kubamtx Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Witam Mam pytanie do osób które miały problemy z kzfr i rozbierały to coś. Właśnie kupiłem sobie meganke z silnikiem 1.6 16v i czytam temat. Widziałem kzfr rozebrane na zdjęciach i posiłkując się moją wiedzą (mechanik motocrossowy) stwierdzam ze kzfr to banalne w działąniu urządzenie. Pytanie jest tylko takie czy w niedziałających kzfr zużyciu ulegają te uszczelnienia pomiędzy wirnikiem, a obudową czy chodzi tam o zużycie w inny sposób? Prosiłbym o podpowiedź gdyż jak będę miał już wstępne informację podejmę próbę naprawy jakiegoś padniętego kzfr i zdam relacje z naprawy i wyniku. Jeśli chodzi o powierzchnie boczne wirnika to nie widze problemu z regeneracją, bardziej sie obawiam o te uszczelnienia bo są chyba plastikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 W moim przypadku problem był w tym bolcu co blokuje oba koła względem siebie gdy nie ma ciśnienia oleju (wyłączony silnik) co powodowało metaliczne dzwięki przy rozruchu. Uszczelnienia są gumowe i wydaje mi się że nie ulegają zniszczeniom. Ten bolec wchodzi w mosiężną tuleję i to ona uległa zniszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Dokładnie. Swego czasu na jakimś ruskim forum był cały wątek o tym problemie. Tam rozbierali te koła i chyba nawet jakoś regenerowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubamtx Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 No jeśli jest to jakaś mechaniczna sprawa związana ze szczelnością ukłądu lub mechaniczną precyzją działania a nie kwestia uszczelnień to można to napewno jakoś zrobić. Musze się dostać do takiego uszkodzonego koła i postaram sie opracować w maire prosty sposób regeneracji i dajacy gwarancję na x km. Jeśli ktoś ma takie koło i mółgby ofiarować w celach badawczych to byłoby miło. Jak nie będę szukał uszkodzonego na allegro. Musi być na 100% uszkodzone aby móc zbadać co i gdzie dokładnie i w jaki sposób ulega zniszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_k Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Odgrzeje trochę temat. I jak wyniki autopsji?? Doszło do jakiejś w ogóle? pozdr Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman_k Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 A ja mam głupie pytanie....Co to jest KZFR ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 iceman_k, Koło Zmiennych Faz Rozrządu - poczytaj czasem zanim zadasz pytanie. Opcja działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi