AbramK Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Witam. Dziś odstawiałem moją Megi do garażu, ruszając spod domu wrzuciłem wsteczny, a po kilku sekundach wrzuciłem luz. Kiedy auto jeszcze się toczyło (powoli) ponownie chciałem wrzucić wsteczny, aby dojechać do końca parkingu i wtedy usłyszałem krótki zgrzyt. Zatrzymałem się, wrzuciłem ponownie wsteczny i bez problemów ruszyłem, tym razem bez zgrzytania. Jako że wiele rzeczy lubię sprawdzać empirycznie ;-) , a nie posiadam niestety zbyt rozległej wiedzy nt. mechaniki pojazdów :) , postanowiłem przekonać się, czy był to przypadek. Powtórzyłem (bardzo ostrożnie ) pierwszy manewr - to samo - zgrzyt. I teraz pytanie do Ekspertów: czy to normalna reakcja skrzyni biegów, czy ma to związek z synchronizacją (lub jej brakiem) wstecznego biegu? Z góry dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 zgrzyt na wstecznym po tym jak chciałeś wbić bez całkowitego zatrzymania to NAJZUPEŁNIEJ NORMALNA reakcja. Powód to właśnie brak synchronizacji wstecznego biegu. Nie masz sie czym martwić. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Chyba nie ma samochodu z synchronizacja wstecznego, zawsze nalezy wrzucac Rke jak sie stoi, ja zawsze naciskam hamulec, bo autko czasem moze sie delikatnie toczyc. Ale zauwazylem, ze u mnie nawet jak stoi to czasem lekko chrupnie przy wrzucaniu wstecznego. To chyba taki sam efekt jak z wrzucaniem jedynki, czasem nie chce wejsc spod swiatel :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 SoundWave, chyba poduchy zaczynają się "kłaniać" albo sprężyna sprzęgła (po opisie objawów z jedynką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Kiedys temat jedynki byl juz poruszany na forum, podobno to nie jest nic groznego jezeli dzieje sie rzadko (u mnie raz w tygodni moze?), podobno ma tak kazde autko. Ale tak czy inaczej moze to byc cos innego i dlatego przed zima jak oddam na przeglad auto to o to zapytam / poprosze o srawdzenie przez mechanika. gojgien dzieki za cynk co to moze byc, podpowiem mechanikowi na pewno na przegladzie :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackos Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 U mnie jest to samo, np. gdy odpalam auto i chcę wrzucic wsteczny to zgrzyta. Sposobem na to jest uprzednie włączenie innego dowolnego biegu i bezpośrednio po tym, bez puszczania sprzęgła włączyć wsteczny. Wtedy nie zgrzyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 mackos, to normalne. Jeśli przed zapalaniem dasz np: 1 to skrzynia jest zazębiona przez uklad różnicowy z kołami i tryby się nie kręcą jeśli nie puścisz sprzęgła. Natomiast zapalanie na luzie, pomimo wciśniętego sprzęgla może spowodować słabe obracanie się wałka sprzęgłowego w skrzyni. (tarcza jest osadzona na wałku, na wieloklinie i zawsze może wystąpić lekkie przycieranie o koło zamachowe, co powoduje stopniowe rozpędzanie kól zębatych) Przy włączaniu wstecznego , który nie posiada synchronizacji, te zębatki muszą się zatrzymać i stąd to zgrzytnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi