horkel Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Serdecznie wita. Niestety kupiłem Megane III Grand z przeciętą taśmą do czujnika na szybie. Komunikat na komputerze - skontroluj automatykę świateł. Chcę zlecic naprawę serwisowi Renault. Z tego co widziałem to przecięcie nastąpiło podczas wymiany przedniej szyby. Więc był to jakiś nóż. Podczas takiego przecięcia może dojść do zwarcia. Czy ktoś ma doświadczenie z takimi czujnikami i ich sterownikami? Czy jest duże prawdopodobieństwo że będzie trzeba wymienić coś więcej niż taśmę? Zastanawiam się poprostu nad pradopodobnymi kosztami. Edytowane 19 Marca 2012 przez horkel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj76 Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Witam, wydaje mi się że jedynie bezpiecznik może być przepalony,możesz sam sprawdzić w skrzynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Myślę że tylko taśma. Komputer w nowych Renault wykrywają błędy jeśli nie widza czujników. Tylko jeśli zlecisz to w ASO to możliwe że sama taśma nie występuje i policzą Ci nowy czujnik z tasiemką. Może jak masz trochę wprawy to poszukaj na allegro takiego czujnika od szyby z taśmą i wymień, albo sam pobaw się w zlutowanie tego cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Zaznaczam, że piszę na przykładzie sceniola drugiego i własnych doświadczeń z tymi elementami. Tylko jeśli zlecisz to w ASO to możliwe że sama taśma nie występuje i policzą Ci nowy czujnik z tasiemką. Tasiemka ma wtyczkę na końcu, czujnik gniazdo tej wtyczki. Są to więc tak samo rozdzielne elementy jak taśma instalacji do lampek podsufitki, czy wiązki do tylnych lamp. Te lampy też są dostępne oddzielnie bez wiązek przewodów. Przypuszczam jednak, że taśmy te i ich wymiana nie będzie tania. Warto pomyśleć nad naprawą taśmy albo nawet zastąpienia jej przewodami na całej długości. Nawet średnio kumaty elektryk powinien zrobić to za mniejsze pieniądze jak koszt taśmy, a działanie będzie pewniejsze. (sam miałem problemy w sceniolu drugim ze stykiem taśmy, zatrzaśniętej we wtyczce przy czujniku) Dodam jeszcze, że rozstaw i wielkość pinów w tych gniazdach odpowiada wtyczkom stosowanym na płytach głównych PC-tów do podłączenia wentylatorów. Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falconn Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Witam, wydaje mi się że jedynie bezpiecznik może być przepalony,możesz sam sprawdzić w skrzynce Witam, A gdzie znajduje się ten bezpiecznik do czujinka świateł i deszczu? W manualu znalazłem tylko opis bezpieczników obok kolumny kierownicznej. Naszukałem się po necie opisu reszty ale nie mogłę znaleść. Ktoś ma może taki opis, albo powie mi który to bezpiecznik sprawdzić? dzięki i pozdrawiam falconn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Pomoc dla Ciebie w załączonych plikach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falconn Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Woytus, dzięki serdeczne !!! Dodano: 01 cze 2012 - 08:48 Witam, 1.Sprawdziłem bezpiecznik 2.Czujnik podpięty, żel pod czujnikiem jest. Komputer nie wykrywa żadnych błędów, a czujnik zmierzchu i opadów nie działa. Szyba była wymieniana. Jak mogę sprawdzić czy czujnik jest w ogóle sprawny? Ma on jakąś regulację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaronmp Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Witam. Mam pytanie. Chciałbym zamontowac czujnik deszczu ale nie mam wiązki w słupku ani dalej. Czy wtyczka ta gdzie się łaczy na dole w słupku z tasma może być gdzieś schowana wciśnieta.Czy ktoś mógłby wyjaśnić jakby to miało wyglądać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi