Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. bodzioprince Opublikowano 1 Grudnia 2011 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Główną przyczyną padających turbin w Renówkach jest regulator ciśnienia w komorze silnika (nazywany również: zawór odmy, przewód odprowadzenie oparów silnika itp.) Przy przebiegu około 150 tyś, Membrana w zaworze ulega uszkodzeniu, twardnieje jak plastik, turbo wsysa kawałki membrany i wiadomo co dalej. Wymieniamy turbo , czyścimy interkuler itd, ale nikt nawet nie myśli o wyczyszczeniu odmy i tego zaworka (a rozbiera sie banalnie łatwo, jak puszka z pastą do butów) stad po założeniu nowej lśniącej turbiny przejeżdżamy 50 km i słyszymy nadmieny świst turbiny, jesteśmy przekonani i że tak ma być, że sie dotrze ale prawda jest taka, że już po ptakach, szlak trafił łopatki turbiny i cała zabawa od nowa. Moim zdaniem przy przebiegu około 100 tyś powinno się ten ragualator ciśnienia bezwzględnie wymianić ! Jest jeszcze druga bardzo ważna rola tego zaworka, jeśli membrana ma choćby malutką dziurkę to Turbina wysysa za dużo oparów z komory korbowej silnika poprzez odme (w której nie zdążą się one skroplić i opaść spowrotem) w tym kropelki oleju który wędruje po całym układzie dolotowym, przesącza się przez wszystkie możliwe szczeliny (brudzi cały dolot) po czym dociera do zaworu EGR (recyrkulacji spalin) mieszajac się tam ze spalinami tworzy bardzo twardy nagar wokól niego i zaczynają się inne kłopoty z błedami itd. Zaworek taki jest ciezkodostepny i kosztuje 350 zł w ASO (jest sprzedawany razem z dwoma wężami) oni nazywają to chyba: wąż odprowadzenia oparów silnika. Poszukuje tańszego zamiennika, albo od innego auta, do VW ponoć 50 zł kosztuje /0cool: przywróciłem wielkość, usunąłem pogrubienie - tak jest bardziej czytelne. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez 0cool 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 dlatego ja mialem w meganie i lagunie waz idacy od odmy do EGRa odpiety i polozony na dolnej oslonie silnika a miejsce po wezu zaslepione :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzioprince Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) [ciach] Tyle że jak to zrobisz to na postoju śmierdzi w aucie i rzyga olejem po osłonie, który później zostaje na kostce brukowej przed domem :) czyż nie :) Regulamin pkt. 5.13 0cool Edytowane 3 Grudnia 2011 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy79 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Witam, z gory przepraszam za brak Polskich znakow, niestety system z ktorego pisze (praca) takowych nie posiada. Ja chcial bym wiedziec jak ten regulator/zawor nazywa sie po angielsku?? Jezeli ktos wie to z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam Suchy79 OK, po 5h przeszukiwania internetu dla zainteresowanych zawor ten nazywa sie "positive pressure valve of the crankcase ventilation system".... tak go pewnie nazwali zeby bylo latwiej znalezc... swoja droga nikt go nie sprzedaje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 ten regulator nie jest główną przyczyną uszkodzenia turbiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Może nie główna ale na pewno jedna z kilku. Rozebrałem swój i z membrany nic prawie nie zostało, może używkę kupić? Jak nie ma tej membrany to co sie dzieje ? zasysa olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzioprince Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 (edytowane) ten regulator nie jest główną przyczyną uszkodzenia turbiny. Jestem przekonany że jest, tylko żaden tępy serwis o tym nie wie, bo pracują tam "ludzie z ulicy" a nie mechanicy !! Jak myślisz co się stało z resztą membrany, która ma konsystencje plastikowych płatków? Myślisz ze odparowały? Oczywiście niechłodzenie turbiny tez ma wpływ ale w jakim stopniu, miałem Vektre z przebiegiem 280 tyś i prawie nigdy jej nie chłodziłem a dalej działa. Pozatym wszystkie turbiny montowane w autach są identyzne i dlaczego w jednej marce padają a w innej nie. Dodano: 06 gru 2011 - 15:16 Może nie główna ale na pewno jedna z kilku. Rozebrałem swój i z membrany nic prawie nie zostało, może używkę kupić? Jak nie ma tej membrany to co sie dzieje ? zasysa olej? Ja doraźnie założyłem mały filterek paliwowy i już jest w nim połowa oleju, więc ssie i to bardzo. A część t a mozna kupić w ASO : "przewód z czujnikiem zaznaczony kolorem czerwonym na rysunku posiada ref 8200576778 i kosztuje 347,11 brutto. do realizacji zamowienia 3 dni" Edytowane 6 Grudnia 2011 przez bodzioprince Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 (edytowane) [ciach] jak to zrobisz to na postoju śmierdzi w aucie i rzyga olejem po osłonie, który później zostaje na kostce brukowej przed domem :) czyż nie :P wyobraz sobie,ze nie.Nie sa to jakies ekstremalne ilosci oleju,zeby kapalo na kostke brukowa.Pisze naturalnie o silniku w dobrej kondycji.Bledem konstruktorow bylo to,ze waz od odmy z ktorej nie ma sily,zeby nie dostawaly sie razem z powietrzem drobiny oleju dochodza do powietrznej czesci turbiny :) Edytowane 7 Grudnia 2011 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptakers Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 A jak uważacie da się to wymienić w domowych warunkach czy trzeba mechanika szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowaldo Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Ja kupiłem oryginalny zawór razem z wężami dwa tygodnie temu. Demontaż i montaż zajął mi 5 minut, przy okazji wyczyściłem odmę. Wystarczy wcisnąć zółty pasek na zakończeniu rur i powoli wyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrewW Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Ile zapłaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowaldo Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Kupowałem w ASO/Łyko Kraków. Poprosiłem o zniżkę, bo kupowałem tam już kilka razy. Zapłaciłem 310zł. Normalna cena to jak napisał wcześniej bodzioprince347,11 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzioprince Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 (edytowane) Mam jeszcze jedno spostrzezenie ktorym chcialbym sie podzielic. Po wymianie turbiny koniecznie trzeba też wymienic odme. Mozna ja tez rozebrać do umycia tyle ze jest sklejony i ciezko bedzie to ladnie zrobic ale jest wykonalne. W odmie znajduje sie plastikowa spirala po ktorej olej ma splywac spowrotem do silnika, bez rozebrania moze byc ciezko dokladnie wyplukac W odmie na ktorej padlo turbo było sporo syfu, jakby spaliny z olejem, nie zabardzo to wyglądało. Moze lepiej kupic drugą używaną. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.9 - Enter Tomik Edytowane 17 Marca 2012 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gungosa Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Uploaded with ImageShack.us 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CORI Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Zaciekawił mnie temat, więc sprawdziłem jak wygląda sytuacja u mnie. Wszystkie te 3 miejsca mam zarzygane olejem aż miło, próba rozebrania tego zaworu skończyła się pęknięciem tej pokrywki. Na szczęście pęknięcie nie było duże więc zakleiłem to sylikonem. Problem w tym że nie rozebrałem w końcu tego zaworu. Czy skoro olej pojawił się w tych trzech miejscach to membranka na pewno jest uszkodzona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi