LEvEL Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 te odgłosy z drzwi to faktycznie plastiki pod klamką.można je wyjąć nawet na upartego ręką, mają dwa zatrzaski u góry i na dole. ja poradziłem sobie z nimi ciutkę inaczej-użyłem taśmy teflonowej do uszczelniania gwintów rur-owinąłem dookoła bez demontażu plastików i teraz działa:-) swoją drogą dziwni mnie że nie ma pod nimi żadnych gumowych uszczelek. W jaki sposób zdjąłeś te małe zaślepki od hands free? Małym śrubokrętem podważyć od strony zaczepów, czyli z góry i dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Z tego co widzę to chyba z lekka jest inna zaślepka dla SCII z HF i bez wedle zatrzasków. Próbowałem je wyjąć od zewnątrz ale u mnie się nie dało i musiałem od wewnątrz zdjąć boczki i dopiero zaczepy te nacisnąć. Od zewnątrz troszkę ryzyko, można uszkodzić lakier. Edytowane 13 Listopada 2015 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEvEL Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Ja mam wersję bez hand free EDIT: spokojnie można nawet palcami wyjąć zaślepki Edytowane 14 Listopada 2015 przez LEvEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benezis Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Połączono z istniejącym tematem. Dzień dobry wszystkim :) , Mam problem z moją Megane. Jest to model Societe z 2005 roku. Przy klamkach znajdują się zaślepki widoczne na zdjęciach, które nieznośnie pukają mi przy trochę szybszej jeździe, ponieważ są lekko luźne. Czy ktoś mógłby mi pomóc w diagnozie tego, co to właściwie jest i po co to jest? Jakieś pomysły, jak usunąć ten luz? Przykleić to jakimś klejem? Jestem zielony w tym temacie, a dźwięk wydobywający się z nich jest co najmniej irytujący. Z góry dziękuję za pomoc :)! Pozdrawiam. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Są to zaślepki. Jak jest system HF znajdują się za nimi czujniki obecności ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benezis Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki za wytłumaczenie co to jest :). A w jaki sposób pozbyć się w nich tego luzu? EDIT: Znalazłem odpowiedź na moje pytanie na poprzedniej stronie. Postaram się coś podobnego z tym zrobić, gdy nie będzie już tak zimno na dworze. Pozdrawiam :)! Edytowane 3 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEvEL Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ja wyciąłem 2 cienkie paski taśmy dwustronnej troszkę grubszej, nakleiłem na ranty u góry i na dole po wyjęciu zaślepek i założyłem z powrotem, cisza jak makiem zasiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benezis Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dzięki za radę :). Postaram się też coś takiego zrobić, by pozbyć się tego hałasu. Pozdrawiam :)!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snozer Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Jeśli chodzi o zaślepki to najłatwiej je wyjąć bez uszkodzenia lakieru prawo jazdami lub kartą plastikową. Odnośnie drgania tych zaślepek to w Megan II w oryginale były montowane uszczelki piankowe i silikonowe pod zaślepką. W Migane III tego nie ma ale myślę że użyję zwykłej gumowej uszczelki o odpowiedniej średnicy i powinno być dobrze albo jakąś taśmę dwustronną piankową najlepiej do montowania lusterek albo listew drzwiowych. Pozdrawiam p.s. w Megan II potrafi jeszcze drgać zużyta klamka lub zaślepka zamka awaryjnego otwierania drzwi. Jeśli komuś brzęczy tapicerka drzwi to pewno ma pourywane zatrzaski. Z tego co wiem to można je wymienić. Mi kiedyś brzęczała osłona głośnika ale ze względu, że głośnik wymieniałem i urwałem w osłonie uchwyt montażowy to musiałem ją wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) A u mnie ostatnio pojawiło się takie dziwne terkotanie, słyszalne tylko jak cichutko radia słucham. Terkotanie pojawia się przy dynamiczniejszym przyspieszaniu i ewidentnie dobiega gdzieś z głębi konsoli środkowej, ale to może być złudne. Nie mam pojęcia co to za draństwo, ciężki mi nawet szukać punktu zaczepienia :/ Tutaj jako ciekawostkę dodam, że dokładnie identyczny dźwięk miałem kiedyś w Seicento. Przy przyspieszaniu terkotało, ale tam gdzieś w okolicach koła od strony kierowcy, też we wnętrzu. Terkotanie znikało wraz z końcem zimy. Ciekawe czy w Megane będzie ten sam efekt... Inna sprawa to czasem, przy wjechaniu w jakąś potężniejszą dziurę słyszę, według mnie w okolicach radia, stuknięcie czegoś. Kolejny dźwięk, co do którego jestem prawie pewny, że pochodzi z wnętrza i nie jest oznaką mechanicznej usterki. Ktoś ma jakiś pomysł co w okolicach konsoli środkowej może się obluzować i uderzać od czasu do czasu? Edytowane 7 Lutego 2017 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzb3 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 też miałem problem z odgłosami drgania w lewych tylnych drzwiach w m3 hb. Po zdjęciu boczka i tych piankowych wygłuszeń okazało sie że winne jest tzw cięgnio w czarnym pancerzu które biegnie od wewnętrznej klamki do zamka. W okolicy klamki w samym narożniku 4 - 5 cm od klamki wewnątrz drzwi to cięgno w pancerzu zakręca ( tak jakby było za długie). Pomogło w samym narożniku drzwi między blachą a tym cięgnem podklejenie maty butylowej do wygłuszania. Po zmontowaniu wszystkiego ( boczek, klamka, panel podnoszenia szyby) hałas ustał. Przy zamykani drzwi było słychać taki charakterystyczny odgłos jakby coś się obijało o blachę, teraz tego problemu już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbt86 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 (edytowane) Kupując Megane, myślałem że te historie o trzeszczeniu, trzaskaniu i milionach innych dziwnych dźwięków, to taki trochę wymysł... No ale nie:) Mogę potwierdzić to co napisał kzb3, u mnie za trzaskanie odpowiedzialne było dokładnie to samo cięgno, tylko że u mnie, z racji tego że ktoś coś kombinował i źle poskładał, cięgno było na takim specjalnym białym plastikowym elemencie, a powinno być pod nim, blokując go, aby nie miał możliwości obijania się o blachę. Z kolei trzeszczenie w drzwiach ustąpiło w 90% po docięciu nożem lewej górnej części boczka (przy samej uszczelce), po prostu zrobiłem luz pomiędzy uszczelka a plastikiem boczka. Edytowane 28 Października 2022 przez Rbt86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi