michalpeel Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Po pierwsze witam wszystkich na forum. Mam problem, podczas jazdy powyzej 100-110 czuje lekkie drgania na kierownicy. Opony zimowe maja obecnie 2 sezon więc są prawie nowe.przy mniejszych predkosciach drgan nie czuc. Co to może byc? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojinau Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Nie wywazone kolo:) to powinno robic sie co roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpeel Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 kola byly wywazane podczas zmiany opon w pazdzierniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 w pazdzierniku w tym czasie mogłeś w jakąś dziurę wjechać,mógł Ci się ciężarek oderwać.... :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpeel Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 ok jutro wywaze przednia os i ozbacze co z tego bedzie. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Dodatkowo niech je dobrze obejrzą. Bywa, że opony są uszkodzone, nawet po dwóch sezonach. Poza tym jak były przechowywane? Na stojąco, czy na leżąco? Na felgach czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpeel Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 felgi mam stalowe. te same na zime i lato. opony wymieniam i przechowuje w opony express. sadze wiec ze sa w pozycji pionowej. jutro po wywazeniu dam znac. dzieki pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 P_r_z_e_m_o, w jakiej pozycji przechowywane?? B) wiesz co to nie ma akurat najmniejszego znaczenia :roll: opony i tak co roku trzeba jechać na wyważenie ;-) michalpeel, Miałem podobny przypadek i jest tu parę opcji: 1. Nie wyważone koła, w twoim przypadku mówisz że były, może zmień zakład bo zrobili ci to do du... :-P ja byłem w 2 i dopiero za 2 było ok B) 2. Wpadłeś w dziurę i np odpadł ci gdzieś odważnik, czasami się tak zdarza :-/ 3. Opcja dość drastyczna, uszkodzona felga :-( niestety za czasów coupe doznałem tego, idiota pakował się na mój pas jadąc obok mnie bez migacza, po prostu jechał prosto w mój bok no ale jechał VW więc czym się dziwić B) Musiałem ostro hamować, i wpadłem podczas ostrego hamowania w całkiem konkretną dziurę :evil: na 1 rzut oka nic, jadę dalej przekraczam 100 i czuje drgania kierownicy :evil: okazało się że Alus dostał w pupe i trzeba był jechać na prostowanie 250zł od sztuki, na szczęście to byłą tylko jedna sztuka B) Życzę ci tylko tej 1 Opcji B) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Panowie zgadzam się co do wyważenia kół lub jego braku oraz mniej lub bardziej skrzywionych felg. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na jedną z możliwych przyczyn drżenia kierownicy o którym nikt z Was nie wspomniał, a mianowicie "zwichrowane" tarcze hamulcowe. Łatwo to sprawdzić rozpędzając się troszkę a następnie delikatnie hamując, jeśli pojawi się drganie to oznacza, że tarcze mają bicie. Bicie to może przy pewnych prędkościach przenosić się na kierownice stwarzając wrażenie niewyważonych kół lub skrzywionej felgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 robpab, tylko że przypadłość moja np czy michalpeel, występowała przy płynnej jeździe przekraczając dopiero 100km tak więc twoja opcja odpada ale racja że to też ma wpływ ale nie dopiero od tych prędkości B) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 wiesz co to nie ma akurat najmniejszego znaczenia Ma! Same opony przechowuje się w pozycji pionowej od czasu do czasu należy je przekręcić żeby się nie odkształciły. Szczególnie opony zimowe w okresie letnim, które w wyższych temp. robią się wyraźnie miększe. Natomiast opony na felgach - w pozycji poziomej na specjalnym stojaku, tak aby się ze sobą nie stykały. Dodam; 4) który jest opcją pkt. 3 z tym, że nie doszło do uszkodzenia felgi tylko samej opony. 5) Wada opony, która teraz wyszła, np. w wyniku pkt. 4 Nie mniej, czy opony są zmieniane na felgach czy same przy każdej ich wymianie powinno się je wyważyć. Najlepiej w sprawdzonym zakładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Silver, u mnie się pojawia przy ok 120-130 km/h a koła mam wyważone, także obstaję przy swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 P_r_z_e_m_o, no racja można dopisać kolejny punkt zniekształcenie opony B) robpab, ja ostatnio miałem zjawisko równie dziwne, zapala się co jakiś czas serwis i ABS, potem jadąc do pracy skręcam ostro w prawo i lewe koło zaczęło hamować :shock: no szok, wróciłem, od razu do domu na kanał patrze a szczęki od środka były luźne :shock: ale już zrobione B) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 robpab, ma rację zresztą wie co mówi ;-) Pozdrówka :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasidlo Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Może ciśnienie w oponkach niewłaściwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi