Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

łozysko koła tylnego - optimal (germany) czy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tak jak w tytule. Poleciało mi łożysko tylniego koła. Kumpel który siedzi w częściach zaproponował zakup budżetowej części KAGERA (z racji że np. akumulatory "kagera" to akumulatory boscha <ok> ) W pudełku Kagera znalazł się OPTIMAL/LAGB z napisem GERMANY.

Poczytałem troche o tej firmie i produkowanych przez nią łożyskach. Opinie jak zwykle sa podzielone, jedni twierdzą że dobre niemieckie łożyska, inni że chiński badziew. Na jakimś forum znalazłem że OPTIMALE/LAGA = totalny badziew 100% CHINA. Ja mam Optimala/LAGB katalogowaną przez kagera jako pierwszy montaż. Mam możliwość wymiany tego Kagera na SKF za dopłatą 40 zł z tym że na nim znów jest napis SPAIN. Cena Kagera to około 50 zł natomiast SKF to 90 zł. Co byście brali na moim miejscu?

U mnie może też coś spadnie z tej ceny, podałem ceny wyjściowe a mam dostać jakiś rabat, pozatym to cały zestaw naprawczy jest:

SKF: łożysko, pierscień, nakrętka, dekielek

Przy OPTIMALU nie ma dekielka, reszta to samo.

Mam obawy czy ten SKF (SPAIN) to nie będzie to samo co OPTIMAL (GERMANY)

Orientujecie się może ile mechanik może zawołać za wymianę łożyska?

Jak kupowałem łożysko SKF (czy SNR) to dostawałem tylko łożysko w zestawie. Nakrętkę widziałem w zestawach z gorszymi łożyskami, co więcej ta nakrętka różniła się kształtem od oryginału.

Dekielek nie jest potrzebny, nakrętka jak była dobrze dokręcana wcześniej też nie.

Mi zawsze udawało się wyciągnąć pierścień bez uszkodzeń, więc tak na prawdę potrzebne jest samo łożysko <ok>

Orientujecie się może ile mechanik może zawołać za wymianę łożyska?

Nie powinien wziąć więcej niż 50zł bo to prosta sprawa.

I tak zrobisz jak chcesz. Ja parę lat temu wymieniłem tarcze hamulcowe na optimale, zrobiłem już kilkadziesiąt kkm i nic się nie dzieje. Jak czytam, że nie który zrobili parę lub kilka kkm na na markowych tarczach, np. Brembo. To się zastanawiam czy rzeczywiście te Optimale są takie dobre? Czy przy montażu czegoś nie skopano? ;-)

Łożysko wymienione - wybrałem SKF. Porównywałem je między sobą - jak dla mnie szczególnych różnic nie widać nie licząc napisu producenta. Mechanik powiedział że często montuje OPTIMALA i nie przypomina sobie reklamacji, jednak SKF jest lepszą firmą. A że różnica ceny wyszła mi 30 zł wolałem mieć 100% pewności <ok> Za wymiane sksował 40 zł, łożysko wprasowywane na prasie. Pare groszy poszło ale za to jaka cisza :( Uświadomiłem sobie że łożysko dawało o sobie znać spokojnie od roku :( a ja zganiałem wine na przedmuchy na tłumiku. Dzięki za pomoc.

• 2 lata później...

Witam.

Ściągnąłem bęben i udałem się do mechanika żeby na prasie wymienił łożysko. Za jakiś czas poszedłem i odebrałem bęben z nowym łożyskiem, łożysko niby oryginalne, pisze France za 80zł. Zamontowałem bęben, dokręciłem śrubę, bardzo mocno. I teraz po przejechaniu 15 km gdy dotknę tego korka na piaście to jest gorący. Niby nic nie wyje ale grzeje się. Co może być nie tak.?? łożysko do niczego nie nadaje się czy może za mocno dokręciłem śrubę.??

ma być przykręcone odpowiednim momentem siły, a nie bardzo mocno. Spróbuj odkręcić i przykręcić tak jak pisze instrukcja, wtedy obserwuj.

Witam.

Okazało się że problem nie jest związany z łożyskiem. Otóż jadąc nie szybciej niż 30 km/h słyszę tarcie szczęk hamulcowych w tylnym kole. W tym w którym zmieniałem łożysko. Coś chyba musiałem poruszyć, przestawić w bębnie i coś jest teraz nie tak. Tarcie jest w jednym punkcie. Zdjąłem bęben ale niczego nie widzę. Odsuwam szczęki od bębna kręcąc samoregulacją ale po wciśnięciu hamulca problem powraca.

• 1 miesiąc temu...