Adam76 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam Forumowiczów! Pytanie jak w temacie: Jaki rozmiar opon zimowych do Fluenca?? Standardowy rozmiar letnich opon to 205/65R15. Jest to rozmiar baaardzo nietypowy czyli drogi. Na temat rozmiaru opon zimowych w instrukcji nic nie zauważyłem. Na naklejce na drzwiach nic nie ma na ten temat - tylko rozmiar i ciśnienie. Nie ma rozgraniczenia - letnie czy zimowe. Zastanawiam się czy jako zimówek nie założyć rozmiaru typowego 195/65R15. Opona tańsza min. 100PLN na szt. od 205/65R15. Jest jest jednak pytanie: co może się stać jak założę rozmiar 195/65R15?? Nic?? Średnica koła będzie mniejsza o 2,6 cm. Czy tylko auto obniży się?? Nie biorę pod uwagę złych wskazań prędkościomierza i licznika km bo to oczywiste. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez meganecoupe02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) na dzien dobry opona węższa o 1cm - czyli całkiem sporo a u Ciebie jest niemały silnik i jakoś trzeba ten naped/moc przeniesc i potem wyhamowa jeszcze... Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez athlon64x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Adam 76, w gruncie rzeczy sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Samochód na takich oponach nie spełni pozwoleń homologacyjnych, jakie dostał producent, aby dopuścić go do ruchu. A więc przy zajściu niesprzyjających okoliczności okaże się, że wcale nie oszczędzisz, a przeciwnie. W instrukcji obsługi jest rozdział "koła i opony" (lub coś podobnego). Poza tym na stronach z oponami są kalkulatory zamiennikow rozmiarów opon dopuszczalnych. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez martello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) no tak ale zamiennik nie uwzględnia posiadanego silnika - chyba nie chcesz jezdzic na takich samych kapciach z silnikiem 2.0TCE i 1.6 16V po za tym u mnie na drzwiach kierowcy jest nalepka informujaca o rozmiarach opon oraz o cisnieniu powietrza Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez athlon64x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Fakt, zmieni się moment obrotowy na kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio76 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Kiedyś nawet zalecało się stosownie opon węższych (o 2 rozmiary)na zimę ale to kiedyś, sprawdza się to w rejonach gdzie jest dużo śniegu na drogach to tak z mojego doświadczenia. Nie wiem jak cenowo ale chyba bardzie opona o rozm. 195/70/15( balonówka prawie) w porównaniu do oryginału jest wyższa o 0,99% wyższa (+ 6,5mm wyższa) większy komfort podczas jazdy na prostej (wyboje lepiej wybiera) ale wadą jest możliwość pływania na zakrętach podczas szybszej jazdy. Opona 195/65/15 będzie niższa od oryginału o13mm czyli - ponad 2% wysokości. Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukPoznan Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Witam, Może trochę późno, ale zawsze :) Rozmawiałem z zaprzyjaźnionym salonem Renault, do mojego modelu można zakładać opony 205/65 r 15 ze stalowymi felgami, oczywiście rozmiar 15. Samochód bez problemów może jeździć na takich oponach, niczemu to nie przeszkadza i nie traci homologacji. Proponuje sprawdzić opłacalność zakupu nowych opon zimowych w rozmiarze r 17 i porównać ceny felg stalowych + nowych opon w rozmiarach r 16 i r 15. Oczywiście r 15 są najtańsze ale ile tańsze to zależy za ile kupimy felgi i opony ;) Proszę jeszcze pamiętać o dokupieniu śrub do felg stalowych, te z felg aluminiowych podobno się nie nadają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi