Vivaldi Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 "Wymiana osłony zewnętrznego przeguby równobieżnego kulowego AC 1700 wymaga jedynie wysunięcia półosi z piasty koła" generalnie da się wszystko, nawet założyć bokserki przez głowę tylko po co skoro wystarczy odkręcić kilka śrubek i spuścić olej ze skrzyni (jedna śruba) a robota stanie się o wiele przyjemniejsza, sprawniejsza i efektywniejsza mając półoś na stole. W przeciwnym wypadku grzeb w smarze między kulkami szukając pierścienia, a to wszystko na kanale z dyndająca kolumną McPersona w nadkolu - powodzenia. ;-) [ Dodano: 2008-11-28, 13:21 ] dodam od siebie z doświadczenia , że "sklepowy" zamiennik osłony półosi do Megane rożni się trochę od oryginału (przynajmniej w moim przypadku - autko w pełni oryginalne, nie dłubane) a jest jakby troszkę dłuższa -ta sklepowa- to zwracam uwagę , że dopasowując w sklepie do wyjętego od siebie z auta dobrałem idealnie od ....Passata. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syku84 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 a kto mi powie jak wymienic osłone przegubu w wersi GE 86 bo w tej A1700 to banalnie proste a dopiero ty jest zagadka.Powiem ze zdejmuje sie przegub ale uchwyt trujramienny o takiej srednicy ze nie da sie tej opaski przeciagnac(opaska ma ok 35mm stednicy a ten uchwyt trujramienny ma gdziec okolo 50-60mm) pytanie JAK ZAŁORZYC OSŁONE NA PRZEGUB.Wspomne ze chodzi o półos z prawej strony (tej od pasarzera) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 syku84, przegub należy rozpiąć, opis jest w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xluki Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Mialem ten sam problem... nie można było dostać całego przegubu. W moim aucie przegub nie jest odkręcany... przy wymianie przegubu niestety była konieczność wymiany całej półosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syku84 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 ja juz jestem po zabiegu załorzenie gumy mnie kosztowało tylko 28zł tyle samo co jakis zamiennik gumy w jakims sklepie z czesciamu harta.powiem ze na ten rodzaj przegubu nie trzeba zdejmowc osi.zakłada sie gumy uniwersalne przez taku tube(lejek) guma uniwersalna kosztuje jakies 18 zł a załorzenie około 10 zł i tyle mnie to wyniosło razem.a sam ten lejek koswztuje jakies dwadziescia pare złotych.Pozdrawiam i nie popełniajcie tego błedu co ja w tym rodzaju przegubu(GE 86) Pozdrawiam [ Dodano: 2009-01-23, 20:48 ] nie ma sensy rozbierac osi od strony skrzyni bo to w takim rodzaju bes sensu wyjmowac cała półos.wystarczy sciagnac tarcze chamulcowe czy jak to tam sie zwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 tarcze chamulcowe czy jak to tam sie zwieDość podobnie. Tyle, że hamulcowe.powiem ze na ten rodzaj przegubu nie trzeba zdejmowc osiDo normalnej wymiany prawdopodobnie jednak trzeba. Link do patentu z "lejkiem" dawałem już wcześniej w tym wątku. W Renówkach, to dość przydatny trick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syku84 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 nie koniecznie jesli masz ta tube to sam mozesz załozyć ta gume tylko ze bedzie troche ciasno i nie wygodnie.A co do tego hamulca to co innego miałem na pisac ale w głowie pojawiła sie inna mysl i zacząłem ja pisac. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzieju Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 odnawiam temat. Muszę wymienic osłonę przegubu i z tego co rozumiem przy GE 86 trzeba wymontowac cała półośke a przy AC 1700 wystarczy rozłaczyc przegub. Zanim zaczne sie bawic w rozkrecanie. Pytanie który przegub ma moja megi? 1.4 RT VF1BA0E0517622284 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujamateo Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 mam pytanie,chcę wymienić dziś gumowe osłony przegubu.. Czy w megance 1,6 97r trzeba ściągać całą półoś aż do skrzyni,czy można zdemontować sam przegub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Zaglądnij na poprzednią stronę tego tematu. Tam w moim poscie masz namiary na info. Sam Naprawiam znajdziesz albo w naszym downloadzie, (jeśli z powodu paniki z ACTA nie zostało wywalone) albo w necie, w wydaniu .pdf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Niestety i ja muszę wymienić osłonę przegubu. Pierwsze pytanie to jaki przegub jest w mojej Megi.?? Jest jakaś zasada że w tych megankach jest ten przegub a w innych inny.?? Czy to zależy która zmiana robiła moją megankę bo może pierwsza zmiana w fabryce Renault montowała np AC 1700 a druga zmiana GS 86.?? Albo montowali który im pod rękę wpadł?? Proszę o odp. Dodano: 09 cze 2012 - 21:54 Bardzo proszę o pomoc Edytowane 9 Czerwca 2012 przez pawelb5913 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Niestety na to chyba nie było żadnej zasady ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 ;) To fatalnie. W książce sam naprawiam jest mowa o czterach przegubach. W mojej Megi 1,6 1997r sedan które moge mieć.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Moim zdaniem nie przejmować się tym i rozpocząć od zlania oleju ze skrzyni i wyjęcia półosi. (czy zlewać olej to zależy która strona) Dalej wymieniasz już normalnie niezależnie od rodzaju przegubu. Tak to przynajmniej robił mój mechanik. Babrać się w smarze przegubu szukając zawleczki też jest mało przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Czyli przeguby są różne a osłony te same, bez względu jaki mam przegub.?? Lewa strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi