Nel Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 W czerwonym kółeczku to wtyczka do czujnika poziomowania xeonów w niebieskim to rurka odpowietrzania akumulatora 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hemp53 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 aha, czyli wszystko ok :) dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solaris84 Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Mam pytanie dotyczące sworznia wachacza, mechanik powiedział że prawy sworzeń do wymiany ale mam pytanie czy trzeba wymieniać lewy także od razu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Nie, tych elementów nie wymienia się stronami, jak w przypadku amortyzatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawkoW Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Witam. Może pytanie, które zadam nie powinno się znaleźć w tym temacie ale proszę o informację co poza sworzniami wahacza, silentblockam sanek, drążkami kierowniczymi, końcówkami drążków kierowniczych, łącznikami stabilizatora, gumami stabilizatora może być do wymiany w przednim zawieszeniu Megane II (za wyjątkiem oczywiście amortyzatora, sprężyny, gum i łożysk McPersona, łożysk kół). Pytam bo nie mam pojęcia jakie gumowo-metalowe elementy wchodzą w skład przedniego zawieszenia Megane II i czy np. w wahaczach jest coś jeszcze poza sworzniami albo jest ich wiecej niż jeden na każdy wahacz. Z góry dziękuję za odpowiedź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanzik Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Właśnie jestem po wymianie sworzni i tulei w obu wahaczach, mechanik wymontował oba wahacze i wyciskał zużyte części na prasie. By sobie ułatwić pracę zdemontował belkę potrzymującą chłodnice (chłodnice u góry podwiązał drutem by nie opadła)Usłaga trwała ok 1,5 godz. Moje części (sworznie i tuleje) koszt 160 zł na dwie strony + robocizna 150 zł za dwa wahacze. Jutro jade na ustawienie zbieżności 70 zł (stalowe felgi) Tak to mniej więcej wygląda. Sworznie kupiłem firmy AS Metal , a tuleje polskiej producji dlatego nie duże koszty części. Jak to będzie chodziło napiszę , ale już jest różnica o niebo , cichutko i leciutko :( Edytowane 16 Września 2013 przez Zanzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl82 Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Witam! wymieniałem wahacz, wielkie dzięki za ten link ale kolega zapomniał dopisać o odkręceniu łącznika stabilizatora bez tego trudno wybić śworzeń Dodano: 16 paź 2013 - 20:39 Witam! wielkie dzięki za ten link, należy jeszcze dodać aby odkręcić łącznik stabilizatora bez tego trudno wybić sworzeń, a co do chłodnicy to podwiązałem ją pasem bez zdejmowania zderzaka.Należy jeszcze uważać aby nie wyskoczyła półośka ze szkrzyni (gdy wyskoczy wystarczy ją wcisnąć),bo pocieknie płyn przkładniowy(dobrze coś pod łożyć). Edytowane 16 Października 2013 przez motyl82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Jakiej firmy braliście sworznie? Mogę kupić TRW za 34zł wraz z śrubą, dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artug Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Witam, wymieniałem jakiś czas temu oba sworznie i wybrałem firmy TRW. Spokojnie mogę polecić, a cena faktycznie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl82 Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam! wielkie dzięki za tego manuala. Mam pytanie odnośnie przerwy pomiędzy ramą silnika a podporą chłodnicy. po wymianie wahaczy coś mi strzela, trzaska. zawiesznie sprawdzone ok. ale nadal puka przy ruszaniu. w ksiazce napisane jest aby ustawić 1 cm przerwę ale nie jest pokazane dokładnie gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo1 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Czy to jest wymiana samego sworznia czy wachacza całego ? bo szukam poradnika do całego wachacza. Czy aby wyjąc takowy wachacz trzeba z przodu belke odkręcić , wyjąć ? bo patrzałem i pod dołem, pod belką od strony przodu nie ma żadnej śruby i tym samym dostępu do niej więc nie wypukam tej śruby. Zapamiętaj wahacz :) P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Nie, wahacz przykręcony jest do podłużnicy śrubami, poczytaj załącznik. Wahacz Megane II.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciki Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Nie do podłużnicy tylko do sanek silnika podłużnice są wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newone Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Poradnik bardzo fajny. Ja to ogarnąłem bez zdejmowania zderzaka a belkę odkrecalem tylko z jednej strony a drugą tylko luzowałem, nie trzeba nic wiązać. Ale ogólnie dzięki, bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Poradnik bardzo pomocny. Potwierdzam, że do wymiany wahacza nie trzeba zdejmować zderzaka. Wystarczy odkręcić jedną ze śrub belki pod chłodnicą a drugą popuścić i da się odchylać pas przedni. Dla pewności podparłem belkę drewnianym klockiem. Skręcając należy pamiętać o zachowaniu dystansu 10 mm pomiędzy sankami a mocowaniami belki. Nie musiałem również odkręcać łącznika stabilizatora. Dwie uwagi co do potrzebnych narzędzi: - torx nasadowy to E16 a nie E18 jak podano w poradniku (E18 od wielkiej biedy też się odkręci ale kłapie i można obrobić łeb śruby). - oczkowy 18 najlepiej żeby nie był płaski lecz gięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi