esh0 Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Witam! Od wczoraj jestem niesamowicie zadowolonym użytkownikiem Megane II, rocznik 2004 Oszczędzę Wam moich ochów i achów nad tym autem :) PRzejdę do rzeczy. Przesiadłem się z R19 i mam pytanie odnośnie hamulca nożnego w Megane. Czy to normalne, że jest on tak za...ście czuły? Wygląda to tak, że pierwsze 2-3cm wcisku hamuje dość delikatnie, a potem następuje dość spory przeskok czułości i własciwie z 50km/h zatrzymuję się prawie że w miejscu z zębami w kierownicy... Powoli się do tego przyzwyczajam (w 19'stce najpierw czułem hamulec, a potem on działał :) tu jest zupełnie inaczej), ale nie jestem przekonany czy tak właśnie powinno być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 normalne musisz wyczuc co i jak ale cwicz na bocznej drodze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Mhm... no to loozik. Dzięki za info Jakby przypadkiem ktoś chciał napisać na co uważać w tym aucie, to będę wdzięczny za każde info :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 jak ja kupiłem magane II, i pierwszy raz wyjeżdżałem od domu z niezapiętymi pasami to prawie wybiłem głową szybe ;-), załóż sobie jakieś lepsze klocki hamulcowe to zobaczysz jaki bedzie dopiero hamulec... teraz i tak stwierdzam ze jest za słaby i szykuje mi sie jakiśzestawik d2 albo tarox na około 320mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 przy 84 koniach to potrzebne sa zaciski czterotloczkowe ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 albo kotwica ;P a tak serio, rzeczywiscie heble w MII dzialaja w opisany powyzej sposob, nie trzeba sie tego dlugo uczyc. potem jest frajda i duza zaleta gdy lekko hamujac trzeba niespodziewanie zarzucic kotwice, mala przerwa miedzy delikatnym a ostrym jest wskazana :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly1984 Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 ja sie ze dwa dni przyzwyczajałem do tych hamulców, teraz mam problem jak jade czymś innym bo zaczynam za późno hamować :-P ale hamulce w megi to najbardziej cieszą jak trzeba "awaryjnie" hamować i zamiast uciekać na boki masz jeszcze kupę miejsca przed sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 mo w Megane I tez są niczego sobie (tak sobie wtrącę) też musiałem sie przyzwyczaić po przesiadce z R19 :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 No to ekstra Dzisiaj już pod koniec dnia dużo lepiej hamowałem - nikt się o zęby nie bał :) [offtopic] Dzisiaj miałem śmieszną sytuację (teraz śmieszną :)). Wsiadam do auta, karta, sprzęgło, start, bzzzyt... ciemno, cisza. Lekki szok, zero reakcji na cokolwiek. Okazały się luźne (właściwie to bardzo...) klemy od aku. Aż dziw, że dzień wcześniej śmigało auto trochę po Olsztynie, sporo startów i stopów, potem trasa 160km, dzisiaj też trochę jazdy... I dopiero pod koniec dnia taki numer. No ale dobrze, że wyszło teraz :) Za kilka dni jedziemy LPG zakładać - chyba będzie BRC. [/offtopic] [ Komentarz dodany przez: DrNO: 2007-07-12, 10:56 ] dobry patent z tymi "tagami OT" :] no i kurcze nie mam jak sie przyczepic... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 Witam kolegę esh0, z PPC a do hamulców w megance idzie się przyzwyczaić gorzej z systemem hands-free u mnie pojawia się problem jak wsiadam do innego samochodu - szukam przycisku start hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Ta, tylko nie przesadzajcie z tym opóźnionym hamowaniem bo wam kto w tyłek wjedzie Chyba, że ktoś ma do małych poprawek ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Witam. Oryginały ( BOSCH ) faktycznie zrzucały z siedzenia, później była Remsa z nieświadomości ( za słabo ). Teraz jest EBC z wyboru ( na przód i tył ) ale nie bierze tak wysoko jak na tych oryginalnych. Podobno to różnica w składzie mieszanki. Oryginalne są bardzo miękkie, mocno pyliły. EBC mało pyli, ale nie hamuje tak gwałtownie. Wytrzymują za to wyższe temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Ja na innych klockach też już mam normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi