heks Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Witam, mam pytanie do osób które samodzielnie odgrzybiają klime w swoich M3. Jak podejść do temeatu? W moim poprzednim aucie, Nissanie wyjmowałem filtr kabinowy, aplikowałem piankę do odgrzybiania PLAK (polecam wszystkim) na parownik, włączałem nawiew na maxa (bez filtru) na kilka minut, wyłączałem nawiew, wymieniałem fitr kabinowy i było po temacie. Jak sprawa wygląda w M3, nie chcę żeby mi coś zaczęło od pianki świrować w elektronice ? Co do oznonowania mam złe doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 ja zrobiłem w SCIII tak jak na filmie do kanałeów nie psikałem. było OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heks Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Czy ten prostokąt w który psikałeś preparatem to miejsce osadzenia filtra kabinowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane98-1.6 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Ja używałem środka do klimy LOCTITE, i wg Mnie najlepszym sposobem jest użycie go po demontażu filtra kabinowego. później załączam obieg zamknięty i psikam w otwór zasysający powietrze z kabiny, oczywiście należy założyć zaślepkę od obudowy filtra. Sam środek jest bardzo łagodny dla "nosa" i co najważniejsze bardzo skuteczny (zabija wirusy, nie tylko bakterie) do kupienie w ic za około 60pln, mi wystarczył na 3 auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollup Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Miałem ten sam dylemat. Po kilku telefonach do serwisów Renault procedura w nich jest dokładnie taka sama jak opisał ją megane98-1.6. Oczywiście "chwalą się", że mają najlepszy środek do czyszczenia klimy, ale nikt mi nie mówił o jakimś dozowaniu płynów(pianki) do środka instalacji klimatyzacyjnej. Ozonowanie jedynie polega na tym, iż płyn grzybobójczy jest rozpylany za pomocą urządzenia ozonujących (tworzącego z płynu mgiełkę). Ot i cała tajemnica ozonowania. Ja robię to sam - cena środka do odgrzybiania około 30 zeta (w zależności od firmy) dodatkowo jak ktoś chce sobie wymienić filtr to oryginalny do Scenica III około 80 zeta. Całość 100-120 a nie jak w Renault (na promocji) 250 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) Przepraszam, kto takich głupot o ozonowaniu tobie naopowiadał? Serwis Renault? Przecież to wiedza z fizyki na poziomie szkoły średniej. https://pl.wikipedia.org/wiki/Ozon Edytowane 14 Maja 2016 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollup Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Z całym szacunkiem - informację taką otrzymałem od specjalistów z Serwisu Renault Łyko w Krakowie. Stosują urządzenie ozonujące dodając do wytworzonego ozonu dodatkowo środek chemiczny do czyszczenia klimatyzacji. Proponuje zadzwonić i zapytać się jaką technologię czyszczenia klimatyzacji stosują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Stosują urządzenie dezynfekujące, które działa jak nebulizator lub ultradźwiękowy generator mgły... :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilu1983 Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Witam wszystkich :) Od niedawna (tydzień) jestem posiadaczem Meganki III :) Wcześniej miałem Peugeota 308 i problemy ze smrodem z klimy. Objawy były takie że gdy klima pracowała było ok, po wyłączeniu gdy chłodniczki rozmarzały pojawiał się niezbyt przyjemny zapach. Zastosowałem dwa preparaty, jeden z marketu, drugi Liqui Moly Klima Fresh. Ten drugi dał rade przez 2 dni :(. Zainwestowałem 200 zł i zrobiłem sobie ozonator taki 5 gramowy. To załatwiło sprawę mi i wielu znajomym. Bardzo polecam ozon, nie wiem jakie urządzenia mają spece od klim ale taki 5 gramowy ozonator puszczony na 40 min załatwia problemy. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetryk Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Tylko ozonowanie jest skuteczne-psikanie piankami to tylko maskowanie problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 jak się: 1) regularnie serwisuje klimę 2) psika piankami w odpowiednie miejsca to nie ma problemów ze smrodem. sprawdzone na kilku samochodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Zainwestowałem 200 zł i zrobiłem sobie ozonator taki 5 gramowy. To załatwiło sprawę mi i wielu znajomym. To pochwal się w co zainwestowałeś te 200zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilu1983 Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Papuga dokładnie w taki zestaw http://www.ebay.com/itm/AC220V-Ozone-Generator-Circuit-Board-Ozone-Plate-5G-Hr-4500-hours-long-/111175089984?ssPageName=ADME:L:OC:PL:3160 dorobiłem obudowę i przełącznik z bezpiecznikiem zamontowałem, foto wyślę jak będę w domu. Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Jak się grzyb i bakterie zalęgną na parowniku, to żadne ozonowanie nie da rady, to jest tylko odświeżenie wnętrza samochodu. Mocny środek dezynfekujący, nie w kanały czy kratki, tylko na lamele parownika, aż oczy łzawią , niema innej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi