paszczakus91 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Cały czas się nad tym zastanawiam, myślisz, że jest to w normalnej usłudze diagnostyki komputerowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Możesz jeszcze poszukać kogoś z Clipem (nawet na forum). Będzie pewnie taniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sja08 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 No wydaje mi się że to tak jak by ci błędy skasowali. Zadzwoń do serwisu i zapytaj ile kosztuje usługa zaprogamowania klimatyzacji bo zmieniłeś wszystko i nie działa. Tak jak kolega wyżej napisał trzeba wpisać klimatyzację do komputera bo wyleciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszczakus91 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Krzemyk, poszukam, na pewno ktoś się znajdzie Sja08, dzwoniłem do serwisu, za samą diagnozę komputerową w salonie chcą jakieś 160zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Oni w salonie maja dużą dowolność ile i za co Ci policzą Moim zdaniem szkoda kasy, jak będziesz miał pecha to jeszcze mogą nie naprawić . Szukaj człowieka z clipem. PS. Na włączenie klimy zezwala ECU silnika, a i sam czujnik ciśnienia czynnika chłodzącego też jest podpięty do ECU silnika. Zaglądałeś tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszczakus91 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Ok, byłem na clipie, błąd usunięty, klima działa :) Co się okazało, podobno w Scenicu II i Megane II występuje wadliwy soft w ECU, który przy cichym błędzie 1 wtrysku odłącza sprężarkę... Więc jeżeli błąd będzie dalej się pojawiać to trzeba pomyśleć nad update-m :) W ECU, poza odłączeniem go od wtyczek, nie grzebałem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
localh0st Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć, odkąd zakupiłem samochód co roku na wiosnę mam pojawiający się problem z klimatyzacją, w tym roku samochód stał w serwisie już prawie 2 miesiące i klimatyzacja nadal nie do końca działa, całe lato spędziłem bez klimy i samochodu... Mam Megane II ph II z automatyczną klimą. W maju tego roku samochód miał robioną szczelność, wymienione zostały różne rurki, uszczelki i chłodnica klimatyzacji. Po wymianie elementów samochód dalej nie chciał uruchomić klimy, elektryk coś tam zrobił i klimatyzacja chodziła przez około miesiąc. Po miesiącu wyłączyła się podczas postoju w korku, samochód wrócił do mechanika który robił szczelność ale przez 3 tygodnie nie był w stanie jej naprawić, sprawdzał wiązki i czujniki. Komputer pokazywał błąd 'DF 1070 - cold loop'. Skasowanie błędu uruchamia klimę która działa ponownie przez losowy okres czasu- tydzień lub 20 minut. Oddałem samochód do elektryka który sprawdził wiązki, wymienił wtyczkę przy kompresorze na nową, poprawił coś w UPC (bezpieczniki pod maską). Klima działała 4 dni, po powrocie do niego okazało się że dalej pokazuje się DF1070. W tym momencie stawiam na moduł BSI/UCH. BSI było wymienione przez innego jeszcze innego mechanika na używane 2 lata temu. Z tego co widziałem programował je ręcznie zmieniając parametry konfiguracji Clipem(?). Konfiguracja ze starego modułu na pewno nie została skopiowana 1:1 (zapomniał o włączeniu np. tylnej wycieraczki i handsfree). Po wymianie BSI klimatyzacja również działa w kratkę, chyba 2 razy zdarzyło się że przestała działać a mechanik mówił że przyczyną był problem ze stykami - w co wątpię, wydaje mi się że błąd w komputerze dalej się pojawiał tylko wtedy zdarzało się to rzadziej. Ten też mechanik podczas odbioru auta oddał mi tylko moduł UPC. Wówczas nie byłem świadomy że nie oddał mi BSI z oryginalną, fabryczną konfiguracją, wprowadził mnie w błąd że konfiguracja jest zapisana w UPC i nie wiedziałem że wymieniał również BSI. Samochód działał raczej dobrze, ale zdarza się że po wymianie BSI światła zewnętrzne i podświetlenie liczników po odpaleniu czasami się nie świeci, muszę wówczas ręcznie użyć przełącznika świateł. Poza tym zawsze podczas zmiany świateł (0/pozycja/mijania) światła zewnętrzne i podświetlenie liczników miga 3 razy- jest to błąd konfiguracji sterownika lub jakiś konflikt? Obawiam się że będę musiał szukać nowego BSI i ponownie go programować. I teraz mam pytanie - czy jest na forum ktoś kto po nr VIN jest w stanie odtworzyć oryginalną konfigurację BSI, jak również znaleźć odpowiedni model seryjny BSI zamontowanego oryginalnie w mojej Megance? Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez localh0st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamty Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 (edytowane) Ja chciałbym się tylko podzielić moimi doświadceniami z klimą. Świeżo po nabiciu pojechałem do gościa, który ma oryginalnego Clipa. pogmerał ale nic z tego nie wynikło. Wymieniałem presostat, sprawdziłem sprężarkę "na krótko" i dalej nic. Całkiem przypdkiem, znajomy zarekomendował mi zaprzyjaźniony serwis w Dąbrowie Górniczej, robiący głównie Renault'y. Okazało się, że trzeba było od nowa wpisywać wszystkie ustawienia odnośnie klimy, bo komputer pokazywał totalne bzdury. W efekcie klima zaczęła działąć, ponieważ zamiast "automatycznej" miałem przypisane ręczne uruchamianie (przy climatroniku). Jestem bardzo zadowolony i pełem podziwu dla pana z serwisu, bo widać było, że ma wszystko w małym palcu. Nie skasował ani grosza. Edytowane 13 Września 2018 przez adamty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MechanikAmator Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 (edytowane) Również chciałbym się podzielić informacjami na temat klimatyzacji w tych samochodach. Przerobiłem kilka egzemplarzy i zawsze coś z nią było. Po pierwsze : Czujnik ciśnienia - lubi się popsuć, lecz w 80 % przypadków jest on mylony z wtyczką przy nim która po prostu nie styka. Po drugie : uszczelki - podczas nabijania klimatyzacji, serwis sprawdza podciśnienie, czyli robi próżnię wyciągając resztki wody itp. jest to dobra metoda, lecz jeżeli jakaś z uszczelek jest sparciała podciśnienie nam tego nie wykryje. Każdy wężyk dociska i klimatyzacja wydaje się być szczelna ( wielki błąd ). Jeżeli jest możliwość poprosić serwis na sprawdzenie szczelności na ciśnienie ( bo to na takim właśnie pracuje klimatyzacja po nabiciu czynnika ). Po trzecie : Wtyczki, najczęściej zniszczeniu ulegają wtyczki od sprężarki i czujnika, należy odpiąć, wziąć kawałek igły i lekko podważyć płytki ściskające piny, wszystko zapsikać sprayem do wtyczek. Jest jeszcze jedna wtyczka w module pod maską, podłużna szara, wychodzi z niej bodajże 5 pinów, + od sprężarki to kabel pomarańczowy, warto również tą wtyczkę przejrzeć. Po czwarte ( już ostatnie co mi się przydarzyło ) : Sama sprężarka, gdy w układzie są jakieś ciała obce, serwis nie doda oleju do całego układu, sprężarka lubi się zatrzeć. Występują również przypadki zepsucia sprzęgła ( ślizga się ), jest to zazwyczaj spowodowane zużyciem całego podzespołu sprzęgła po przez słabe styki przy sprężarce, która co chwile łapie na sekunde i puszcza, i tak w koło. Z elektryką nic nie miałem problemów, jeżeli sprężarka nie działa radzę sprawdzić to co wyżej napisałem, cały taki serwis można wykonać w godzinke, a mamy pewność, że mechanicznie ( jeżeli tak to można nazwać ) układ jest w porządku. Edytowane 16 Września 2018 przez MechanikAmator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.jenkins Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Podepnę się pod temat... Ciąg dalszy walki z klimą w Megane2 1.9dCi. Była wymiana chłodnicy oraz przewodu ciśnieniowego. Po tym klima nabita ale nie wystartowała (gość od klimy podłączył manometr, ciśnienie nie spadło po włączeniu klimy na manual i klimatronik). Pogmerałem wtyczką przy czujniku ciśnienia. Sprawdzałem bezpieczniki. Podłączyłem Delphi, po skasowaniu alarmów odpaliłem auto. Włączam klimę, słychać rzężenie, pojawiają się alarmy na Delphi, cichnie rzężenie, auto drugi raz włącza kompresor - znów rzężenie. Chłodu jak nie było tak dalej nie ma. Dźwięki sugerują (chyba) łożysko kompresora ale na Delphi widać: zimna pętla sygnał zewnętrzny poza limitem stały. Czy te alarmy sugerują uszkodzenie presostatu czy też mogę być od kompresora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narkules Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Dnia 27.09.2013 o 12:41, cinas napisał: Sprawdzic ciśnienie w układzie i co podaje czujnik jakie parametry Może okazać się iż coś z ciśnieniem się dzieje i wtedy czujnik szwankuje Zalecana diagnoza CLIP manometry od klimatyzacji miernik w razie W mogę pomóc z autem ale z Nakła masz kawałek do mnie Cześć skąd jesteś? Bo ja raczej potrzebuję pomocy. Właśnie wróciłem od mechanika. Wcześniej ASO Renault Opole zdiagnozowało że zatarta sprężarka. I mechanik wymienił sprężarkę osuszacz czynnik. Ponoć sprzęgło sprężarki mogło się zacierać. Błedów mówi że nie ma. Ponoć elektryk też dojechał i sprawdzał układ i ok. Kl8ma dalej nie działa. Jestem z opolskiego Dobrodzień. Sam tego nierozkminię. A może jest na forum ktoś kto mógłby pomóc tą klimę naprawić z opolskiego albo śląskiego? Dnia 21.05.2014 o 14:19, baju_rally napisał: Koledzy potrzebuje osoby która CLIPem skasuje mi błąd/zresetuje klime, z okolic Sosnowca, Katowic. Oczywiście nie za darmo Ktoś pomoże? Cześć udało Ci się kogiś namierzyć. Też potrzebuję pomocy! Opolskie, śląskie Dnia 12.09.2018 o 13:52, adamty napisał: Ja chciałbym się tylko podzielić moimi doświadceniami z klimą. Świeżo po nabiciu pojechałem do gościa, który ma oryginalnego Clipa. pogmerał ale nic z tego nie wynikło. Wymieniałem presostat, sprawdziłem sprężarkę "na krótko" i dalej nic. Całkiem przypdkiem, znajomy zarekomendował mi zaprzyjaźniony serwis w Dąbrowie Górniczej, robiący głównie Renault'y. Okazało się, że trzeba było od nowa wpisywać wszystkie ustawienia odnośnie klimy, bo komputer pokazywał totalne bzdury. W efekcie klima zaczęła działąć, ponieważ zamiast "automatycznej" miałem przypisane ręczne uruchamianie (przy climatroniku). Jestem bardzo zadowolony i pełem podziwu dla pana z serwisu, bo widać było, że ma wszystko w małym palcu. Nie skasował ani grosza. Kolego czy możesz podesłać namiary na tego Pana z Dąbrowy Górniczej. Potrzebuję sensownej pomocy. Koledzy! Teraz mi się przypomniało jak czytałem forum pokojarzyłem! Mechanik wspomniał coś o zimny lut i mówił bądź tu mądry co to jest! Teraz wywnioskowałem że pojawia się błąd cold loop DF1070! A ja myślałem że on mówi o jakimś zimnym lucie:-). Też coś mówił że jego zdaniem winny BSI i że nie wie co z tym dalej zrobić. Natchnął mnie post kolegi lokalh0st z 29-08-2018. Niestety brak kontynuacji wątku. Czy macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Do kogo się zgłosić? Czy ASO? Gdzie dobre ASO Renaulta? Edytowane 20 Listopada 2019 przez narkules Dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwansterp Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Znajdź kogoś z Clipem niech Ci odblokuje klimę. Jak masz nową sprezarke, i wszystko bylo zrobione ze sztuką warsztatową. Uklad szczelny, wolny od opiłkow. Klima będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narkules Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 21 godzin temu, kwansterp napisał: Znajdź kogoś z Clipem niech Ci odblokuje klimę. Jak masz nową sprezarke, i wszystko bylo zrobione ze sztuką warsztatową. Uklad szczelny, wolny od opiłkow. Klima będzie działać. Zdobyłem się dzisiaj na odwagę i dopytałem mechanika o szczegóły. Oświadczył że podmieniał na nowy czyjnik ciśnienia, sprawdzał wtyczki czujniki temperatury i bezpieczniki. Sprawdził na krótko że sprężarka działa. Byłem mile zaskoczony jak to powiedział. Potrzebny faktycznie jest CLIP!!! Może wystarczy ją na klimatronik przestawić. O to mechanika już nie pytałem bo mi odwagi brakło zrobił co mógl. Dzięki za podpowiedź. A czy komputer diagnostyczny nie wystarczy? Dnia 9.06.2017 o 17:56, mirkasss napisał: Dodano: 09 cze 2017 - 17:56 Jestem z okolic Częstochowy jak by ktoś potrzebował to mam clipa, wszystkiego może jeszcze robić nie umiem ale podstawy mam w miarę ogarnięte. Cześć. Mam przeglądnięty układ klimy. Pozostaje jeszcze CLIP, BSI. Dopuszczam jeszcze problem z jakimś kabelkiem. Ale na razie potrzebuję kogoś z CLIPEM co by przegląd zeobił pokasował błędy, odblokował albo zmienił na klimatronika. Pomożesz? Jestem z Dobrodzienia. Koledzy znacie kogoś z clipem z okolic Dobrodzienia W promieniu jakimś logicznym do 70km? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwansterp Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Podzwoń po okolicznych warsztatach, zapytaj czy mają Clipa. Jesli mają, to przyjedź na diagnostykę i popros o skasowanie błędów w Ecu. Klima ma ruszyć. Uniwersalnym testetem tego nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narkules Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Dnia 22.11.2019 o 22:45, kwansterp napisał: Podzwoń po okolicznych warsztatach, zapytaj czy mają Clipa. Jesli mają, to przyjedź na diagnostykę i popros o skasowanie błędów w Ecu. Byłem dzisiaj na serwisie na clipie i mi klimę odblokowali. Ale napisali że jest defekt obiegu chłodnego powietrza. I tego błedu usunąć nie potrafią. Mają też podejrzenie że coś może być z wiązką kabli. Na razie klima działa. Ma ktoś może jakiś pomysł o co chodzi z tym defektem obiegu zimnego powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi