kacper69 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Zauważyłem niepokojące zjawisko przy porannym uruchamianiu zmarzniętego auta. Jeżeli jest mróz -15C czy większy , następuje nierówne uruchomienie silnika, tak jakby załączały się 2-3 cylindry, a po kilku sekundach pracują wszystkie. Mam takie dziwne podejrzenie, że chyba konstruktorzy przesadzili z szybkością rozruchu. Bo rozrusznik kręci już po 1-2 sekundach od wciśnięcia klawisza , może jeszcze świece żarowe nie dogrzewają tak szybko paliwa do pożądanej temperatury? Oczywiście , jak już auto pojeździ , to reszta rozruchów w ciągu dnia jest OK. W starej meganie 2 z tym samym silnikiem , przy mrozie -15C , rozrusznik kręcił dopiero po 15 sekundach , a rozruch od razu był bardziej zadowalający. Może trzeba by zwiększyć czas nagrzewania świec w nowych autach , a rozruch nie będzie taki traumatyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 tak samo ostatnio z silnikiem 65koni, pierwsza myśl: paliwo, było cieplej i dystrybutor dawał już "letnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 było cieplej i dystrybutor dawał już "letnie Zła myśl bo w okresie zimowym nie ma prawa. Jednak to PL i wszystko możliwe. A świece na 100% sprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 A świece na 100% sprawne W końcu to nowe auto, już by padły? Ale możliwe. Ja bym przejechał do ASO, ale oni pewnie każą auto zostawić żeby dobrze ostygło. :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danish1 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Witam Mam megi z tym samym silnikiem i tez zauważyłem ze rozrusznik kręci po 2-3 sekundach od wciśnięcia przycisku ale zapala bez problemu. Jedyne co to po rozruchu przygasa mi wyświetlacz radia i licznika. Macie podobne w swoich autkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Macie podobne w swoich autkach? tak, cały prąd z układu jest zabierany na rozruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joobs Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Raz mi się zdarzyła nierówna praca zaraz po odpaleniu, auto stało nie ruszane przez około 36 godzin a temp w nocy spadła poniżej 20 (jak wsiadłem do auta na termometrze było -18). Wystarczyło lekko dotknąć pedał gazu na chwilkę i problem ustawał - fakt faktem, klekocze przy takim mrozie jak stary folkswagen. Dodam tylko, że u mnie silnik to 1.9dCi w M2 ph 2 i ma nawalone ponad 140 tysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi