oko26 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Witam Niedawno słyszałem taką informacje w silniku takim jak posiadam w bardzo łatwy sposób można zmienić(zwiększyć)moc, że niby silnik 1.5 K9K722(60kw) wystarczy przeprogramować sterownik i uzyskuje się wersje bodajże tą 101km. Znajomy mi powiedział że niema między tymi dwoma silnikami żadnej różnicy, że jest to ten sam silnik tylko uboższa wersja co do koników w sensie programowym i nic więcej. Ponoć serwis tak wypuszczał te same sprzęty z dwoma. Ponoć taką operacje można zrobić też w serwisie słyszeliście coś o tym? ja nie piszę o czip tuningu tylko o przeprogramowaniu kompa do 101km bo ponoć to jest orginalną moc tego silnika, a te k9k722 z 60kw były celowo zaniżane i sprzedawane za mniejsze pieniądze. Ile w tym prawdy nie wiem. Może ktoś coś słyszał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Spokojnie 800 zł jedziesz na hamownie i masz 101 km i program napisany pod własne auto a nie uniwersalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 We Wałbrzychu tam gdzie ja robiłem Chipa to koszt dla tego silnika około 900-1000zł (za 1,9 ja płaciłem więcej) i tak jak pisze kepa masz program napisany pod swoje auto i firma daje na to gwarancję - ja bym unikał ASO skoro nie ma potrzeby do nich jechać - tam są pseudo fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Bloki silnika sa takie same, ale same silniki sa zupelnie rozne, poczytaj na forum bylo o tym. Najważniejsze różnice to - turbina o zmiennej geometrii łopatek w 101KM, natrysk paliwa na denko tłoków, inne wtryski, wzmocniona konstrukcja w 101KM, inne sprzęgło. Pewnie, ze da sie wysilić twoja wersje do 101KM, ale na pewno nie bedzie ona tak trwala i żywotna jak oryginalna 101KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko26 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Dzięki za odpowiedz, byłem przekonany że poza turbiną ze zmienną geometrią łopatek niczym się nie różni, nawet takie info usłyszałem w serwisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 No właśnie tego nie chciałem pisać bo sprzęgło trzeba zmienić raczej bo może się ślizgać a dwa że w 101km chyba jest dwumas a w 82km nie ma. Ale nie jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valeczek Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 "Natrysk paliwa na denka tłoków" wygrałeś wszystko kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 w 101 jest natrysk OLEJU na denka i NIE MA dwumasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 oko26, Oprócz innej turbiny to niewiele jest różnic. Sprzęgło jest to samo, wtryskiwacze powinny się nadać, musiałbyś sprawdzić po numerach naniesionych na obudowie. Gdy u siebie wymieniałem wtryskiwacz (mam101 KM) to pasował od wersji 82 KM. Blok i głowica ta sama, natrysk oleju na tłoki występuje w obu wersjach. Te silniki nie mają też koła dwumasowego. Z uwagi na wyższe doładowanie rura od interculera jest częściowo wykonana z metalu. Dochodzi elektrozawór regulacji ciśnienia doładowania i może jeszcze parę drobiazgów związanych z układem doładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valeczek Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Ten zawór jest od sterowania VTG, to tak uściślając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi