Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o poradę jak otworzyć maskę silnika (prawdopodobnie zerwana linka). A następnie jak ją wymienić. Czy to samemu łatwo wymienić? Nr kat. linki?

Megane I 1,6 16V ,2002r, Nr nadwozia VF1LA0B0......

Napisano 07.05.2011, 08:02

Widze, że temat urwanej linki maski jest trudny. I tak jest w istocie, niestety tak to wymyślili, że nie ma do zamka dostępu. Po zdjęciu osłony ECO (od spodu - 2 śruby "10" i spinacze) miejsca do zamka między chłodnicą a belką jest na rękę noworodka. Zamek od strony silnika tak obudowany, że żadnym długim haczykiem z drutu sprężynowego nic nie można zrobić. Dowiedziałem się, że jedyne wyjście to zniszczyć jedną kratkę wlotową powietrza? Mam zamiar to zrobić, zobaczymy jaki efekt.

Pozdrawiam

PS. Pytałem o Nr katalogowy linki: podobno 7700421505

Napisano 08.05.2011, 08:32

Widzę że dalej rozmawiam sam z sobą! Ale widać problem bardzo nietypowy. Ale dla potomnych jak by ktoś miał podobny problem. Ja swój rozwiązałem i podziele się z Wami swoimi spostrzeżeniami.

BARDZO WAŻNE: nasmarujcie jeszcze dziś swoje zamki maski silnika!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak, tak to nie linka a właśnie zardzewiały zamek, tak się zaciął, że dopiero udeżeniem młotka przez bolec zaczep puscił.

Ale żeby się tam dostać trzeba zniszczyć kratkę wlotową powietrza (niestety) Nie ma innego dojścia. A kratka jest przykręcona troxem do maski wieć nie wyłamie się a tylko wycinanie piłką. Bryyyyyyyyyyy wstretna robota. Mi zajęło 4-5 godzin.

Samrujcie a nie będziecie mieć tego problemu.

Pozdrawiam

Janusz

Edytowane przez P_r_z_e_m_o