angusta Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Od dwóch chyba lat używam scenika drugiego 2.0 z opisywanym w tym poście /i kilkunastu innych/ problemem, i prawdę powiedziawszy miałem już dosyć tego auta . Wycie kiedy mu się zachce, obroty latające jak psu..., wymiana przepustnicy, odmy, adaptacje, przewalanie internetu, wysłuchiwanie przemądrzałych mechaników itd. A rozwiązanie tego problemu to banał, nie wiem dlaczego nikt na to nie wpadł /chyba że wpadł, tylko nie opisał/, swoją drogą konstruktorzy układu odpowietrzania silnika powinni się wstydzić za tak gówniany pomysł. Jeśli kogoś interesuje ten temat pomogę, proszę pisać na priwa. pozdrawiam wkurzonych użytkowników sceników i tym podobnych francuskich konstrukcji. :D Edytowane 3 Czerwca 2014 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Jeśli chodzi o jęki odmy to faktycznie rozwiązaniem jest dokupienie elementu z rozbitka który pokazuje na zdjęciu. Ja u siebie dodatkowo mialem pisk z niewiadomego miejsca który wskazywał na łożysko sprzęgła. Sprzęgło wymieniłem a dźwięk pozostał. Wymiana grzybka odmy rozwiązała problem ale wróciło jęczenie odmy. Kupilem z rozbitka za 40zl ten plastik+odma który widać na zdjęciu i juz jest cisza-polecam. STare rozwiazanie po lewej, vs poprawione po prawej. Stare rozwiązanie Poprawione poniżej Przy nowym rozwiązaniu brak juz zaślepionego wężyka. Zawór odmy poprzez ten plastik łączy się już bezpośrednio z pojemnikiem na opary oleju w górnej czesci silnika. Edytowane 4 Czerwca 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy155 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Tommi3737 a z jakiego rozbitka dorwałeś ten plastik plus odme? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedy9 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Ja też właśnie kupiłem tą część z rozbitka. Zdaje się że były montowane we wszystkich SC II PhII. Kosztowała mnie 70zł z przesyłką. Jeszcze nie zamontowałem. Numer części 8200280347. Jest to zawór odpowietrzający. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez speedy9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 nowy155 nie wiem z jakiego poniewaz silnik stał luzem ale musisz szukac po jakichkolwiek benzyniakach w których to zastosowano. Co do lat to tez niema reguly bo znajomy w megi z 2004 juz takie cos mial a ja nie... Zawór odmy to jest to okrągłe, to bardziej prostokątne jak sie nazywa to niewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy155 Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 speedy9 gdzie albo pod jaką nazwą szukałeś tę część.Szukałem pod odma,zawór odpowietrzający, po numerze częsci i nic co to za ustrojstwo no i czy zamontowałęś już to coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Ja na allegro tez nie moglem znalezc. Tak jak pisalem wyzej: znalazlem szrot na ktorym mieli ten silnik, poszedlem i sam wyjalem co potrzebowalem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedy9 Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) A ja znalazłem przez Allegro. Napisałem do gościa co sprzedawał silnik i inne części do Scenica, wysłałem mu zdjęcie na którym zaznaczyłem o co chodzi i mi wysłał. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie zamontowałem... Nie mam czasu. Edytowane 8 Lipca 2014 przez speedy9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEvEL Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Kupilem z rozbitka za 40zl ten plastik+odma który widać na zdjęciu i juz jest cisza-polecam. Jak nazwy się ten trójkątny plastik włożony do odmy? Chętnie kupię taki zestaw, ma ktoś namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jak sie nazywa to nie wiem ale mozesz znalexc numer tej czesci wczesniej w tym wątku-jest odnosnik do jakiegos holenderskiego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 A ja znalazłem przez Allegro. Napisałem do gościa co sprzedawał silnik i inne części do Scenica, wysłałem mu zdjęcie na którym zaznaczyłem o co chodzi i mi wysłał. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie zamontowałem... Nie mam czasu. Tylko jak porównuję Twoje zdjęcie z wcześniej wklejonymi schematami montażu - to na tym silniku ze zdjęcia z allegro wg mnie jest to źle zamontowane... czy się mylę? Przy okazji dodam - ja kupiłem samą tą puszkę, która jest normalnie montowana (tą z tym okrągłym denkiem, w której są pracujące membrany; nie tą dodatkową, którą każdy tanio szuka) i dźwiek nadal jest ale jego głośność oceniłbym w skali 1-10 (gdzie 10 to to co było przedtem) na jakieś 2, góra 3. Teraz po wymianie tej puszeczki (cena w ASO ok. 180zł - złodziejstwo w biały dzień) odgłos jest nadal, ale niesłyszalny nie dość, że nawet nie w kabinie (wcześniej na wolnych obrotach było tylko: eeee ....eeeeee....eeeee) to nawet stojąc na zewnątrz pojazdu nic nie słychać. Dopiero po otwarciu maski i wsłuchaniu się słychać ciche eeeee....eeeee....eeeee... Od wymiany minął miesiąc i zrobiłem już ok. 2000km. Może z czasem i przebiegiem znów powróci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedy9 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Prawdopodobnie wróci. U mnie po wymianie samej odmy też był spokój, ale krótko. A wciąż nie zrobiłem z tym porządku... Planuję na przyszły tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Ja tą puszkę - co normalnie jest montowana - wymieniłem tylko dlatego, że... rozebrałem ją by niby ją wyczyścić. Ale była czysta, a potem.... potem nie potrafiłem jej poskładać. Ja jeszcze jak ją rozebrałem to wszystko odkładałem tak by poskładać z powrotem, ale jak to w garażu. Przyszedł jeden kumpel, drugi i każdy musiał to wziąść w swoje ręce z pytaniem: "a co to jest..." i... pomieszali częsci składowe. Szukałem potem zdjęć na necie i nawet znalazłem tutaj na forum od kogoś, ale... na końcu sam stwierdzi, iż nie wie czy to dobrze złożył. Więc - kupiłem nową ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEvEL Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Nigdzie nie mogę tej odmy o nr 8200291355 znaleźć. Wysłałem ponad 70 zapytań do szrotów, Allegro i sklepów, odpowiedzi zwrotne, około 10%. Jedynie za prawie 200 zł, a to cena zbyt duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedy9 Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Wymieniłem w końcu w zeszłym tygodniu te rurki na plastikowy zawór. Po montaż było lekko słychać pojękiwanie odmy, pomimo, że była wymieniana chyba w marcu. Ale dźwięki były nieporównywalnie cichsze. Obawiam się, że z powodu złego działania całego układu odpowietrzenia trochę "dostała" przez te kilka miesięcy. Pojeżdżę jeszcze kilka tygodni i zobaczę czy głośne jęki wróciły. Edytowane 3 Września 2014 przez speedy9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi