Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Mandat a jego spłata

Mientex

Rekomendowane odpowiedzi

kataryniarz - prawo nie jest w żadnym kraju doskonałe. Jednak w innych krajach ludzie potrafią mieć do tego prawa szacunek. A u nas? Wolno amerykanka! Ludzie olewają przepisy, prawo i jego egzekwowanie. Wypinają się na Państwo. A potem narzekają jak im się źle żyje. I to na każdym stopniu, nieważne czy chodzi o mandat za wykroczenie drogowe, za przejście na czerwonym, alimenty. Polacy przede wszystkim potrafią narzekać i migać się, co zresztą jest bardzo dobrze widoczne w tym temacie - prześciganie się w tym kto bardziej wyciulał Państwo i nie zapłacił za mandat...

A nie prościej i lepiej tak w zgodzie z przepisami się poruszać :)

Niestety nie lepiej z powodu idiotycznych znaków stawianych nie dla bezpieczeństwa, a dla wyłudzania pieniędzy od kierowców :) U nas zamiast wydawać pieniądze na poprawę dróg (co poprawi bezpieczeństwo) stawia się kolejne fotoradary, które mają tylko i wyłącznie zarabiać.

I moje 3 grosze.

Ja mandaty jak zawsze płacę w ratach, po 5pln.

Wtedy nie mogą mi nic zrobić choćbym i 3 lata płacił, wszak nie uchylam się od spłaty tylko mam trudną sytuację rodzinną : )

5 się nie odczuje a można sobie stałe zlecenie włączyć i z bani…

Ja dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 3 km/h (trzy). 2 punkty i 50 zł. Normalnie pirata drogowego złapali...

P_r_z_e_m_o, zmień bank. Dla banków każdy klient teraz jest na wagę złota. Bez problemu znajdziesz taki, w którym praktycznie za nic się nie płaci.

Niestety nie lepiej z powodu idiotycznych znaków stawianych nie dla bezpieczeństwa, a dla wyłudzania pieniędzy od kierowców

I tu jest niestety pies pogrzebany.

Nie robię z siebie świętego bo zdarza się i przekroczyć prędkość i skręcić gdzie nie trzeba, ale jedyne mandaty lub pouczenia (SM tylko pouczyło, cud jakiś) jakie dostałem były za debilnie umieszczone znaki (za krzakami, albo 4m nad ziemią).

Jeśli zrobiliśmy coś świadomie i nas złapali to ok, trzeba zacisnąć zęby i płacić, ale jeśli nie do końca jest to nasza wina to trudno to łatwo przełknąć.

Edytowane przez fred

Nie jest tak, że karane są wykroczenia powyżej 10km/h?

Dz.U. 2011 nr 133 poz. 770

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 17 czerwca 2011 r. w sprawie warunków lokalizacji, sposobu oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące - ktoś chyba próbuje naciągnąć Kreciqa albo Kreciq ma coś innego na sumieniu :)

To płac co każą i nie cwaniakuj.

Cwaniaków to se [...] szukaj u siebie na podwórku. Ja ciebie nigdzie nie obraziłem,więc jakim prawem mnie tu od cwaniaków i piratów drogowych wyzywasz?

Sory winnetou nie ty będziesz mi to rozkazywał czy mam zapłacić za pampersy dla dziecka czy za mandat, który dostałem za przekroczenie prędkości o 20km albo za wyprzedzenie jakiegoś [...], który na 50-tce jedzie 30... aaa pewnie to ty jesteś jednym z takich co jeżdzą wszędzie przepisowo i nigdy nie złamali przpisów :)

Radzę powstrzymać sypanie epitetami wobec innych userów.

Jest to zakazane regulaminem. Dla otrzeźwienia premiuję 2 punktowym ostrzeżeniem.

Ponadto przypominam, że temat jest sprecyzowany, a takimi wypowiedziami odbiegasz od niego.

Edytowane przez gojgien

Powiem szczerze, że sam już nie wiem ile jest pkt. za co :)

Jakiś czas temu za przekroczenie o 1km/h mieli dawać 50zł i 1 pkt, a teraz wchodzę (bo tak google znalazło) na stronę KWP Radom i widzę coś takiego (wycinek).

5. przekroczenie prędkości od 11 do 20 km/h 2 punkty

6. przekroczenie prędkości od 6 do 10 km/h 1 punkt

7. jazda z prędkością utrudniającą ruch innym kierującym 2 punkty

Co do fotoradarów to miał być "limit błędu" 10 km/h, piszę miał bo znowu nie wiem czy czegoś nie wykombinowali :)

Edytowane przez fred

Panie gojgien: czyli są równi i równiejsi tak? Mnie może ktoś nazywać cwaniakiem a ja fajfusem nie mogę? Jakoś nie widzę aby pan Carek dostał tez ostrzeżenie. BRAWO. O to oblicze polskiej demokracji na tym forum :)

Dla twojego przypomnienia posty Carek tez nie wnoszą nic do tematu oprócz filozofii w jakim to kraju żyjemy a to chyba nie ten wątek?

Post został raportowany przez Ciebie o 22:25, a o 8:56 już masz pretensje że brak reakcji.

Sorry- nie każdy musi w tym kraju, jak zauważyłeś, chodzić według tego samego schematu. Mój dzień zaczyna się znacznie później.

A skoro już na demokrację wszedłeś, Twoje zrozumienie demokracji jest zbliżone do demokracji jarkacza.

Samemu kogoś obrażać można, natomiast dosadnie nazwać niewłaściwe zachowanie komuś innemu jest obrazą i atakiem na świętość, choć nie było to skierowane bezpośrednio do danej osoby, ani ta osoba na świętość nie zasługuje.

Tu właśnie ta analogia.

Nazwanie jakiegoś zachowania, lub postępowania cwaniactwem, nie jest określeniem urągającym konkretnej osobie, choćbyś nawet potrafił to do siebie dopasować. Natomiast słowo jakie zastosowałeś, po raz kolejny zresztą wobec konkretnego usera, jest już obrazą Jego godności.

To samo dotyczy treści posta. Wpis o uchylaniu się od płacenia nałożonej kary pieniężnej, zwanej mandatem, mieści się w kanonie tematu o wiele bardziej jak dywagacje na temat jazdy 30 na ograniczeniu do 50 i wytykanie komuś, a przez to szukania innych winowajców, (poza Tobą) Twojego naruszenia przepisów i nałożonej kary.

By to jednak zrozumieć, trzeba się zastanowić co się czyta. Niekiedy trzeba przeczytać kilka razy.

Przypominam, że temat dotyczy możliwości odstąpienia od zapłaty mandatu w ustawowym terminie i czym to ewentualnie grozi.

Z powyższego wynika, że temat został już wyczerpany, skoro dyskusja co raz bardziej odbiega od sedna sprawy.

Wobec tego temat zamykam, z możliwością ponownego otwarcia, jakby jeszcze jakieś istotne wiadomości o terminach i następstwach miały zostać dopisane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 20 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!