Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Renault Megane Scenic 1.6 e

Rekomendowane odpowiedzi

POMOCY

Dzisiaj rano podczas jazdy w 18 stopniowym mrozie zapaliła mi się kontrolka płynu chłodzącego i znacznie "podniósł" się wskaźnik temperatury. Miało to miejsce po przejechaniu ok. 30 km. Auto jak w temacie 1997 rok produkcji na gaz.

Po otwarciu komory silnika zauważyłem brak płynu chłodzącego w zbiorniczku natomiast znajdował się on w wielu miejscach poza nim tj. w zdecydowanej większości w okolicach zbiorniczka - na przewodach, obudowie filtra itp.

Po krótkim odpaleniu silnik pracuje poprawnie i kontrolka się nie pali.

Co się mogło stac (jaka przyczyna) i co mam zrobic, czy wystarczy uzupełni brakujący płyn?

Z tym to sam sobie poradzę.

Zmartwiło mnie tylko stwierdzenie jednego ze znajomych, że może to byc uszczelka pod głowicą - mam nadzieję, że nie.

[ Dodano: 2009-01-07, 19:07 ]

Witam.

Auto postało w ciepłym garażu. Olej - ok. Dokonałem pomiaru pozostałego w układzie płynu - wskazanie - 15 stopni.

Poprzez wąż (silnik - chłodnica) wylałem możliwie maksymalną ilośc płynu i dolałem nowego (- 37 stopni). Uruchomiłem silnik i trzymałem obroty na ok. 2000 - 2500 aż do załączenia wentylatora. Wyłączyłem silnik. Następnie uzupełniłem płyn i ponownie włączyłem na chwile silnik. Dokonałem pomiaru - wskazanie - 28 stopni. Przejechałem ok. 100 km. - wszystko jest ok i mam nadzieję, że już tak będzie.

[ Dodano: 2009-04-01, 09:42 ]

Od tamtego momentu jeżdzę i wszystko jest OK.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi :mrgreen: