19marek76 Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Filtr benzyny znajduje się w zbiorniku, wbudowany jest w zespół "pompa-czujnik-filtr"; i nie można go wymontować. Jeżeli zachodzi taka potrzeba należy wymienić koniecznie całość "pompa-czujnik-filtr", jeżeli jeden z elementów składowych zespołu jest uszkodzony. Według Renault skuteczność filtra jest przewidziana na długi okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 19marek76, jesteś pewien, że filtr paliwa jest na pompie paliwa? Bo ja wiem, że jest na baku przed tylnym prawym kołem. Po za tym taki wątek już istnieje http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=11221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19marek76 Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 P_r_z_e_m_o, Spoko, może i tak jest. Nie wyciągałem jeszcze tego elementu. Ale patrząc w instrukcję serwisową Renault Megane II właśnie to mówią co podałem wcześniej. Załączam stronkę właśnie z tej instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Schemat schematem a popatrz tu to oznaczone nr 8 to właśnie filtr paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 powtórze sie z zacytowanego juz wcześniej podobnego tematu - P_r_z_e_m_o ma rację w 100%. Wymieniałem ten filtr jakieś 2 miesiące temu - znajduje sie dokładnie przy progu tylnych drzwi od strony kierowcy - wystarczy tam zajrzeć/włożyć ręke i znajdziesz go bez najmniejszego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 wystarczy tam zajrzeć/włożyć ręke i znajdziesz go bez najmniejszego problemu. Czy dostęp do niego jest możliwy bez wjechania na kanał? Czy wszystkie Meganki II 1,6 mają dokładnie taki sam filtr paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesper88 Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Nie mogę znaleźć filtra paliwa w moim megane II 1,6 z 2004r., miał być obok progu obok tylnych drzwi, ale nie ma go tam. Gdzie mam szukać tego filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Niekoniecznie, filtr paliwa możesz mieć zintegrowany z pompą paliwa. Pewnie tak właśnie masz, skoro nie możesz go znaleźć na zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesper88 Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 A co ile się taki filtr wtedy wymienia? Wymienia się całą pompę czy są jakieś wkłady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozii Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 (edytowane) Panowie właśnie jestem po wizycie w serwisie Renault z ojca Meganką, więc opowiem Wam jak to wygląda. Meganka 1.4 16V+LPG. Jest jeden filtr paliwa, który jest zintegrowany z pompą i czujnikiem paliwa. Filtr wymienia się co 240tys km razem z pompą, ponieważ nie jest to rozbieralny element. Koszt pompy z filtrem to 750zł plus robocizna 120zł. A ta puszka przy progu między przednimi i tylnymi drzwiami to jest jakiś odstojnik i nie jest to drugi filtr paliwa. Filtr jest tylko jeden, o którym wcześniej piszę. Jeżeli latacie na PB to spokojnie pompa wytrzymuje taki przebieg ale jeżeli śmigacie na LPG i nie przepalanie benzynką to żywotność takiej pompy znacznie się skraca. W ojca przypadku to zaledwie 160tyś km i pompa do wymiany:-( Za to filtr będzie przy okazji nowy i kolejne tysiące kilometrów przed nami do przejechania:-) A i jeszcze jedno. Meganka jest z drugiej połowy 2005r. Podobno starsze modele mają rozbieralną pompę paliwa i można wymienić sam filtr. Edytowane 30 Maja 2011 przez jozii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MjakMarek Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Witam Panowie, chcę wymienić filtr paliwa w mojej Megane II 1.4 z 2003r. Znalazłem go tak jak pisano wcześniej przy progu lewych tylnych drzwiach. Miałbym pytanko odnośnie samej wymiany, czy jest jakiś zawór odpowietrzający który się odkręca w celu zredukowania ciśnienia w układzie podczas wymiany? Miałem tak w poprzednim autku, odkręcało się go żeby nie pryskało paliwem we wszystkie strony? Czy w Megane jest coś podobnego czy trzeba po prostu iść na żywioł :D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Czy w Megane jest coś podobnego czy trzeba po prostu iść na żywioł Nie ma, ale i tak tam jest niewielkie ciśnienie, nawet z rurek nie wylewa się zbyt wiele paliwa. Odpowietrzać nie ma potrzeby, sam się odpowietrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MjakMarek Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Dziękuje za szybką odpowiedź :D Dodano: 17 lis 2011 - 14:04 Panowie, wężyki dochodzące do filtra są plastikowe i mocowane do filtra za pomocą "szybko złączek" czy coś takiego. Wcześniej nie miałem z czymś takim do czynienia (zazwyczaj były opaski zaciskowe). Miałbym pytanko, czy aby odłączyć filtr trzeba te "złączki" jakoś odkręcić czy w inny sposób odczepić ?? Pytam bo wiem że nie jest to wymienialne i nie chciałbym połamać czegoś ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezior85 Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam, Tu masz instrukcję wymiany filtra pod silnik 1.5DCI (ale jest zapewne bardzo podobnie) -> INSTRUKCJA Jeżeli chodzi o szybkozłączki to na nich są widoczne kolorowe kapselki (z dwóch stron) - trzeba je wcisnąć i trzymając wyciągnąć złączkę do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MjakMarek Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi