Domione Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Witam, mam pytanie dotyczące meganki II grandtour 1.6 16V. Ostatnio pojawiły się wibracje w momencie dodawania gazu przy prędkości 70-90 km/h (trzęsie budą). Kiedy samochód jedzie wolniej i tez jest dodawany gaz wibracji nie ma, kiedy jedzie szybciej maleją- pojawiają się dopiero po ostrym potraktowaniu pedału gazu do oporu przy prędkości powyżej 140 km/h. Dodam, że samochód ma przejechane 118 tyś, i nic nie miał robione poza normalnymi przeglądami -olej, filtry, świece. Poduszki silnika są w porządku zostały sprawdzone, koła wyważone(felgi proste ) na samochodzie, opony tez dobre(prawidłowe zużycie bieżnika), zbieżność ok, amortyzatory wsadzone też nowe, ale nie znikły te wibracje- nie wiem gdzie jeszcze mam szukać. Czy mógłby mi ktoś cos doradzić ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Prawa poduszka do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGBOY Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Witaj radził bym ci sprawdzić jeszcze raz opony może być mały bąbel na którejś z nich i on powoduje drgania albo też mogą być tarcze troche pokrzywione i powodują wibracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domione Opublikowano 6 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Na początek dziękuję za odpowiedzieć ;-) Poduszka silnika prawa - ta duża widoczna od góry jest ok sprawdzałem ją –mechanik też, z resztą silnik nie buja się tak mocno. Opony też myślałem ze coś nie tak z oponami, byłem najpierw normalnie je wyważyć, ale nic nie pomogło, sama guma tez nie ma żadnego bombla nic są dobre, zobaczę jeszcze tarcze. A myślicie ze może to być ze sprzęgła-, co prawda biegi wchodzą bez problemu? Tak tylko pytam, bo w instrukcji obsługi piszą ze sprzęgło do wymiany, co 120 tyś. Czekam jeszcze na dalsze propozycje co mam sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGBOY Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Jeszcze przyszła mi jedna myśl do głowy a mianowicie półosie sprawdż obydwie być może któraś ma bicie i to też może być powodować drgania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tf05tf05 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Półosie - potwierdzam. Identyczne objawy miałem w Focusie przy 80-90. Wymiana lewej półosi rozwiązała całkowicie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi