mrarek Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 widać jakie pacany z tych MO... trzeba chyba rozporządzenie ze sobą wozić, by pokazać im co, gdzie pisze. przydałaby się lupa do powiększenia napisów na lampie i miara do pomierzenia odległości świateł. wtedy może naumieli by się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Pawel, w przytoczonej noweli w objaśnieniu 45 do tabelki, zastosowano zwroty: "dopuszcza się" i "może być" co oznacza, że: nie jest zabronione i nie musi czyli nie jest wymagane, by auta rejestrowane przed tą datą (31-12-2009) nie mogły mieć tak jak po niej. Przecież ja cały czas o tym piszę :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Pawel, a ja tego nie neguję, po prostu wyciągnąłem swoje wnioski z tekstu noweli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czacha Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Może wkrótce problem świateł do jazdy dziennej zniknie... W dniu 2011-02-09 został złożony do Trybunału Konstytucyjnego wniosek o zbadanie zgodności z konstytucją ustawy wprowadzającej nakaz jazdy z włączonymi światłami mijania przez całą dobę. Wniosek można pobrać i przeczytać np. tutaj: http://www.dadrl.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdk Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Czacha powyżej bardzo pewnie odnosi się do wniosku do TK. Ja mam inne zdanie niż te prezentowane na dadrl.pl. Szczerze też wątpię, że ten wniosek cokolwiek zmieni. Ale brawo za aktywność w sprawie! Ja tymczasem zamontowałem sobie światła dokładnie takie jak ma Czacha (czyli Hella 1N0 010 294-001). Tyle tylko, że ja je kupowałem w jakimś niemieckim sklepie internetowym (którego adresu nie mogę sobie teraz przypomnieć). Wyszło znacznie taniej niż w polskim HSKAUTO. Wszystko wykonałem sam podobnie jak Czacha z tą różnicą, że nie mam jeszcze wyłącznika w kabinie, bo nie potrafię się przebić do kabiny - śruba w podstawie akumulatora jest zapieczona i nie ma możliwości jej odkręcenia (3 śruby w tej podstawie odkręcają się bez problemu, ale czwartej, tej przy wiązce kabli z lewej strony nie da się ruszyć). W związku z tym nie potrafię się dostać do miejsca gdzie przebija się wiązka z komory silnika do kabiny i musiałem chwilowo zrezygnować z przeciągania kabli do czasu kiedy wymyślę jak to zrobić Automatyczny włącznik też wykonałem samodzielnie - wykorzystując kupione przekaźniki, które podłączyłem do skrzynki przy akumulatorze. Generalnie jestem bardzo zadowolony z efektów - szczegółów opisywać nie będę, bo zrobił to już Czacha - pozdrawiam :( Teraz pozostaje mi tylko sprzedanie starych świateł przeciwmgłowych :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Dzisiaj zamontowałem też dzienne. Po 1 dlatego że nie wygodnie wymienia się żarówki, po 2 bo komplet żarówek to minimum 40zł i po 3 jednak mniejsze zużycie paliwa więc sądzę iż po 2 latach powinny się zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 a ja swoje zdążyłem już przerobić było: jest: niby kosmetyczna zmiana, ale: - dużo lepiej widoczne niż pod zderzakiem (SERIO!!) - wreszcie mam wymagane 60 cm między lampami. poprzednio 57 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 mrarek, ciąłeś dziury w zderzaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 tak. rzeźbiłem go nieco, a to dlatego, że: - zderzak jest okrągły, a światła proste (230 mm długości) - musiałem jakoś zamontować, ale i zabezpieczyć przed ewentualnym niekontrolowanym demontażem ogólnie jest wizualnie super, jednak muszę jeszcze nanieść poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Ma ktoś może światła Philips Day Light 4, lub Mycarr ? Są to jedyne światła, które spełniają moje kryteria szerokości i potrzebuje opinii o nich Chodzi mi głównie o to, czy zakłócają one CB, o czym się co jakiś czas czyta na różnych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 mrarek, twoje światła mają 23cm długości? długie są. Moje mają 18cm - mam zachowane wszelkie wartości wymiarów. Fajnie udało ci się wkomponować te LEDy. Porób trochę więcej fotek z bliska. Szkoda że nie masz fotek z montażu - te byłyby najcenniejsze. Jedno co mnie martwi teraz to łatwo je wyjąć i pozbyć się ich. Stąd też byłbym za montażem ich w Twój autorski sposób, tyle że przydałyby się jakieś fotki, schematy czy coś takigo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 tak - lampa ma długość 230 mm (przypomnę: lampy polskie WAŚ). ponieważ "dostałem je" od firmy, a darowanemu się nie zagląda, więc... zamontowałem je wpierw pod zderzakiem. gnębiła mnie jednak wysokość lampy od jezdni i ta odległość 570 mm, co potencjalnie mogło by być przyczyną nieporozumień w SKP. na szybko robiłem rysunek z montażu i mniej więcej tak: u góry: widok z przodu pojazdu u dołu: widok z góry z boku: widok z boku lampa jest wkładana od środka zderzaka. otwór w zderzaku jest mniejszy niż lampa, więc lampy NIE DA się wyjąć ze zderzaka. nie da się jej też wepchnąć, bo opiera się grubymi paskami aluminiowymi o aluminiową belkę umieszczona za zderzakiem. zaznaczyłem też 2 śruby, którymi przykręcona jest lampa do tych pasków. nawet jakby ktoś odkręcił te śruby (jest przeciwnakrętka), to i tak lampy nie wyjmie. lampy są zamocowane sztywno i nie ruszają się. z zewnątrz widać lampę (to co na czerwono zaznaczyłem), reszta jest ZA zderzakiem. nie widać tego. fotka z montażu: a widok z bliska jest taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo42 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Panowie wszystko ładnie i pięknie, tylko czy jest możliwość podłączenia świateł przeciwmgielnych pod SD-2 tak jak są podłączone światła drogowe? A jak tak to jak i gdzie trzeba to zrobić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 czy jest możliwość podłączenia świateł przeciwmgielnych pod SD-2 tak jak są podłączone światła drogowe? jest ta możliwość, w skrzynce bezpieczników/połączeń mgielne są obok mijania i drogowych. Poszukaj mojego posta z demontażu w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazesz Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Jest możliwość ale musisz później aktywować funkcję przez podłączenie do Clipa /kompa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi