Yataman Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Witajcie. Przeszukalem cale forum i nic nie ma na ten temat. Otóż znajomy mój ma Megane II phI 1.9DCI. Mówił , że czasami jak jedzie spada mu moc, wtedy musi puścić gaz i ponownie go nacisnąć i jest ok. Jeśli podczas spadku mocy dociśnie pedał do oporu to megana pomału ale pomału zaczyna nabierać obrotów i jechac. Zdarza mu się to na biegach od jedynki do czwórki. Jest to przed włączeniem turbiny. Co może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Poczytaj o EGR moze warto go wyczyści duzo na forum o tym jest a to moze byc powod oraz spradz sobie przepływomierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Yataman, na 99% zawór EGR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yataman Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Problem w tym koledzy, że autko ani mi nie kopci a spalanie, hmm jak spalanie megane 1.9 dci w miescie w granicach 9litrów. Szczerze powiem że spadek moc jest raczej sporadyczny. MOze to filtr powietrza????? I pytanie czy duzo jest pracy żeby wymienić filtr powietrza? Jeszcze nie bylo sposobnosci zebym wymienial:P pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armog Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Jak masz FAP to może dawać taki efekt. Zapychający się FAP - Autko się ciężko zbiera, jakby było zamulone (wolniej się rozpędza) i u mnie nie kopci, a po pewnym czasie zapala się kontrolka FAP :cry: Co do spalania 9 litrów w mieście to też nie jest miarodajne :-/ zależy jaką masz ciężką nóżkę, korki itp. Moim zdaniem to FAP albo EGR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yataman Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 generalnie powiedz mi co to jest FAP i jak to wymienic lub przeciscic i powiedz mi gdzie jest zawor EGR bo tez nie mam pojecia. Oczywiscie jesli bedziesz mial chwile mozesz dac mi jakies wskazowki. Pozdro P.S Żadna z kontrolek nie zapaliła mi się nigdy wiec to nie to chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 co to jest FAPfiltr cząstek stałych.Żadna z kontrolek nie zapaliła mi się nigdymi jak się EGR przycinał i mialem podobne objawy do Twoich to też komp nic nie pokazywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 komp nic nie pokazywał Popieram i stawiam na egr-a ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Yataman, zrób sobie prosty test.Autko na postoju,silnik wyłączony.Wypinasz wtyczke od EGRa i sprawdzasz czy się coś zmieniło.Jeżeli auto już normalnie jeżdzi znasz przyczynę,jeżeli dalej jest coś nie tak możesz już jedną ewentualność wykluczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armog Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 jak to wymienić lub przeczyścić W megane II ph.2 FAP sam się regeneruje (oczyszcza) podczas jazdy. Procedura jest następująca (gdzieś nawet w instrukcji o tym było) a wygląda mniej więcej tek: Przez 10 do 20 minut z prędkością 80 kmh, aż do zgaśnięcia kontrolki FAP - w moim przypadku 12 min. i gaśnie.Jednak Tobie nie zapala się kontrolka FAP (ale może być spalona). Chociaż po namyśle: czas z jakim jeździsz (z tą usterką) to u mnie komp wywalił by jakiś komunikat typu np. "Kontrola wtrysku". Ja też stawiam na EGR. Zrób tak jak proponuje waldek708 odłącz EGR to powinno wyjaśnić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yataman Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 dziekuje panowie.Pytanie kolejne i dosc proste. Gdzie jest to cudo ktore nazywacie EGR? Pozdrawiam P.S Na codzien autko jezdzi mi bez zarzutu. Czasami, bardzo sporadycznie sie przycina, ale po nacisnieciu gazu drugi raz odmula sie momentalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanguroos Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 to może być równie dobrze czujnik doładowania turbiny.Sprawdż wtyczkę,są tam trzy kabelki które lubią się urwać i nie ma styku (Swieci wtedy kontrolka) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 ja mam lepsz problem hmmm mam mulado 2000 a egr czysty preplywka ok czujnik doladowania ok sterowanie turbo ok Auto zbiera sie bardzo slabo co smieszniejsze jak wypne wtyczke z przeplywki jest troche lepiej ale rzeplywka jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 rzeplywka jest dobra, może sam przepływka tak ale czujnik temperatury w przepływce jest ok ??? Wymień ją na oryginał ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 tak od innego auta ktore jedzie ok. Mechaik stwierdzil ze jest zapchany interkuler bo nic innego juz nie pozostalo aha i max speed jakie idzie zrobic ze wskazania licznika to 185 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi