TomaszM Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 No właśnie. Lejesz syntetyki mimo przebiegów dochodzących do miliona (!!!), a wielu ludzi tutaj jak przekroczy 200.000 przechodzić chce na półsyntetyki czy mineralne i rozwalają turbiny i niszczą silniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad566723 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Połączono z istniejącym tematem. Witam, dopiero co zakupiłem renaulta scenica. Chce w nim wymienić olej. Jaki olej preferujecie do tego auta. Renault scenic II Dci 1.5. Kolego Konrad566723 proponuję zapoznać się z regulaminem zaakceptowanym podczas rejestracji na forum i stosować się do niego. Aston76 Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Ja preferuję zawsze i w każdym aucie - to co dyktuje/zaleca producent. Nigdy nie kombinuję, bo po co?. I wierzę - może taka naiwność - że to co zostało zaprojektowane dla danego silnika jest najlepsze. Weźmy choćby taki olej "Elf Evolution 900 5W30" ile ich jest rodzai - niby każdy to Evolution, każdy 5W30 i symbol "900" - ale nie do każdego silnika jak widać. http://www.elf.com.pl/benzyna.php Z nudów i z chęci zmarnowania kasy na badanie - chyba tego nie wymyślali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokon4 Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Witam - chciałem się podłączyć pod dyskusję. Mam MIII 1.5 dci 90KM. Dzisiaj wlałem ELF Evolution FE FULL TECH 5W30. Przed wymianą z ciekawości zadzwoniłem do ASO zapytać jaki olej zaleca producent. Powiedziano mi (po kodzie VIN), że ELF 5W40. W serwisie, w którym wymieniano mi olej mechanik stwierdził, że przy filtrze cząstek stałych (a taki rzekomo posiadam) leje się olej 5W30. W konfiguratorze na stronie oficjalnej ELF'a również piszą to samo.I bądź tu mądry - kogo słuchać...? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Jeśli silnik ma filtr cząstek stałych to tylko olej niskopopiołowy. Elf raczej nie ma w ofercie niskopiołowego 5w40. Jeśli masz filtr to dobrze zrobiłeś że zalałeś ELF Evolution FE FULL TECH 5W30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazwaly Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 A ja mam zagłostkę. Wymieniałem ostatnio olej i wlałem do swojego 1.5 dCi (100KM z FAP) Elfa evolution SXR 5W40 - czy może coś złego z tego wyniknąć? Bo tak czytam i się zastanawiam, aż się martwię. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogii Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Witam podłączę się pod temat, mianowicie zamierzam się do wymiany oleju, dodam iż nie mam pojęcia jaki był wcześniej wlewany olej, przebieg 180tyś, a tak na uwadze zaważyłem iż po przejechaniu 2tyś km ubyło mi kilka setek z bagnetu, czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitek88 Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 w każdym aucie jakie miałem bez względu na przebiegi itp., jeśli tylko zalecane normy na to pozwalały to lałem Liqui Moly Synthoil High Tech 5w40. Jest to pełny syntetyk, a nie jakaś technologia syntetyczna jak większość olei "niby syntetycznych". Teraz Scenica też tym zalałem, stosując wcześniej płukankę również firmy LM z serii Pro-Line. Zobaczymy jak to się będzie sprawować po śmignięciu 1-2 tys km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riki23 Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) U mnie nie bierze oleju więc leje Elf 5W40. Pitek88 lejesz jakieś dodatki do paliwa?? Edytowane 27 Września 2014 przez riki23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitek88 Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Broń boże. Żadnych dodatków. Płukankę też stosuję raczej tylko po zakupie auta, bo zazwyczaj ludzie jakieś kapo leją do silników :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Kolejny raz polecam lanie oleju syntetycznego do silników dci. renault sam wygenerował sobie problem zalecając do Megane 2 olej półsyntetyczny. W megane 3 już zalecają syntetyczny i problemy z panewkami co się obracały się skończyły. Ja leję syntetyk , a jaki? Taki jaki jest akurat na promocji. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riki23 Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) No i kolega dobrze pisze. Nikt z Was nie leje dodatku do paliwa?? Ani nic doczyszczenia wtrysków? Edytowane 27 Września 2014 przez riki23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Ja leje dodatek do paliwa ale przeważnie tylko raz do roku czyli przed zimą:) A różnica? Hmmm lepiej reaguje na gaz i trochę mniej spala i nic więcej chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riki23 Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 No tak. A dizlowcy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 lej olej 2t co tankowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi