adamkasia2 Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 witam tak jak w opisie mam troszkę tajemniczy przypadek z moją meganką chodzi oto że czasami gasnie światło mijania z lewej strony a zapala sie kierunkowskaz i świeci cały czas wystarczy puknąć ręką w lampe aby wszystko było ok czasmi jest tak że odpalam auto i jest ok a wczasie jazdy się to stanie i wtedy jak włącze kierunkowskaz to sygnalizuje tak jakby żarówka się przepaliła migają pozostałe kierunki szybko może ktoś miał taki przypadek i podpowie co to może być jak mam usunąć tą awarie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 problem z masą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Miałem dokładnie ten sam problem... Co go rozwiązało, wystarczyło wyciągnąć dodatkową masę z lampy... i działa po dziś dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamkasia2 Opublikowano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Cięcie Dziękuję za podpowiedź ale jestem laikiem w sprawach elektryki. Może masz jakiś schemat lub proszę opisz dokładnie który to kabelek Regulamin forum radzę dokładnie zgłębić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Przeważnie masa w instalacjach jest poprowadzona przewodem czarnym. Trzeba sprawdzić, dokładnie miernikiem, na którym jest "-" i do tego przewodu doprowadzić drugi i je połączyć ze sobą. Drugi koniec przewodu nowego podłączamy np pod klemę "-" akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamkasia2 Opublikowano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Cięcie Dziękuję za podpowiedz. Jutro sprawdzę. Regulamin forum radzę dokładnie zgłębić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Miałem podobny problem ale z tylną lampą. Kwestia wyciągnięcia lampy i wyciągnięcia dodatkowego "-" z niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamkasia2 Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 chyba znalazłem winowajce ale niewiem jak tą wtyczke zdjąć jak ruszam tym zielonym grubym kabelkiem to dzieją sie te cuda prosze o rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Najprawdopodobniej będzie czekała cię wymiana całej kostki... Bo już teraz widać, że coś tam jest rzeźbione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbarann Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Proponuję podjechać do jakiegoś elektryka i wymienić kostkę, w ostetczności zapytać w ASO może koszty nie będą w cale duże a częsci na miejscu. Pisze tak ponieważ jak już wcześniej wspomniałeś jesteś laikiem... Choć kupując kostkę na szrocie z uciętymi kabelkami zrobisz samemu i zaoszczędziesz z 50zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 ostateczności zapytać w ASO może koszty nie będą w cale duże a części na miejscu. Tu mnie rozbawiłeś. Kostka do czujnika połażenia wału w ASO kosztuje 250zł oryginał a sam czujnik też oryginał tylko 150zł. A wiem to bo chciałem wymieniać czujnik (bo myślałem że padł) a wtyczka mi nie pasowała z instalacji do nowego czujnika bo ma już w innym miejscu ząbki zabezpieczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamkasia2 Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 wiem że czeka mnie wymiana kostki ale muszę mieć na wzór jak będe na szrocie a nadal niewiem jak ją wyjąć może ktoś wie i podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbarann Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 aston76, wiesz są rzeczy które kosztują dużo a są takie co czasami są tańsze niż na allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
velmont Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Aby nie zakładać tematu, może się podczepię. I wytłumaczę mój przypadek, który mnie wkurza od 3 dni. Sprawa dotyczy Megane II phI 1,5 dci hatback 5d. Ok, przepaliła mi się żarówka mijania w tylnej lewej lampie. Tam są żarówki dwu żarnikowe więc stop świecił się normalnie po naciśnięciu pedału hamulca. No to wymieniłem ją i się zaczęło. Przestały działać lewe kierunkowskazy. Prawa strona działa bez problemu. A lewa, na początku działała bez problemu, z tym, że lewy tylny kierunek świecił się bardzo słabo, prawie wcale. Ale jakoś to było. Po jakimś czasie przestały działać lewy tył i lewy przód (kierunkowskazy), w nadkolu było ok, tylko wiadomo przerywacz wariował. W celu wyeliminowania problemu na początku sprawdziłem wszystkie żarówki i wszystkie są sprawne. Nawet w ramach sprawdzenia włożyłem ponownie tę żarówkę mijania z jednym dobrym żarnikiem. Bez efektu. Ale raz udało mi się naprawić, docisnąłem kostkę od lamp tylnych (ruszałem tylko tą jedną gdzie jest kierunkowskaz i światło mijania/stopu), tej drugiej w ogóle nie wypinałem i działało przez 110 km. No i nagle znowu straciłem przód i tył, a w nadkolu się świeci szybko i przerywacz pracuje. Więc żarówki na bank są sprawne. Powiedzcie mi czy to kabel, styki czy kostka. Styki wydaje mi się, że są ok, nie są zaśniedziałe. Kostka wygląda sprawnie. Możliwe chyba, że masa. Ale jak to sprawdzić i naprawić? Proszę o pomoc bo wczoraj jak wracałem do domu (110km) to robiłem tak, żeby skręcać tylko w prawo. pozdrawia Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez velmont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Pierwsza myśli jaka się nasuwa to oczywiście brak albo słabe połączenie masowe. Sprawdź połączenia (punkty styku) z nadwoziem. Sprawdź też wtyczkę w lewej lampie czy nie zaśniedziało coś, tam też lubi się wilgoć zbierać. Teraz mi się jeszcze skojarzyło to co napisałeś, że niedawno było coś podobnego, też jakiś problem z kierunkowskazami. Tylko tamto dotyczyło prawej strony: http://megane.com.pl/topic/45486-kierunkowskazy-dziwny-problem-megane-ii/. Tam rozwiązanie okazało się jeszcze inne, nie w samych lampach był problem. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi