airbites Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Cewki zapłonowe sprawdź. A błędy nie ma na komputerze albo kontrolka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiekx Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Błędów nie wywala, a nie było by tak, że przy obciążeniu szarpał by albo strzelał? Aha świece wymieniłem, nic się nie zmieniło Dodano: 12 kwi 2016 - 16:49 ...nikt nic? Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Ja bym spróbował zatankować na innej stacji. Zauważyłem że na jednym paliwie silnik na biegu jałowym pracuje nierówno a na innym mruczy równiutko. Jednak paliwko ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Również proponuje zmienić stację, spróbujcie na Statoil oczywiście zwykłe 95. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiekx Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Tankuje różnie, była i verva, czasami 98 nic się nie zmienia...tak myślę może jakieś podciśnienie. Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Tankuj 95 i nie baw się w paliwa premium w Polsce. Przyczyna długo leżą w zbiornikach na stacjach i tracą swoje właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertn5012 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Wtrącę się! Mam auto z 1998 i również mam takie drgania. Kiedyś usłyszałem, że to problem poduszek podtrzymujących silnik. Ale ojciec ma VW Tourana. Posiada go od 2010 i zauważyłem ten sam problem. Jest on jedna w dizlu. Ale wracając do Renault. Miałem dwa tygodnie temu problem z moją "Renią" (Renault Megane I Cabrio 98) polegający na padniętej cewce. Uruchamiając zimny silnik wszytko było okej, lecz po przejechaniu 10 km, wyłączeniu silnika i ponownym zapaleniu wyłączało mi dwa cylindry. Zepsuta cewka. Kiedy to jechałem i stawałem na światłach to wpadała w drgania i po chwili wyłączały się dwa z czterech cylindrów. Cewka wymieniona i wszystko gra. Ale zostają drgania jak i u was! Oczywiście czasami jest tak jak stoję jakimkolwiek starszym autem (w wieku 4 lat i starszym) otwieram okna itd. to spadają obroty i samochód troszkę drży. Mechanicy mówią, że to zwiększony, chwilowy pobór mocy. Ale moment dlaczego przy nowym aucie nie ma tak a przy użytkowaniu auta po 6 latach już się pojawia???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl123 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Odswiaże temat, mam 1.4 tce i na wolnych obrotach jak klima włączona to nieczuć silnika, ale jak wyłącze klime to obroty spadają i już czuć silnik takie równomierne drgania (delikatnie ale czuć). Samochód niedawno kupiłem i ten typ tak ma czy coś trzeba wymienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Bazyl123 napisał: Samochód niedawno kupiłem i ten typ tak ma czy coś trzeba wymienić ? Po zakupie auta warto wymienić; 1/Olej na markowy np.; Valvoline Syn Power 5W40; - wymiana co ok; 10.000 km, - wpływa na trwałość łańcucha, - trwałość szklanek zaworowych, - oraz na pracę KZFR, 2/ Filtr oleju markowy ; mann, knecht, purflux, 3/ Świece zapłonowe, polecam; Beru Z274 ; Eyquem A520, 4/ Filtr powietrza, 5/ Na kulturę pracy tego silnika bardzo duży wpływ ma paliwo ; - jakość paliwa, - oktanowość paliwa, 6/ Przeczyścić; - przepustnicę, - map sensor oraz zapewnić szczelność jego montażu, 7/ Profilaktycznie sprawdzać poziom płynu chłodzącego. Edytowane 22 Lutego 2020 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl123 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: Po zakupie auta warto wymienić; ... Przejechane 100tys km 1. Dopiero co wymieniony olej Motrio Extra 5W40 z filtrami. Olej Valvoline jest lepszy ? 3. Świece zapłonowe nie wymienione, Renault zaleca po 120tys. A świece "NGK ILKAR7A7" nie są dobre ? 5. Dopiero raz zatankowałem. 6. Przepustnica i map sensor nie czyszczony. Edytowane 22 Lutego 2020 przez Bazyl123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 10 godzin temu, Bazyl123 napisał: 1. Dopiero co wymieniony olej Motrio Extra 5W40 z filtrami. Olej Valvoline jest lepszy ? 1/Jest to olej markowy, ma opisane parametry fizyczne, zdał egzamin w praktyce, 2/Jest to istotne przede wszystkim dla trwałości; - łańcucha rozrządu, szklanek zaworowych, - napinacza łańcucha, KZFR, elektrozaworu, które sterowane są ciśnieniem oleju, 3/ Co ile km do tej pory olej był zmieniany? 10 godzin temu, Bazyl123 napisał: A świece "NGK ILKAR7A7" nie są dobre ? 4/ Są zalecane do tego silnika, ale ja preferuje te powyżej, 5/ Jeżeli pacjent chce wyzdrowieć, to musi poddać się kuracji leczniczej, w przeciwnym razie nic z tego nie będzie a nawet usterka będzie się nasilać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl123 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 3 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: 3/ Co ile km do tej pory olej był zmieniany? Co dwa lata w ASO co około 20 - 25 tys. Tylko wczesniej był olej Elf Evolution 900 NF 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Bazyl123 napisał: Co dwa lata w ASO co około 20 - 25 tys. Przy tym systemie, masz szanse w niedługim czasie wymieniać łańcuch rozrządu, 1/Aby opóźnić ten fakt niezbędny jest ; - markowy olej, - markowy filtr, - oraz jego wymiana co ok;10.000 km, 2/ Sprawdziłeś poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku? Edytowane 23 Lutego 2020 przez Andrzej-2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl123 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 1 godzinę temu, Andrzej-2010 napisał: 2/ Sprawdziłeś poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku? Troche ponad minim ( niewiem jak było wcześniej), około 2tys. Km temu był przegląd ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) 9 godzin temu, Bazyl123 napisał: Troche ponad minim ( niewiem jak było wcześniej), około 2tys. Km temu Pilnuj stanu, zapisz stan licznika, Znany jest problem wypadania zapłonu w 1,4 Tce na 2 lub 3 cylindrze, powiązany ; - Z ubywaniem płynu chłodzącego w zbiorniczku, co może oznaczać że ; - doszło do uszkodzona uszczelki pod głowicą, - a następnie do pęknięcie cylindra, - konieczność kontroli stan poziomu płynu chłodzącego. Edytowane 23 Lutego 2020 przez Andrzej-2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi