qwertz Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Co wchodzi w skład pierwszego przeglądu gwarancyjnego? Ile zapłaciliście i czy ktoś z was korzystał z rozporządzenia GVO w sprawie napraw gwarancyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Wszystko masz opisane w ksiazce przegladowej. Pierwszy przeglad po 30 tys lub 2 latach. Nie wiem dlaczego ale dostalem list z zaproszeniem na coroczny przeglad w Renault i do tego dorzucili kupon na plyn do spryskiwaczy. Uznalem to za niepotrzebne i pierwszy przeglad robie za rok W MII tez sie trzymam tej zasady i autko sprawuje sie wysmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 a u mnie pierwszy przegląd już po 20 tys, wszystko zależy od włożonego motoru. Na przeglądy przygotowuję "karteczkę" problemów , pan w recepcji serwisu już na nią czeka :-P Polecam wszystkie problemy wcześniej spisywać, bo się zapomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 a co to jest rozporządzenie GVO? Z tego co ja się dowiadywałem pierwszy przegląd to wymiana oleju + filtrów i filtra kabinowego - koszt w ASO ok 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nik Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 coolesh, ile ??? :shock: No to ładnie sie cenią GVO - to rozporządzenie którego zapisy zezwalają włascicielowi auta na stosowanie części innych producentów o jakości porównywalnej z oryginalnymi (np. dokładnie ta sama częśc tylko nie w pudełki ze znaczkiem Renault a za znaczkiem producenta tej części) bez utraty uprawnien wynikających z gwarancji. Zgodnie z tym rozporządzeniem przeglądu podczas gwarancji nie musisz nawert wykonywac w ASO. Możes zto zrobić w wrasztacie nielaleznym i ASO nie ma prawa z tego tytułu odmówić ci realizacji uprawnień wynikajacych z gwarancji. Aczkolwiek w takim wypadku musisz udowodnić ASO ze stosowałeś części porówanywalne z oryginalnymi (np. przedłożyć stosowną fakturę). P.S przeglądy radzę wykonywać częściej niż raz na 2 lata Zdecydowanie, jesli ktoś jeździ głównie po mieście i na krótkich dystansach to lepiej to robić np. co 15 tys km co sam widze po wskaźniku przeglądów w moim aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Facet z ASO powiedział mi, że sam filtr przeciwpyłkowy kosztuje 180 zł, a wymiana oleju z olejem i filtrem to ok 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nik Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 coolesh, to ten filtr jest z platyny czy co ?? :shock: Maja jakieś kosmiczne ceny. Cena takiego filtra z aktywnym węglem na Allegro (oczywiście podróba) to .. 48 zł Zakładając, że oryginał jest o 100% droższy to nie powinien kosztowac więcej niż 98 zł, a to i tak drogo jak na taki filtr !!. Skąd oni biorą takie kosmiczne ceny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Nik, jak to skąd? to proste: z sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Aktualne ceny filtrów i płynów do Megi II 1.6 16V z RR Group. Filtr oleju kosztuje 45 PLN Filtr powietrza 70 PLN Filtr kabinowy 120 PLN Plyn chlodzacy w zaleznosci od pojemnosci: 1L (koncentrat) - 28 PLN 2L (plyn) - 30 PLN 5L (plyn) - 60 PLN Plyn hamulcowy (0,5L) - 30 PLN Olej ELF 5W40 (1L) - 57 PLN Za filtr oryginalny węglowy z allegro ja płaciłem 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Może masz inny filtr, albo jest jakaś promocja. Ja dzwoniłem do ASO w alejach jerozolimskich na koniec lutego i mówili 180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Nie, ja mam stary samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moby Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Instrukcja mówi, że jak się robi trasy miejskie lub w trudnych warunkach (Warszawa jak obszył) to należy wymianę oleju robić w połowie okresu między przeglądami. Co też uczyniłem w grudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 te ceny , co podał Marcin Szymansk , to kubeł zimnej wody na wejście do serwisu. A już Olej ELF 5W40 (1L) - 57 PLN to rozbój, za 100 zł można w sklepie kupić 5 litrów tego oleju ! Podobnie z filtrem oleju , za mniej niż połowę ceny w sklepach są dostępne te same oryginały , albo lepsze :-P Ja na przeglądy jeżdżę ze swoimi : olejem , klockami, tarczami , itp. Można dzięki temu zaoszczędzić po 200 -300 zł na każdym przeglądzie. Tym bardziej , że stara megane 2 miała przeglądy co 30tys , a nowa ( lepsza?) ma przeglądy co 20 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 a nowa ( lepsza?) ma przeglądy co 20 tys Rowniez 30tys - benz. 1,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nik Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Tylko te 30 tys to dystans podany prze zproducenta tak pod publiczkę Faktycznie powinno się dla własnego i auta dobra robić przeglady co 15 max. 20 tys km Zwłaszcza jesli ktoś większośc dystansu przejeżdża w mieście i na krótkich trasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi