domingos Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Podstawa to sprawdzajcie czy macie juz wyprowadzone przewody od komputera , czyli trzeba wiedziec jakie piny powinny byc zajete jesli beda wychodzily to kostka powinna byc gdzies ukryta pod deską z lewej strony Kolega cos pisze w pierwszym poscie ze w kierownicy sa 2 przewody wlasnie od tempomatu i w te dwa przewody podpinamy 4 przyciski z odpowiednia rezystancja czyli + km, - km , 0 chwilowe wylaczenie , R -pamiec ,przywrocenie do poprzedniej ustawionej predkosci Wiadomo ze pisze jak to wyglada w lagunie ale tak jak pisze dstorm (a gosciu jest naprawde dobry i obcykany) powinno byc podobnie jak w lali Poczytajcie ,warto sie zalogowac ,duzo rzeczy jest podobnych wiec mozna skorzystac z innych ciekawych bajerow na forum lali Temat tempomatu http://renaultlaguna.pl/forum/index.php?sh...amp;hl=tempomat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malykubek Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 a wiecie co to za rodzaj pinów, wtyczek które wpinane są do kostki komputera na instukcji francuskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domingos Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Przelecialem cale allegro i nie znalazlem zadnego przelacznika tempomatu do meganki , czyli towar jest deficytowy i widocznie malo aut wychodzilo z tempomatem ale mozecie kupic przelacznik od laguny i wstawic go wlasnie kolo regulacji swiatel http://photos01.allegroimg.pl/photos/orygi...88/44/566884498 w lagunie ten przelacznik tak wyglada (to ten przelacznik z zegarkami kolo manetki radia po lewej ) http://photos01.allegroimg.pl/photos/orygi...08/24/590082420 Ogolnie moze byc ciezko z kostką w negankach bo chyba nie macie nawet zaslepki na przycisk no chyba ze sie wycina plastik i jest cienszy ale moze to swiadczyc ze nie zalozyli nawet kostki albo schowana jest gdzies glebiej pod deską Pisanie z polską czcionką nie boli a lepiej się to czyta, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Wczoraj stojąc na postoju stwierdziłem że sprawdze czy mam ową kostkę przy potencjometrze natężenia oświetlenia wnętrza. Rozebrałem i .... MAM!! Jest tam luzem taka wtyczka 3x2 do której z wiązki kabli wpięte jest 5 przewodów :P Czyli wychodzi że teoretycznie mam instalację gotową :-P Zrobilem tak: "Do testu wystarczy drucik, zaświecają się funkcje na panelu jak się zewrze te styki. Oczywiście przy włączonym silniku. Czyli przed kupnem przełącznika można w ten sposób sprawdzić." I niestety nic sie nie dzieje - czyli chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jak jest kostka za potencjometrem oświetlania to macie na 100% tempomat. To że nie chce się włączyć to wina konfiguracji LICZNIKA, bo w nim domyślnie jest wyłączony tempomat. U siebie już śmigam z pól roku z tempomatem i jest ok Przyciski umieściłem z tyłu na pilocie od radia :P Czyli podsumowując jak jest kostka wystarczy aktywować CLIP'em tempomat dołożyć przyciski i wszystko będzie działać :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malykubek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 włączałeś tempomat przez Clipa? Gdzie w ASO? Athlon64x4 a które styki złączyłeś? Z którego roku meganke masz i jakie wyposażenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 włączałeś tempomat przez Clipa? Gdzie w ASO? Nie, sam sobie włączyłem w ASO mówili że się nie da :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malykubek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 co rozumiecie z tego zdjęcia? Quba. miałeś instalacje czy kostke?:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Malykubek, zobacz sobie jak to jest zamontowane w lagunie,kolega domingos, zapodał nawet linka.Jest tam świetny manual,sam sie przymierzam do montażu ale jakoś zawsze brak na to czasu.Tu na forum megane niewielu montowało tempomat,tak,że na wielką pomoc nie licz. :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 na tej fotce masz podpisane piny ktore ida do kostki, ktora sie wpina we włącznik tempomatu Mialem instalacje i kostke. Tak jak kolega radzi popatrz na forum laguny tam jest to ladnie wyjasnione. Jesli nie miales intalacji do sterownika silnika to jest szansa że też trzeba będzie w sterowniku silnika włączać tempomat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Athlon64x4 a które styki złączyłeś? Z którego roku meganke masz i jakie wyposażenie? te które są opisane na stronie laguny - teraz juz dokladnie nie pamietam ale chyba A2/A3 i A2/B1 - nieststy nic sie nie dzialo. Moja megi to grudzień 2005 wersja SportWay Duzo na ten temat rozjasnil mi kolega dstorm którego troche na ten temat pomęczyłem W ASO robią straszne problemy żeby włączyć tempomat CLIP'em - w Jaszpolu nawet twierdzą że się nie da - w Ksawerowie również :shock: Na szczescie dstorm dokładnie opisał mi co i gdzie trzeba wlączyć (CF150 Regulator / ogranicznik-prędkości: Z/BEZ + konfiguracja modułu wtrysku - LC121 Ogranicznik prędkości: Z/BEZ) oraz co uczestniczy w pracy tempomatu (komp wtrysku, przepustnica, czujniki na pedałach, panel instrumentów i przyciski sterujące, komp ABS). Reasumujac w pn jestem umowiony na komputer poza ASO wiec zobaczymy :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 W meganie musisz wlaczyć też w liczniku bo tam na 99% masz wyłączone :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 no tak jak pisalem (za dstorm): tablica wskaźników - konfiguracja tablicy instrumentów - CF150 Regulator/ogranicznik prędkości: Wybranie Z lub BEZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Przelecialem cale allegro i nie znalazlem zadnego przelacznika tempomatu do meganki , czyli towar jest deficytowy i widocznie malo aut wychodzilo z tempomatem Fakt trudno, ale przełącznik w ASO kosztuje ok 50 zł + ramka na niego ok 40 zł ale mozecie kupic przelacznik od laguny i wstawic go wlasnie kolo regulacji swiatel Niestety nie można bo w lagunie sa inaczej piny, dokladnie tak: W lagunie : A1 + oświetlenie A2 + Po wyłączeniu zapłonu A3 Cruise control On/Off switch B1 Speed limiter On/Off switch B2 Masa B3 puste W meganie: A1 Masa A2 + Po wyłączeniu zapłonu A3 Cruise control On/Off switch B1 Speed limiter On/Off switch B2 + oświetlenie B3 puste Ogolnie moze byc ciezko z kostką w negankach bo chyba nie macie nawet zaslepki na przycisk no chyba ze sie wycina plastik i jest cienszy ale moze to swiadczyc ze nie zalozyli nawet kostki albo schowana jest gdzies glebiej pod deską Nic sie nie wycina :P zakłada sie inna ramke z miejscami na guzki od ESP/ASR i od włącznika tempomatu. Kostka nie jest schowana głęboko.Naogół jest spięta razem z kablami do regulacji podświetlania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malykubek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Chodzi mi o to ze nie wiem jak te symbole A1 A2 A3 B1 B2 przekładają się na piny w kostce komputera. Kurcze coś francuska stronka od montażu tempomatu mi nie działa:/ Ciekawe czy w wersjach bez instalacji trzeba aktywować to CLIPem żabojady nic o tym nie pisały. P.s Ja nie mam kostki będę na dniach puszczał kable czekam na auto od lakiernika.;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi