Aine Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Może, dlatego po wyjściu z samochodu należy się dotknąć czegoś metalowego przed rozpoczęciem tankowania. Tak samo jest zakaz używania w czasie tankowania telefonu komórkowego a już nie mówię o paleniu papierosa, co się niestety czasem zdarza. Ludzie tłumaczą się wtedy " a bo w Niemczech mają takie bezpieczne stacje, że tam można palić " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Może, dlatego po wyjściu z samochodu należy się dotknąć czegoś metalowego przed rozpoczęciem tankowania. pierwsze słysze. nie wolno nie których rzeczy na stacji robić ze względu na "potencjalne zagrożenie" - nie znaczy to jednak że jak zapalisz na stacji to wylecisz w powietrze. muszą być odpowiednie opary w powietrzy aby było bum, a opary wszystkie są odpowiednio zasysane przez dystrybutor. fakt, jak się tankuje i pali to może być nie ciekawie ale chyba tylko idiota by się odważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aine Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 No ja nie mówię, że od razu dojdzie do wypadku, ale jest zagrożenie. Tylko głupiec i ignorant twierdzi, że jemu się to nie zdarzy (czyt. pożar na stacji benzynowej). Z tym dotykaniem czegoś metalowego... hm... dziwię się że nie słyszałeś, bo przecież nawet przy wysiadaniu czujesz iskrę, a jeśli nie dotkniesz drzwi, a zdarza się że tankuje się bez zamykania drzwi, to taki naładowany idziesz do dystrybutora. No i teraz np. zdarzyło się klientowi przed Tobą, że wytrysło mu paliwo (nie istotne dlaczego) i jest na całym pistolecie. Ty dotykasz i bum... czy burn... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 a pistolet nie ma czasem metalowego spustu ? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_k Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Pozatym benzyna sama w sobie jest niepalna, palne są tylko jej opary, wiec... ale do tematu Zobaczcie, że czasami nawet chodzienie po domu powoduje np kopniecie od kaloryfera, to czy się człowiek naelektryzuje jest zależne nawet od "majatasów", które rano się zakłada. Kumpel ma taki dywan w domu, że nie ważne jak ktoś przed wejściem do niego się "uziemi" i na jak długo wejdzie, zawsze przy wychodzeniu (dotknięciu klamki) kopie i to tak, że potrafi "sparaliżować" łokieć na pare chwil. Chłopak próbował wszystkiego i chyba w końcu doszedł do wniosku, że pozostało mu tylko zmienić dywan... ;-) pierdoła ale potrafi uprzykrzyć życie... Pozdrawiam wszystkich odczuwających elektryczność statyczna ;) Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Dzisiaj przetestowałem schemat z trzymaniem drugiej ręki na czymś metalowym i... nic nie kopnęło :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 A tak z ciekawości zapytam, czy na stacji benzynowej taki kopniak może... no wiecie... pstryk i BUUM ? Może!!! Widziałem filmik szkoleniowy na którym kobieta tankowała Jeepa. Jej problem był taki, że jak wysiadła z auta, to zostawiła drzwi otwarte i rozpoczęła tankowanie (gdyby je zamknęła, to ładunek zostałby odprowadzony przez drzwi) Nie wiem, czy iskra poszła od pistoletu, czy elementu auta, ale był mały wybuch. Zapaliła się końcówka pistoletu i wlew w samochodzie. W sumie nie było żadnych strat, bo wystarczyło zamknąć wlew i zatkać na chwilę pistolet. Oczywiście nie zrobiła tego kobieta, która uciekła :-> Filmik dotyczył Statoila w Estonii- krąży jeszcze po internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo2oo1 Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 tez mialem ten problem, nic nie zrobilem, a pradowanie ustalo samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delongi Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Panowie sposób prosty spróbujcie kopnąć auto pierwsi A tak na poważnie to macie gdzieś przebicie na karoserii. Może przewody ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Delongi, w dieslu też Dobra sposób jest prosty i już opisywany na forum. Przynajmniej w modelach posiadających kluczyk. po wyjściu z auta łapiemy za grot kluczyka i przykładamy do drzwi. Iskra przeskakuje pomiędzy karoserią a grotem kluczyka. Zawsze w ostatnim miejscu połączenia. Jesteśmy rozładowani elektrostatycznie a kluczyka to nie boli. Potem zatrzaskujemy drzwi bez elektrokopa i sprawa załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knq Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Mnie najgorzej kopie jak wkladam kluczyk do zamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 olo2oo1, ja ja zauważyłem pewną prawidłowość, zarówno w moim stroju, jak i w warunkach pogodowych. Bo jakby było przebicie, to by zawsze kopało, a to się zdarza rzadko i trwa max parę dni. Ja się przyzwyczaiłem, a jako facet-twardziel pierwszy daję się kopnąć, zanim moja Pani dotknie auta. Choć przyznam, że nie zawsze to pomaga i moja Ania też dostaje pstryczka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 DrNO, A nie zamontowałeś jeszcze paseczka odprowadzającego ładunek z auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinpoz Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 dziobii, nie mam paska ale szukam bo na stacjach nie mogę dostać jutro zobaczę w norauto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkB Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Prosty sposób(przy wysiadaniu)po otwarciu drzwi,wystarczy dotknąć w pierwszej kolejności dachu,słupka el.karoserii. Sprawdzone w 3 autkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi