Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

tajemniczy przypadek


Recommended Posts

witam tak jak w opisie mam troszkę tajemniczy przypadek z moją meganką chodzi oto że czasami gasnie światło mijania z lewej strony a zapala sie kierunkowskaz i świeci cały czas wystarczy puknąć ręką w lampe aby wszystko było ok czasmi jest tak że odpalam auto i jest ok a wczasie jazdy się to stanie i wtedy jak włącze kierunkowskaz to sygnalizuje tak jakby żarówka się przepaliła migają pozostałe kierunki szybko może ktoś miał taki przypadek i podpowie co to może być jak mam usunąć tą awarie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cięcie

Dziękuję za podpowiedź ale jestem laikiem w sprawach elektryki.

Może masz jakiś schemat lub proszę opisz dokładnie który to kabelek

 

Regulamin forum radzę dokładnie zgłębić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeważnie masa w instalacjach jest poprowadzona przewodem czarnym. Trzeba sprawdzić, dokładnie miernikiem, na którym jest "-" i do tego przewodu doprowadzić drugi i je połączyć ze sobą. Drugi koniec przewodu nowego podłączamy np pod klemę "-" akumulatora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję podjechać do jakiegoś elektryka i wymienić kostkę, w ostetczności zapytać w ASO może koszty nie będą w cale duże a częsci na miejscu. Pisze tak ponieważ jak już wcześniej wspomniałeś jesteś laikiem... Choć kupując kostkę na szrocie z uciętymi kabelkami zrobisz samemu i zaoszczędziesz z 50zł :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ostateczności zapytać w ASO może koszty nie będą w cale duże a części na miejscu.

 

Tu mnie rozbawiłeś. Kostka do czujnika połażenia wału w ASO kosztuje 250zł oryginał a sam czujnik też oryginał tylko 150zł. A wiem to bo chciałem wymieniać czujnik (bo myślałem że padł) a wtyczka mi nie pasowała z instalacji do nowego czujnika bo ma już w innym miejscu ząbki zabezpieczające.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Aby nie zakładać tematu, może się podczepię. I wytłumaczę mój przypadek, który mnie wkurza od 3 dni. Sprawa dotyczy Megane II phI 1,5 dci hatback 5d. Ok, przepaliła mi się żarówka mijania w tylnej lewej lampie. Tam są żarówki dwu żarnikowe więc stop świecił się normalnie po naciśnięciu pedału hamulca. No to wymieniłem ją i się zaczęło. Przestały działać lewe kierunkowskazy. Prawa strona działa bez problemu. A lewa, na początku działała bez problemu, z tym, że lewy tylny kierunek świecił się bardzo słabo, prawie wcale. Ale jakoś to było. Po jakimś czasie przestały działać lewy tył i lewy przód (kierunkowskazy), w nadkolu było ok, tylko wiadomo przerywacz wariował. W celu wyeliminowania problemu na początku sprawdziłem wszystkie żarówki i wszystkie są sprawne. Nawet w ramach sprawdzenia włożyłem ponownie tę żarówkę mijania z jednym dobrym żarnikiem. Bez efektu. Ale raz udało mi się naprawić, docisnąłem kostkę od lamp tylnych (ruszałem tylko tą jedną gdzie jest kierunkowskaz i światło mijania/stopu), tej drugiej w ogóle nie wypinałem i działało przez 110 km. No i nagle znowu straciłem przód i tył, a w nadkolu się świeci szybko i przerywacz pracuje. Więc żarówki na bank są sprawne. Powiedzcie mi czy to kabel, styki czy kostka. Styki wydaje mi się, że są ok, nie są zaśniedziałe. Kostka wygląda sprawnie. Możliwe chyba, że masa. Ale jak to sprawdzić i naprawić? Proszę o pomoc bo wczoraj jak wracałem do domu (110km) to robiłem tak, żeby skręcać tylko w prawo. pozdrawia

Edytowane przez velmont
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza myśli jaka się nasuwa to oczywiście brak albo słabe połączenie masowe. Sprawdź połączenia (punkty styku) z nadwoziem. Sprawdź też wtyczkę w lewej lampie czy nie zaśniedziało coś, tam też lubi się wilgoć zbierać.

Teraz mi się jeszcze skojarzyło to co napisałeś, że niedawno było coś podobnego, też jakiś problem z kierunkowskazami. Tylko tamto dotyczyło prawej strony: http://megane.com.pl/topic/45486-kierunkowskazy-dziwny-problem-megane-ii/.

Tam rozwiązanie okazało się jeszcze inne, nie w samych lampach był problem.

Edytowane przez damiar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!