Gość Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Ale trzeba podpiąć pod komputer, tak przeczytałem własnie tu na forum, a specjalnie nie będę płacił aby mi jeżyk zmienili :D Znalazłem listę co oznaczają komunikaty, zawsze można wydrukować i schować do schowka :D bo aż taki bogaty nie jestem aby płacić za zmianę tylko języka. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 To sobie temat o komunikatach odszukaj i wydrukuj ich tłumaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 a tego gościa ze sklepu co Ci doradzał w kwesti oleju to powieś za jaja za takie rady... 20W40... to by Ci doradził... Oby jak najmniej takich panów "Ziutków" co to wie wszystko najlepiej. A co do kosiarki i innych sprzętów - do tego masz inne oleje, przeznaczone specjalnie do tych urządzeń. A z ciekawości spytam - co zrobiłeś ze starym olejem po wymianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Stary olej jest sobie we wiaderku na razie, a co z nim zrobię to się jeszcze zastanowię :D poprzednio w tym aucie to mi warsztat wymieniał olej, bo wymieniałem rozrząd u nich to za razem jednym wymienili olej przy okazji, ale teraz przyszedł czas na wymianę to sobie sam wymieniłem wymianę w warsztacie to 20-30 zł niby nie dużo ale wolałem zrobić to sam i mieć te kaskę na paliwo niż płacić za coś co można samemu zrobić. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 no ja wolę zapłacić bo mi odpada problem utylizacji oleju. Dlatego właśnie pytam co z nim zrobiłeś. Bo oleju nie można sobie od tak np. do ścieków spuścić czy gdzieś wylać. Wolę zapłacić i mieć z głowy. Stąd moja ciekawość. Daj znać jak wymyślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 No niby nie wolno, dużo rzeczy nie wolno ale ludzie i tak robią co chcą Wracając do tematu oleju. Dziś autkiem zrobiłem 100km wracając do domu, jakieś 15km od domu zapaliła mi się kontrolka, ślinika i kontrolka service i cały czas się pali oraz komunikat: NIVEAU HUILE CORRECT co niby oznacza POZIOM OLEJU PRAWIDŁOWY Wcześniej pokazywało tylko NIVEAU HUILE czyli poziom oleju, ale już bez stale świecących kontrolek ślinika i service. Olej oczywiście jest bo od razu się zatrzymałem i z sprawdziłem, co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 olej sprawdź BAGNETEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Ile wlałeś tego oleju?? Jak wlałeś za dużo, ponad stan, to ten komunikat będzie identyczny, a nie jest to zdrowe dla silnika. Następny to komunikat o niskim stanie oleju, a dalej servis i STOP Z polskojęzycznej instrukcji scenica, Edytowane 18 Grudnia 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 4,6 litra wlałem tak jak tam piszę Na bagnecie jest dobry poziom oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Jeśli wlałeś 4,6 l to może być za wysoki stan. Nigdy mi jeszcze tyle nie weszło jak w książkach jest napisane, zawsze mniej, by na bagnecie było prawidłowo. Zazwyczaj jest to około 0,5 litra mniej, czasami bańka 4 litrowa wystarczy by było prawie max. To zależy ile oleju zleci z silnika, a zawsze trochę starego zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 no to git. do mojego wlewam równe 5 litrów i jest poziom MAX. jeżdżę 10 kkm bez żadnych dolewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Hmm zobaczę rano jak ślinik ostygnie itd. bo wczoraj wymieniłem olej i wczoraj było jedzone i nie zapiło się nic, dopiero dziś, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) najlepiej sprawdzić na ciepłym, po ok. 10 minutach od wyłączenia. BTW - jaki stan bagnetu? w 1,5 lubi się łamać, a jak ktoś nietrafi, to zakupi nieodpowiedni (inny poziom) Edytowane 18 Grudnia 2012 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Bagnet jest cały prosty. Teraz zrobiłem tak odpiłem auto świeciły się kontrolki, przytrzymałem ten mały przycisk w prawym liczniku i zresetować się licznik wymiany oleju i już się nie palą kontrolki, ale hmm kasowałem ten licznik wczoraj po wymianie oleju, w sumie u mnie nie wiem jak u innych ale u mnie on zawsze jak zresetuje to pokazuje na początku 30 tys km do następnej wymiany oleju, co i tak wiadomo ze jest za długim czasem, ale pewnie tak zostało ustawione we Francji i ciekawe jak zmieniał właściciel olej tam. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 no tylko że w przypadku oleju to nie są to żarty. Jedna kropla oleju zanieczyszcza 10 litrów wody!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi