AbramK Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Witam, mam problem z automatem sterującym pracą wycieraczek. Oto sytuacje, które mnie zaniepokoiły: a) Pada marznący deszcz, mam włączony automat, który pracuje bez zarzutu. Po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika przełączam dźwignię pracy wycieraczek w położenie "wyłączone", idę na zakupy. Po powrocie i odpaleniu auta pierwszą rzeczą ktróra się dzieje jest pojedyncze przetarcie wycieraczek po szybie - niestety zamarzniętej. Samochód wyjeżdza z myjni, wytarty do sucha; piękna słoneczna pogoda. Po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika stwierdzam, że któryś z myjących przełączył (przy wyłączonym silniku) niechcący dźwignię w położenie "automat". Przełączam ją na "wyłączone" i co się dzieje? Wycieraczki hyc po szybie (SUCHEJ! :evil: ). Znów porażka! c) Auto odstawiam do garażu, padało, więc używałem automatu. Przed wyłączeniem silnika wyłączam wycieraczki. Na drugi dzień odpalam silnik, a wycieraczki znowu swoje! To nie jest nagminne, zdarza się rzadko, ale już mam ślady na szybie :cry: ... Instrukcja podaje tylko tyle, że jeśli zostawi się włączony automat, to przy ponownym uruchomieniu silnika należy najpierw go wyłączyć i włączyć ponownie, aby zadziałał. POMÓŻCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 co do podpunktu a) to tez tak miewam... ale ogolnie reszty to nie spotkalem :/ zwykle staram sie: ALBO wylaczyc automat przed zgaszeniem jednostki ALBO zostawic jak bylo, dopiero po zalaczeniu silnika przelaczam na wyl. zdaje mi sie ze po prostu komputer troch glupieje przy zgaszonym silniku :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbramK Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Dzięki. A więc jednak należy zachować pewną "dyscyplinę użytkowania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 moze... nie wiem... ja mam obycie z komputerami jako informatyk, serwisant i pasjonat wiec takie mam podejscie. co do podpunktu a) wczoraj idealnie po naszej rozmowie znow mi zamachaly po ponownym odpaleniu (jak pojechalem po kobiete - 20min postoju, nie wiecej) zdaje mi sie, ze po dluzszym postoju nie machaja, po krotkim tak, bo dzis rano nie zamachaly a okladnie tak samo wylaczylem auto wczoraj wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbramK Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Dla mnie to nie w porządku. Już mam porysowane szyby, a taki czujnik deszczu to miał być w założeniu nie lada cymes, a są przez niego kłopoty... W piątek mam przegląd i zapytam w serwisie, co oni na to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Ja nigdy nie zmieniam polozenia przed wylaczeniem silnika zawsze zostaje na automacie i nigdy nie ruszaja sie po zalaczeniu silnika. Sproboj wylaczyc je po wygaszeniu silnika i zobacz co sie stanie np na drugi dzien rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
www.gom.pl Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Jako że miałem zmieniony UCH mogę napisać wam tyle: w starym z 2003 roku - dźwignia mogła być w pozycji włączonej non stop - po włączeniu silnika nic się nie działo. Automat działał dopiero po przełączeniu w wył i ponownym właczeniu - niby ok zgodnie z instrukcją, ale uważałem to za głupie po wolałem mieć non stop właczony automat i nie przełączać go zawsze aby zechciał zadziałać. Zmieniłem UCH na nowy (z innego powodu)i jest jeszcze gorzej ! Teraz za każdym włączeniem silnikagdy automat jest włączony wycieraczki majtną się raz po suchej szybie, to nic w lecie ale w zimie gdy wycieraczki są przymarznięte - kończy się to wyświetleniem komunikatu: "auto wipers fault" SERWIS ! Francuski geniusz inżynieryjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Francuski geniusz inżynieryjny... albo pomysł ASO, które Cię lubi :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hcm Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 witam. pomozcie o co chodzi z tymi automatami? jade pada deszcz przelaczam w pozycje B i wycieraczki wykonuja jeden cykl i nic wiecej no to przekrecam na symbol z wieksza iloscia kropelek i tylko jeden cykl wykonuja i nie chca dalej pracowac nawet po kilkudziesieciu sekundach. w czym jest problem czyzby czujnik deszczu byl uszkodzony? jesli tak by bylo to idzie ustawic tak ze po przestawieniu w pozycje B i wybraniu pierscieniem ilosci kropelek wycieraczki by pracowaly nawet na sucho?bo pada deszcz a ja musze albo recznie uruchamiac cykl albo przelaczac w pozycje C lub D. co mam zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 u mnie też to nie działa tak jak powinno, podobne objawy do tych co ma hcm, ale już się do tego przyzwyczaiłem... ojciec ma w primerze też ten głupi czujnik deszczu i też działa tak jak mu się podoba. :-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hcm Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 tylko u mnie w ogóle nie chce chodzić w tym położeniu, bez żadnych cykli, a ręcznie to jak mam jechać jakiś dłuższy czas to nie za bardzo mi sie widzi wachlować ta wajcha. Ps. można pisać z polskimi znakami - lepiej się czyta. - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GP Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Witam.... Sytuacja z czujnikiem deszczu w mojej Meganie wygląda tak: jak zostawię na "AUTO" i wyłączę silnik to po powrocie i odpaleniu samochodu funkcja "nie żyje" (wycieraczki nie reagują na krople deszczu na szybie ) muszę ją aktywować ponownym przełączeniem w górę i dół z pozycji przerywanej na STOP i z powrotem.. po tym zbiegu funkcja "AUTO" znów działa...? Według mnie powinno być tak ,że po ponowny włączeniu silnika wycieraczki powinny zareagować na zabrudzoną szybę.... co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Sytuacja z czujnikiem deszczu w mojej Meganie wygląda tak: jak zostawię na "AUTO" i wyłączę silnik to po powrocie i odpaleniu samochodu funkcja "nie żyje" (wycieraczki nie reagują na krople deszczu na szybie ) muszę ją aktywować ponownym przełączeniem w górę i dół z pozycji przerywanej na STOP i z powrotem.. po tym zbiegu funkcja "AUTO" znów działa...? tak ma działać :D Według mnie powinno być tak ,że po ponowny włączeniu silnika wycieraczki powinny zareagować na zabrudzoną szybę.... co Wy na to ? nie bardzo... bo pomyśl np. zima szron na szybie ty odpalasz samochód by go rozgrzać a tu trach wycieraczki ci automatycznie machają ręczę za to, że po kilku takich akcjach miał byś pióra do wymiany, to samo tyczy się np. brudu z piachem na szybie, odpalasz silnik a wycieraczki trach tylko tym razem cierpi szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Cześć. Widzę, że te problemy mają wszyscy. U mnie po zgaszeniu silnika i ponownym zapaleniu muszę dźwignię pozostawioną na "auto" wrócić do pozycji 0 i znów załączyć. A co do częstotliwości machania, to czasem jest dobrze, a czasem macha jak chce, np. mżawka, macha jak przy oberwaniu chmury. Próbowałem zgłębić to cudo, ale się nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirecc Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Witam. W instrukcji jest wyraźnie napisane , że automat po odpaleniu trzeba wyłączyć i ponownie włączyć aby działał. A co do machania wycieraczkami po odpaleniu to nie miałem takich objawów bo zostawiam zawsze na automacie, ot taka maniera. I jaszcze jedno, miałem kiedyś problem z czujnikiem deszczu gdy na szybie w jego miejscu na żelu pojawiły się pęcherzyki powietrza. Odkleiłem całe to ustrojstwo przykleiłem na nowo wypierając powietrze i działa jak należy , ba nigdy dotąd nie działał tak dobrze... A przy okazji zakleiłem czujnik świateł i teraz na pozycji 0 włączają się w myśl polskich przepisów i gasną po wyłączeniu silnika... Jest więc OK . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi