sp2ofp Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Dla informacji dodam następne spostrzeżenie - W trybie AUTO -przy temperaturze zewnętrznej nawet minus 6 st zmniejszając zadaną temperaturę do 15 st gdy wewnątrz kabiny było około 10-12st automatyka też załączyła piktogram AC. Nie sprawdzałem czy faktycznie klimatyzacja zaczęła działać przy takiej niskiej temp zewnętrznej bo i tak z nawiewu szło zimne powietrze. Wniosek nasuwa się jeden. Układ automatycznej regulacji temperatury nie bierze pod uwagę temperatury na zewnątrz pojazdu. Chyba że mam coś uszkodzone. Mój scenic pochodzi z polskiego salonu i być może są jakieś softy automatyki związane z przeznaczeniem auta w jakąś strefę klimatyczną itp. hi.. Szkoda że nie mamy w tym temacie odpowiedzi diagnosty z serwisu który wałkował taki temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 a to już wiadomo było... poniżej +5* nie załączy się sprężarka, ale działa osuszacz i parownik, więc można szybko odparować szybę. a że to działa lub nie można sprawdzić nie włączając AC poniżej +5*. odparowanie szyby będzie trwało dłuuugo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 mrarek normalnie naciskając AC poniżej +3 czy tam +5 C sprężarka nie włączy się nam czy tak??Nawet osuszacz i parownik z tego co wiem. A przy funkcji "dobra widoczność" poniżej +3 C włącza się nam tylko parownik i osuszacz tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 poniżej +5*C nie włączy się sprężarka (nie ma obciążenia silnika). reszta normalnie działa, jak się kliknie w AC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 A już się wystraszyłem że mi klima padła bo rano włączam "dobra widoczność" a sprężarka nie załączyła się,zapomniałem że za niska temperatura jest :D Dzięki za informacje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 wszystko jest OK. warto, a nawet trzeba pamiętać o tym, że w zimie też trzeba AC włączać dla przesmarowania układu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 U mnie włącza się sprężarka do -8 stopni sprawdzone w poprzednią zimę (mam zamontowaną kontrolkę równolegle ze sprzęgłem sprężarki i wiem kiedy sprężarka działa a kiedy nie mimo że wyświetla się AC). Osuszacz to inaczej filtr czynnika i nie ma nić wspólnego z odparowaniem szyb. Sam parownik bez działającej sprężarki też nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 być może w meganach temp. minimalna jest obniżona. napewno SC ma próg +5*C. poza tym musi reszta działać/nie działać jak jest wyłączona sprężarka, bo przecież szyby osusza błyskawicznie nie tylko u mnie. zresztą - było o tym na innym forum :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 w zimie też trzeba AC włączać Tylko jak mam ją przesmarować zimą kiedy w temperaturze minusowej ona się nie załącza. I jeszcze słuszna uwaga kolegi Nel że bez chodzącej sprężarki to trochę nici z odszranianiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 ale jak będzie +10*C to już sprężarka zadziała :D co do odparowania szyb - spróbuj sam i się przekonasz czy szybciej odparowują z włączonym AC (jak sama sprężarka nie pracuje) czy bez AC. i napisz nam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 No ostatnio właśnie włączyłem "dobrą widoczność" spaliłem papierosa i tak ci powiem już tam coś puszczało ale zdaje mi się że powinno szybciej puszczać :D w zasadzie zależy też jak mocno jest przymarznięta,a ciężko trochę sprawdzić czy z AC szybciej czy bez bo szyba to różnie może być przymarznięta ;) Ale liczę że wszystko działa ;) A właśnie, a nie da się jakoś sprawdzić czy pozostałe elementy pracują?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 ja nie piszę o ODMRAŻANIU tylko ODPAROWANIU. od wewnątrz pojazdu. sam przycisk jest od usuwania szronu i odparowania szyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Chodzi mi o szron, źle się wyraziłem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 a to ja jeszcze w swoim szronu nie miałem. para na szybie owszem. może masz wilgoć dużą w pojeździe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Mrarek z podpisu widzę że masz 1,5 a przy tym silniku w większości są grzałki elektryczne .Jak włącza się "dobrą widoczność" to one też się włączają i powodują szybsze usuwanie pary mimo że sprężarka się nie włączy z powodu niskiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi