Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zacinający się silnik przy rozpędzaniu

bartek87mikolow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :(

Mam pytanie co może być przyczyną tego że gdy wyjade z garażu autko jeszcze przez chwile stoi wyjeżdżam na drogę i przy lekkim rozpędzaniu (ponieważ jak zresztą zawarte jest w instrukcji obsługi samochodu nie należy go przy zimnym silniku gwałtownie rozpędzać)na drodze autko zacina mi się tak jakby była tam woda w baku albo coś w tym stylu.

Niedawno byłem w serwisie gdzie wymieniali mi przewód paliwowy,a teraz znowu kolejna usterka.Paliwo tankuję na b.dobrej stacji jednej z najdroższych i nie wiem co jest grane :-/

Autko zacina mi sie przez chwilę później idzie normalnie.

Co radzicie mi w tej sytuacji??

Za wszelką pomoc dziękuję

Pozdrawiam <ok>

nie wiem czy akurat 5 minut, ale jesli chodzi o dizle nie zalecane jest (zresztą jak sam napisałeś) przy zimnym silniku gwałtownie rozpędzać to raz, a drugie - zaraz po odpaleniu obciążać silnika - w sensie - powinien chyba postać chwilę na luzie??

Szkoły są różne i jedne zalecają po odpaleniu silnika odczekać kilka minut na osiągnięcie jakiejś temperatury ,a inne zalecają nie czekać tylko po małej chwili ruszać unikając gwałtownego operowania pedałem gazu( w czasie jazdy ślinik bardziej równomiernie się rozgrzewa) a w czasie sinych mrozów czas potrzebny na osiągniecie temperatury optymalnej byłby bardzo długi .Ja osobiście po uruchomieniu silnika wystawiam go z garażu i stoi on tak długo dopóki nie zamknę drzwi a następnie ruszam .

Panowie. Przecież napisał "przy lekkim rozpędzaniu". Tak więc to nie to. Mi przychodzi coś innego do głowy - a moze był jakiś moment lodu a Tobie zadziałał ASR - koła trafiły na lód, zabuksowały, załaczył się system, koła wróciły w tym czasie na suche i było uczucie jakby Ci autko "zacięło"?

• 3 tygodnie później...

U mnie jest to samo. Zaczęło się gdzieś od przebiegu ok. 1 tyś. Było tak w lecie i jest teraz w zimie. Raz jest to mocniejszy objaw a raz słabszy.

Oczywiście w ASO twierdzą, że jest Ok ... bo na komputerze nie wyskakują im żadne błędy.

Temat jest "rozwojowy".

Dodam, że jeden z pracowników ASO który jeździ służbową Megi III mówił mi, że też kilka razy miał taki objaw.

Teoria jest taka, że najprawdopodobniej gromadzi się skroplona woda w katalizatorze wskutek gwałtownego wychłodzenia (w nocy) i to powoduje następnego dnia taki objaw przy pierwszym rozruchu.

Niby ma to sens tym bardziej, że w 90% procentach wracam do domu ok. godz. 20-22 czyli pozostawiam rozgrzaną Megi na noc (pod chmurką) do wychłodzenia.

hmm kilka minut to przesada. samochód stojąc kilka minut bez obciążenia i tak się nie rozgrzeje zbytnio. Generalnie, mi powiedziano że kilkanaście sekund poczekać, i ruszać. Ze swojego doświadczenia wiem że silnik zdecydowanie szybciej się grzeje na obciążeniu.

Druga sprawa to nie dawanie w palnik od razu... ja robie coś koło 3-4 km przez miasto zanim wyjadę na wylotówke na Toruń... pokazuje mi się pierwszy prostokącik od temperatury i coco jumbo i do przodu :)