PeeN Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Dzisiaj byłem w ASO. Gość powiedział mi że przewody można śmiało pociągnąć, podłączając równolegle, z głośnika drzwi. Można podobno tak zrobić ponieważ fabryczne tweeterki posiadają kondensator (ja nic z tego nie wiem, ale powtarzam co usłyszałem). W każdym razie niby prostsza sprawa od ściągania deski rozdzielczej, ale i tak chyba nie na tyle prosta żeby się za to brać. No chyba, że ktoś ma już wprawę i wie jak to sprawnie zrobić? Oryginalne tweeterki w ASO kosztują 80 zł szt. niezależnie czy Bose czy zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behbeh Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) haha, a ja słyszalem w aso ze 60 sztuka :) Ale może źle pamiętam, choć wydaje mi się, że cena w salonie jest płynna ;) Edytowane 3 Września 2013 przez behbeh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeeN Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Kurcze dalej mam dylemat, może ktoś się wypowie kto już doprowadził sobie przewody do wysokotonówek, albo ktoś kto się zna na tym. Dzisiaj przyglądałem się tym wszystkim wiązkom i stwierdziłem że gdyby faktycznie można było podpiąć gwizdek równolegle do głośnika drzwi to nie byłoby z tym aż tak wielkiego problemu jak przypuszczałem bo możnaby się wpiąć do wiązki wprowadzonej już do auta. W sumie tylnych drzwiach tweeter podpięty jest równolegle do głośnika. Co z tym kondensatorem, o którym pisałem wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QsOor Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Też dołożyłem, wczoraj :P Różnica faktycznie jest słyszalna. ;) Montaż też dość banalny: podważenie maskownicy, wyłamanie plastiku z wtyczką, wyjęcie wtyczki, podłączenie, wciśnięcie głośnika, wciśnięcie maskownicy, END :) PS. Jak macie teraz ustawiane u siebie bassy i soprany :P ;) ;) radio to "zwykłe" radiosat classic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szklasty Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Czy ma ktoś wiedzę czy tweeter z megane/scenic II pasuje do III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Odpowiedź masz w tym temacie na stronie 2. Ale ponownie wspomnę: W megane II i III to są dokładnie te same głośniki. Pasują bez problemu. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez martello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szklasty Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Ok dzięki nie doczytałem. Dodam że podobne z wyglądu-jak sądzę takie same-są w Lagunie II. Właśnie zamówiłem. Edytowane 28 Czerwca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_M Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Pasują też od Renault Modusa sprawdzone osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FluenceSportWay Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Fabryczne głośniki są do kitu. Ja mam Fabryczny system 3D Sound by Arkamys. Mam już materiały do wygłuszania drzwi i zestaw odseparowany Pioneer TS-Q131C. Na razie wymieniłem fabryczne kopółki na te z zestawu i już jest znacznie lepiej. Zestaw jest dedykowany do Aut Renault, a mimo to musiałem jednak ściąć nozykiem garbik na wtyczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behbeh Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Ja wymieniłem przednie standardowe na wspomniane TS-Q131C i wg mnie różnica jest jednak żadna, na pewno nie warta ceny :/ Pierwszego dnia wydawało mi sie ze jest trochę lepiej, ale już drugiego stwierdziłem ze nie ma różnicy. Wg mnie nie warto. Edytowane 4 Lipca 2014 przez behbeh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Popieram w pełni przedmówcę. W poprzedniej megancne (II) również wymieniłem głośniki wysokotonowe na pioneer. Żadnej słyszalnej różnicy nie było. Jedyna korzyść z tej wymiany to taka, że zostawiłem sobie oryginalne głośniki i zamontowałem potem do nowej megane III (w niej nie było tych głośników). Tak więc jeżeli ktoś ma już fabryczne głosniki wysokotonowe to wymiana ich na inne (niby lepsze) jest bez sensu. Szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behbeh Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Żeby uściślić, to ja wymieniłem w drzwiach na wspomniane pioniery + dołożyłem tweeterki z tego zestawu, bo u mnie w ogóle nie było. Dołożenie ich jakaś tam różnice zrobiło, natomiast wymiana w drzwiach jest nie warta zachodu w mojej opinii. Założę się, ze jeśli ktoś ma tweeterki to tak jak kolega napisał ich wymiana na pioniera tez jest niezauważalna. Edytowane 4 Lipca 2014 przez behbeh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) W takim razie ja też uściślę, że oprócz tweeterów wymieniłem też głośniki w drzwiach przednich - również na pioneery idealnie dopasowane. Mało tego, nawet w tylnych drzwiach też wymieniłem głośniki ( nie chcę się chełpić, ale słuch mam wyczulony). Nie ma było żadnej różnicy wartej tych pieniędzy. Wymiana samych głośników jest naprawdę bez sensu. Edytowane 4 Lipca 2014 przez martello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FluenceSportWay Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Witam. Co do wiązki do kopółek to zamawiając swoje auto z "3d sound by arcamys (8 głośników)" musiałem czekać na nie kilka miesiecy bo na stoku nie było takiego w konfiguracji wybranej przeze mnie. Już na etapie zamawiania w zależności od tego jakie audio wybieramy ustalona jest liczba głośników, a tym samym to czy jest wiazka do danego głośnika czy nie. Dodano: 06 lip 2014 - 09:59 Co do wymiany głośników to jeszcze będę wygłuszał drzwi matą butylową TSA i piangą GMS to musi dać różnicę :) jak już rozbiorę drzwi to sprawdzę czy da się wstawić 165 mm w miejsce 130 mm. Para przejściówek z MDF kosztuje w sieci 32 złote. Problem tylko w tym czy boczek sie domknie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Lewel_ Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Potwierdzam słowa QsOor'a. Montaż wysokotonowych (kupiłem oryginały z scenica III za 20 zł) jest najlepszym, co możesz zrobić dla tego biednego audio w tym aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi