antonescu Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 W trybie automatycznym klimatyzacji wentylator chłodnicy pracuje cały czas na 1 biegu. Czy nie powinno być tak że wentylator zaczyna prace dopiero po uruchomieniu sprężarki (AC na wyświetlaczu) ? Kiedy wyłącze tryb automatyczny wentylator staje. Czy ciągle pracujący wentylator to jest normalny objaw czy jakiś błąd w oprogramowaniu lub większa usterka? Auto mam kilka lat a dopiero teraz dopatrzyłem się takiego zjawiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 O włączeniu wentylatora decyduje ciśnienie czynnika chłodzącego. I tak: przy ciśnieniu od 1 bar do 11 bar czyli praktycznie gdy spręzarka nie pracuje, wentylator pracuje na małej prędkości i wyłączy się gdy prędkość pojazdu osiągnie 20 km/h. Prawdopodobnie włączenie trybu autu jest odbierane przez komputer silnika jako gotowść włączenia klimatyzacji w każdym momencie. W trybie sterowania ręcznego jest jednoznacznie określone czy klimatyzaja jest włączona czy nie. Sprawdzę u siebie czy wentylator zachowuje się tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Wentylator powinien pracować tylko przy właczonej klimatyzacji obojętnie czy w trybie AUTO czy MANUAL oraz do prędkości pojazdu 30km/h Wiem co piszę bo mam zamontowaną kontrolkę pracy wentylatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Czyli jest coś nie tak z tym wentylatorem czy wszystko w porządku? Sprawdziłem w innym samochodzie i tam w AUTO wentylator pracuje, tylko że to mercedes. W Megance nie wiem czy tak było od początku, po prostu dopiero niedawno to zauważyłem. Kontrolka pracy wentylatora jest ciekawym rozwiązaniem, miałeś jakieś przygody z przegrzewaniem silnka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Powtórzę wentylator chłodnicy powinien pracować tylko przy pracującej sprężarce klimy. Ja nie miałem ale naprawiałem innym silnik po przegrzaniu to już nie ten sam silnik skutki przegrzania są nie odwracalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 U mnie tak jest...jeżeli jest włączony tryb AUTO na panelu ,to obojętnie czy klima jest wł/wył -wentylator na postoju sobie chodzi na 1 biegu specjalnie sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 No to mnie pocieszyłeś. Jeżeli pracuje to znaczy że wszystko ok. Z tą prędkością to zupełnie nie miałem pojęcia że automatyka jest tak zaawansowana. Co do przegrzania to Nel masz rację, skutki są nieodwracalne. Ale jakie piękne kolory na głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 U mnie również na AUTO kręci się wiatrak, ale wyczytałem w dilogysie że tak powinno być. "Zezwolenie na działanie klimatyzacji zmienia wartość na "TAK" w przypadku: polecenie włączenia klimatyzacji zostało wydane przez kierowcę (włącznikklimatyzacji w położeniu AC lub AUTO i włączony wentylator na minimalnej prędkości)," Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi