mpDante Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Proszę o informację ile oleju muszę kupić na wymianę, bo byłem pytać o przegląd w ASO i powiedzieli mi, że ok.5L muszę mieć (olej będę miał swój). W instrukcji obsługi (mam niemiecką) przy tym silniku napisane jest 5,9L, natomiast pod maską mam plakietkę z niemieckiego serwisu, na której jest napisane, że zalano 6,5L... :-| Zastanawiam się też nad zalaniem oleju Elf Solaris, bo na Allegro można go kupić w dobrej cenie, więc różnica między normalnym syntetykiem będzie minimalna. Pytanie czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni88 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Do 1,9dCi mi wchodzi około 4,5L wiec do twojego myślę że podobnie... a Solaris chyba jest do silników z FAP z tego co się orientuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Specyfikacja Elf Solaris: Zalecany jest do stosowania w silnikach benzynowych i wysokoprężnych najnowszej konstrukcji (produkcja od 2000), w których zastosowano specjalne systemy oczyszczania spalin, umożliwiających spełnienie wymagań normy emisji spalin EURO IV; Specjalnie opracowany dla silników grupy MERCEDES-BENZ, BMW; Zalecany jest również do samochodów marki Volkswagen, Audi, Seat i Škoda ze stałymi okresami międzyobsługowymi (QG0, QG2) do silników benzynowych i wysokoprężnych Volkswagena, w których system paliwowy wyposażony jest w pompowtryskiwacze. Do stosowania w jeździe sportowej, miejskiej i po autostradzie, w samochodach osobowych użytkowanych w najtrudniejszych warunkach eksploatacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Zapewne powiedzieli ci tak w serwisie bo przy wymianie oleju , czekają aż zleci z układu ale wątpię aby czekali 2h z otwartym korkiem żeby poczekać aż spłynie wszystko ze ścianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpDante Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Jako, że nie otrzymałem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi, to przekonałem się osobiście. Mimo tego, że w jednym ASO zarzekali się, że do 2.0 dCi wchodzi 5-5,5l oleju, to na przegląd wziąłem 7l i wykorzystano 6,5l, tak jak miało to miejsce na poprzednim przeglądzie w Niemczech. Powyższe potwierdził mi też jeden z użytkowników tego forum, więc można założyć, że do tego silnika musi wejść 6,5l. Pytanie tylko, dlaczego ASO "kłamie"? Na moje pytanie o ten fakt, wspomniano o jakiejś Lagunie, do której "ponoć" weszło 7,5l... w co ciężko mi uwierzyć, zwłaszcza, że sprawdzałem na forum laguny i znalazłem info, że ma być 6,8 przy DPFie... :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koomar Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 W dniu 19.03.2010 o 18:06, arni88 napisał: Do 1,9dCi mi wchodzi około 4,5L wiec do twojego myślę że podobnie... a Solaris chyba jest do silników z FAP z tego co się orientuje. 2.0 dci 6.5 litra oleju po co się udzielasz jeśli nie masz wiedzy. Olej full sintetic z niską zawartością popiołu przeznaczony do silników z systemem FAP/DPF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 ASO od początku wlewało Solarisa i kasowało za 7l. Na max wchodzi 6,9l oczywiście z wymianą wkładu filtra oleju. Na samej miarce jest 1 litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 10 godzin temu, Koomar napisał: 2.0 dci 6.5 litra oleju po co się udzielasz jeśli nie masz wiedzy. Dzięki za odkopanie tematu sprzed 12 lat i wyprostowanie wypowiedzi użytkownika @arni88. Mamy nadzieję, że swoją sprawdzoną pełną wiedzą udzielisz wiele przydatnych informacji użytkownikom 2.0 dci a może też i innych dziedzinach. Witamy w klubie użytkowników Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi