rafał.985 Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Witam. W połowie listopada zauważyłem, że w mojej megance II po włączeniu wentylatora, co kilka, kilkanaście sekund chwilowo spada mi napięcie na akumulatorze, oraz w tym momemncie na ułamek sekundy przygasają światła. Coś się włączą, ponieważ mam wrażenie że słyszę jakiś przekaźnik. Proszę o pomoc, co to może być, i czy to jest jakas poważna usterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 A czy przypadkiem nie sprężarka od klimki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał.985 Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 mam nadzieję że nie, ponieważ ja nie włączam klimy, tylko zwykły nawiew, a nie pokazuje mi że jest włączona klima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 rafał.985, jeśli dzieje się to zaraz po włączeniu silnika, gdy jeszcze zimny, a masz ustawiony nawiew na dostarczanie ciepłego powietrza do kabiny, to może to być grzałka elektryczna podgrzewająca ciecz w nagrzewnicy, przed napływem cieczy podgrzanej przez silnik. Jest to opisane w którymś z ostatnio zamieszczonym na forum temacie. Nawet znalazłem http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=9921 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 tak jak pisze gojgien, włączaja sie grzałki, tylko nie ogrzewają one płynu chłodniczego lecz bezposrednio powietrze za nagrzewnicą. moc grzałek ok. 1,5 kW. O właczeniu decyduje komputer, dla którego priorytetem jest odpowiednie podładowanie aku. a potem ogrzanie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał.985 Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Wiekie dzięki, teraz już wiem co to jest. Powiedzćie mi jeszcze jedną rzecz. Autoryzowany serwis Renault polecił mi tu akumulator o pojemności 50 Ah. Wystarczy jak na polskie warunki zimowe. Tu jest 1.5 dci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Na to pytanie jest specjalny temat na forum o akumulatorach - tam poczytaj a jak nie znajdziesz odp. to tam napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi