lamer Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Ponieważ w kompie pojawia się "błąd sterowania 3-go wtryskiwacza" to zastanawiałem się nad zamianą miejscami wtryskiwacza np. 3 i 4 cylindra. Jeżeli ponownie będzie błąd na 3-cim to wg mnie wyeliminuje to uszkodzenie samego wtryskiwacza. Tylko czy taką zamianę można "bezkarnie" zrobić czy też trzeba programować kody wtryskiwaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Sprawdź najpierw czy przypadkiem wtryskiwacz 3 nie jest sterujący. W takim wypadku raczej zamiana miejscami nie wchodzi w grę. Pomóc może czyszczenie, regeneracja lub wymiana na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 sterujący to chyb a w starych klekotach. Tu są wtryski elektronicznie sterowane każdy z osobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Też mi się wydaje, że przy CR nie ma wtrysku sterującego. Wiem natomiast, że co kompa wprowadza się kody korekcyjne (?) wtrysków. I stąd moje pytanie czy możliwa jest zamiana wtrysków bez przeprogramowania kodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 sprawdź wtryski na przelewy wtedy wykluczysz uszkodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PTASZNIK Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Ja osobiście odradzam zamianę wtryskiwaczy może ona spowodować uszkodzenie wtryskiwacza lub nawet wypalenie denka tłoka ten ostatni przykład jest Extreme choć możliwy pozdrawiam ps.jest możliwość wysterowania wtryskiwaczami każdym z osoba za pomocą CLIPA :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 I tylko po wpisaniu kodu zamiana ma sens Jestem po rozmowie z fachowcem od wtrysków i nie potwierdził tej informacji. Powiedział, że wtryski można podmienić bez ingerencji w kompa i przy samochodzie, w którym silnik nie jest fabrycznie nowy nie zauważy się żadnej różnicy. Powiedział wręcz, że zaleca taką podmianę celem zlokalizowania przyczyny błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 zmień fachowca Fachowiec nie sprawdza wtrysków zamieniając go miejscami.Zmienić możesz ale tam gdzie wtryski nie są kodowane. Jeżeli obojętnie by było gdzie wtrysk jest to po co te całe kodowanie. Sprawdź wtryski na przelewy i nie kombinuj w nie właściwą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Rozumiem, że kwestionujesz opinię gościa z firmy, której baner reklamowy jest powyżej? Zamiana wtrysków miejscami ma dać odpowiedź czy błąd jest generowany z winy samego wtryskiwacza czy może przez elektrykę/elektronikę sterującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 a dlaczego nie chce sprawdzić na przelewy? Bo co na kasę chce cie na ciągnąć czy nie wie o co chodzi. [ Dodano: 2011-03-08, 14:07 ] jak wtrysk nie pracuje jak trzeba to na przelewie bedzie dawał albo za dużo ropy albo za mało w odróznieniu od innych. Najprostsza diagnoza i najtańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Pozytywny test przelewowy (taki był kiedy silnik pracuje poprawnie i nie ma błędu) nie jest definitywnym testem na sprawność wtryskiwacza. Problem opisałem w innym wątku. Po skasowaniu błędu samochód pracował tydzień poprawnie. Więc nie jest to taka prosta sprawa, że wtrysk pracuje lub nie... Może się czasem "podwieszać" a może problem leży w jego starowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezior85 Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 A gdyby tak pozamieniać miejscami kable elektryczne pomiędzy wtryskiwaczami - po co je wykręcać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Regulamin i zasady cytowania Nie wiem czy żartujesz czy piszesz poważnie? Przecież wtryski podają dawkę w ściśle określonym momencie a nie jednocześnie! Kolejność zapłonu to 1-3-4-2 więc jak zamienisz kable to nie odpalisz silnika (chyba, że cudem będzie chodził na 2 gary). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi