Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

stuki przy ruszaniu


Recommended Posts

witam,

opiszę krótko przypadłosć mojej megi II z silnikiem 1.9dci 120KM 6biegów, a mianowicie

problem wystepuje po uruchomieniu silnika gdy pierwszy raz ruszam do przodu , wtedy słychać stuki i jest to słyszalne przez chwilę . Dalej już tych stuków wogóle nie słychać , mogę sie zatrzymać i ruszyc i nic . Jeżeli ponownie uruchomię silnik i ruszę to znowu przy ruszeniu jest to słyszalne. Może ktoś z forumowiczów miał taki sam problem i pomoże mi go zdiagnozować .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

nie sądzę żeby mogła to być poduszka ,bądź łożysko ponieważ te stuki występują tylko i wyłącznie przy ruszeniu po zapłonie. Jak to P_r_z_e_m_o napisał najprawdopodobnie jest to uaktywnianie ABS-u.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

U mnie też jest taki problem, szczególnie kiedy jest wilgotno i meganka postoi. Problem jest głównie przy ruszaniu, w momencie kiedy puszczam sprzęgło i dodaję gazu od strony pasażera słychać takie - bu,bu,bu,bu,bu... szybkie i częste uderzenia, tak jakby silnik miał wyskoczyć a koła zachowują się tak jakby był ASR (którego de facto nie ma). Obstawiam na poduchę pod silnikiem. W lato nie było problemu, jak było sucho bo jak spadł deszcz to też po postoju potrafił trochę porzucać. Problem ostatnio się nasila, kiedyś było tylko parę łupnięć przy pierwszym ruszeniu a teraz są przy 2-3 ruszeniach (ruszenie, stop na światłach - ruszenie itd.). Jak silnik złapie trochę temperatury to po tych 2-3 ruszeniach jest już wszystko idealnie. Sprzęgło wykluczam, bo jest co dziwne w 1.6 w dobrym stanie (da radę ruszyć z samego sprzęgła, bez problemu). Powiem szczerze, że mnie to trochę irytuje. Macie jakieś pomysły ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

witam! od miesiąca posiadam meganke 1.6 16V i też mam podobny problem. po odpaleniu samochód chodzi normalnie ale jak zrobię z 2-3 metry to słychać stukanie i jakieś szarpnięcie na pedale gazu. po chwili przestaje i jest wszystko ok. zawszę występuje to po odpaleniu auta i przejechaniu kilku metrów. czasami jest tylko szarpnięcie na pedale gazu. byłem u mechaników i nic nie stwierdzili :-D co to może być ??? proszę o pomoc

 

 

W celach porządkowych

Uzupełnij profil o model auta podanie w treści postu typu rodzaju silnika oraz tylko Modelu auta nie jest jednoznaczne, przypominam, że jak na razie są trzy wersje i do tego każda z wersji ma fazy. Pomijam typ karoserii choć i to czasami jest przydatne.

Zwracam uwagę, że nie piszemy gdzie popadnie. Najpierw szukaj.gif a jak nie ma to zakładamy temat, jeżeli jest temat podobny piszemy w nim zwracając uwagę czy dotyczy to samochodu jaki posiadamy.

Edytowane przez P_r_z_e_m_o
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co na o poradzić ale napewno można z tym jeździć bez problemów. Mam dokładnie ten sam "problem", tylko i wyłącznie po uruchomieniu, ruszeniu i przejechaniu kilku metrów słychać charakterystyczne " khrr" wcale nie głośne i tylko raz, nie wiem coś jakby kubek plastikowy przejechać ( takie porównanie). Może puszcza jakiś tłoczek albo zaworek. Po każdy uruchomieniu scenariusz się powtarza i później cisza. Z autem absolutnie nic się nie dzieję. Ale jakbyś kolego rozwiązał problem to pisz !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam. Jeżdżę scenikiem od 3 lat i mam dokładnie tak jak opisuje kolega zendi7, ponadto zaobserwowałem że przy zapalonych światłach następuje ich przyciemnianie w chwili tych stuków. Stąd wnioskuje na 99% że jest to uaktywnianie się układu ESP/ASR.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Witam.

Mam ten sam problem co koledzy powyżej. Moja meganka II to 1.6 16v z 2008. Czy ktoś poradził sobie z tym terkotaniem? Wczoraj jeździłem fordem mondeo z ESP i ASR i tam błoga cisza.

Edytowane przez rskrobot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!