Jasiekjot Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Witam szanownych forumowiczów. Mam następujący problem. Światła tylne w megi przygasają po włączeniu kierunku lub świateł awaryjnych. Sytuację przedstawiam na filmiku. Czy ktoś może wie, dlaczego tak się dzieje? Troche to zalatuje dużym fiatem mojego dziadka sprzed kilku lat :) z góry dziękuję za pomoc. Link do filmu: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 No i przyczyna ta sama co w fiacie dziadka. Kiepska masa w tylnych lampach. Szkoda, że do filmiku jeszcze na hamulec nie nacisnąłeś, to by się może i kierunek podświetlił. zdejmij kostki do lamp przeczyść, podoginaj styki, szczególnie masy. Popatrz czy plastik w kostce nie jest w tym miejscu przytopiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiekjot Opublikowano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Tyle, że u dziadka to byla klasyka a tutaj kiepsko to wygląda. Zastanawiałem się czy to może nie z powodu kiepskiego stanu akumulatora, na filmiku słychać jak rozrusznik na pierwszym razem nie zaskoczył. Jak wciskałem hamulec to wszystko było ok, nie było takich zaciemnień. Mówisz o kostkach z lamp tylnich w bagażniku? Okropnie to wygląda... Jutro to zrobię, ciekawe czy coś się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Może i aku jest słabszy i gorzej kreci, jednak po odpaleniu silnika te problemy powinny ustąpić bo alternator już podaje prąd. Zacznij od sprawdzenia tych kostek, możesz też aku podładować jeśli masz taką możliwość i skoro masz obawy o jego stan. Zerknij też na podobne tematy na forum już istniejące i poczytaj jakie były przyczyny podobnego zachowania oświetlenia, a także gdzie szukać miejsc z możliwymi usterkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Mi też wydaje się że to brak masy. Miałem tak w poprzednim samochodzie. W trakcie takiego zachowania lampy wyjąłem ją i docisnąłem metalową ścieżkę (która robiła za przewód :) i światło zaczęło działać poprawnie. Gdyby na postoju tak mrugało z powodu słabego akumulatora to raczej byś silnika już nie zapalił z tak słabego aku. Jeśli silnik pali a altermator ładuje to może być to chyba tylko masa, chociaż dziwne że w obu lampach jednocześnie. Sprawdź jeszcze czy tak samo jest jak włączasz kierunkowskazy a nie awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 chociaż dziwne że w obu lampach jednocześnie. Potrafi migać w obu lampach :) U mnie tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiekjot Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 wtyczki jak nowe, odpinane chyba pierwszy raz w tym samochodzie. Nie wyglądają na nadtopione. Przeczyściłem, podoginałem, jednak problem pozostał. Przy kierunkowskazie też niestety migają... Może jakieś inne porady? Bo jak nie to chyba pozostaje mi z takimi jeźdźić, w sumie ma to swój urok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Brak masy. Sam to przerabiałem ostatnio HB. Dolutowałem przewód do ścieżki masy w lampie, przeprowadziłem przewód przez otwór odpowietrzający w obudowie, obrałem kawałek przewodu z izolacji od masy (u mnie czarny) za kostką i podłączyłem tam wyprowadzony przewód z lampy. Tak to u mnie wyglądało: Uszkodzona nóżka w obudowie. Tak dolutowałem przewód do ścieżki od masy. Przez odpowietrznik wyszedłem przewodem na zewnątrz. A na koniec założyłem oryginalną osłonę odpowietrznika. Wszystko poskładałem do kupy i zamontowałem w aucie. Teraz światła śmigają aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiekjot Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Panowie, myślę, że to nie to. wszystkie styki i kostki mam w porządku, nic nie jest stopione ani nadpalone. Czy jazda z takimi światłami moze spowodować jakieś kolejne uszkodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 (edytowane) Czy jazda z takimi światłami moze spowodować jakieś kolejne uszkodzenia? Noooo np. tyłku auta i Twojego portfela jak Ci ktoś w niego wjedzie i z Twojego OC pójdzie naprawa. Edytowane 21 Września 2011 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michal_b_30 Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 (edytowane) Może trzeba poczyścić żarówki-może są zaśniedziałe, a może któraś jest uszkodzona w miejscu gdzie styka się z gniazdem. Miałem kiedyś coś podobnego w Leganzie elektryk wyczyścił i po sprawie - też przygasały żarówki w zegarach i podświetleniu. Podobną sytuację opowiadał też ktoś, że żarówka była za mocno,za głęboko wsadzona (pomimo tych wypustek) Edytowane 21 Września 2011 przez michal_b_30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Sprawdź kabel od masy, czy ma przejście, wystarczy do tego omomierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiekjot Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Noooo np. tyłku auta i Twojego portfela jak Ci ktoś w niego wjedzie i z Twojego OC pójdzie naprawa. Nie no raczej widać te światła, jedynie lekko się zaciemniają kiedy jest właczony kierunek, więc o sprawach widoczności czy nie tutaj nie myślałem. Myślisz, ze ktoś był by chetny, żeby kasować mi tył? nie sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Myślisz, ze ktoś był by chetny, żeby kasować mi tył? Odpukać gdyby ktoś wjechał to ma solidny punkt zaczepiania aby zwalić winę na Ciebie. Masa musi gdzieś ginąć, dlatego jak pisze Paweł sprawdź miernikiem lub spróbuj zrobić obejście (kawałek kabla podepnij do lampy i gdzieś do dobrego punktu masy - jak będzie dobrze to wiesz już gdzie szukać - po kablu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3bian Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) odgrzeje ale po to by uzupełnić wiedzę o wersję Megane II Sedan. W tej wersji nie trzeba wyjmować nic (na pewno nie lampę), w bagażniku mamy klapke, otwieramy ją i mamy kostkę na wierzchu. Obok jest też eleganka śrubka na klucz nasadowy 10. Bierzemy kabelek z jednej strony zakładamy zacisk z oczkiem Zapoznaj się z zasadami dodawania zdjęć pod nakrętkę w/w śruby, z drugiej strony szybkozłaczka pod kabel masy i gotowe. We wtyczce mamy 6 kabli, masa to kabel czarny nr 5. Jutro jak wykonam to profesjonalniej niż dziś zrobie zdjęcia. <_< koszt około 2zł: - 15 cm kabla - 1szt szybkozłączka - 1 szt zacisku z oczkiem Edytowane 16 Czerwca 2013 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi