kaem Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) Witam, Panowie chciałem odgrzać temat, ponieważ niedawno zostałem właścicielem pewnej Megane w której okazuje się być dokładnie ten objaw o którym jest temat. Dziwny chroboczący, dość metaliczny odgłos na ciepłym silniku przy ok 2 tys obr. tylko podczas hamowania silnikiem. Temat urwał się na wymianie kfzr - a to koło wymieniłem, bo była to pierwsza diagnoza mechanika. Napiszcie proszę co było u Was rozwiązaniem ?? Sprawdziłem - ten sam dźwięk można wywołać na postoju, na rozgrzanym silniku przytrzymując obroty w okolicach 2000 /min Edytowane 31 Maja 2016 przez kaem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek12 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 witam chciałbym odświeżyć temat dzisiaj wracając zauważyłem ze przy puszczaniu pedału gazu będąc ciągle na biegu zaczęło mi jakby szumic lub trzeć coś z przodu renault megane 3 1.9dci czy ktoś już rozwiązał ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Czyli przy hamowaniu silnikiem. Sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni biegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granica Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Witam, czy komuś udało się rozwiązać problem? Mam ten sam objaw tylko na rogrzanym silniku i tylko na biegu przy puszczonym pedale gazu słychać dziwne terkotanie z silnika w Renault Modus 1.6 16v 88km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Nie poluźniła się osłona termiczna nad układem wydechowym ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granica Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Sprawdzę...a narazie dodam nagranie które mi się udało zrobić, odgłos można trochę porównać do wiercenia w metalu z udarem? modus1.6.mp3 Wydaje mi się że jeśli byłaby to osłona termiczna to byłoby słychać ją zawsze, natomiast odgłos ten pojawia się tylko po nagrzaniu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Wygląda na zawór zmiennych faz, ale on go raczej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granica Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Ma KZFR, auto mam od niedawna i przy odpalaniu na zimnym się odzywał charakterystycznym klekotaniem jak w dieslu. Rozrząd wymieniony razem z kołem zmiennych faz i na zimnym silniku jak i na ciepłym przy odpalaniu cisza, więc raczej wykluczam KZFR. Pomyliłem zawór z KZFR, ale czy zawór może wydawać takie dźwięki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 29 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Dźwięki wydaje koło spowodowane błędnym sterowaniem przez zużyty zawór. Diagnostyka komputerowa potwierdzi usterkę- wyprzedzenie zapłonu powyżej 3 stopni. Nowy tylko Pierburg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granica Opublikowano 3 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 Zawór podmieniony, jest cisza więc trafna diagnoza. Co do diagnostyki mam clipa i nie wykazuje tej usterki, dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi