AbramK Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Witam. Proszę o poradę - dostałem na maila ofertę z Renault - czyszczenie klimy za 99,- PLN. Jest to TYLKO czyszczenie, bez przeglądu i bez wymiany/uzupełnienia czynnika chłodzącego. Jedna z firm w moim mieście oferuje natomiast pełny przegląd z wymianą lub uzupełenieniem chłodziwa + ozonowanie kabiny w cenie 150,- PLN (mogę zrobić oczywiście tylko przegląd za 127,50, a samo ozonowanie kosztuje w takim przypadku 37,50, ergo w pakiecie wychodzi taniej). Z tej drugiej opcji skorzystałem u nich przeszło rok temu (całkiem fajnie się siedzi w takim świeżym autku, nie powiem) i teraz zastanawiam się, czy to powtórzyć, czy też wystarczy mi tę moją klimę po prostu odświeżyć w ASO? Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 (edytowane) A ty czyszczenie to tylko ozonowanie?? Tak czy inaczej ja bym brał drugą opcję :lol: Przydało by się też dobić czynnika bo im więcej czynnika tym lepsze chłodzenie :o Ja co roku dobijam czynnik (można rzec że wymieniam bo wypompowują stary i nabijają nowy ale i tak płacisz za to ile ci brakowało) do tego odgrzybianie metodą ozonową i oczywiście wymiana filtra kabinowego :o Za wymianę czynnika i odgrzybianie płacę 150 zł :o Filtr sam wymieniam :o Edytowane 19 Marca 2012 przez kanar666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moby_76 Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Ozonowanie to moim skromnym zdaniem troszkę za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Filtr sam wymieniam Witam. Małe pytanka :lol: Stosujesz zwykły czy węglowy? Dobijasz w ASO? Jeśli tak to czy z ceny będzie odliczony filterek(miałem kupić samodzielnie, ale jeśli i tak trzeba zapłacić w pakiecie to musiałbym się zastanowić) :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) moby_76 zawsze używałem ozonowania i nie narzekam :o fredi kupuję oczywiście węglowy :o W ASO nie dobijam :lol: Jeżdżąc w Inter Carsie pozwiedzałem sporo warsztatów i robię po znajomości :o Edytowane 22 Marca 2012 przez kanar666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 robię po znajomości Znajomości to podstawa. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 No jasne :o Zawsze mi spuści parę groszy i odgrzybia około 15 minut dłużej niż normalnie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Drobny humor Przychodzi facet do serwisu i mówi "mam grzybice urządzenia, co z ty zrobimy"" Mechanik odpowiada "ale to nie moja wina, nie wiem gdzie pan bywał. Moja książeczka zdrowia jest OK" :lol: Edytowane 22 Marca 2012 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moby_76 Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 moby_76 zawsze używałem ozonowania i nie narzekam Przyjdzie taki czas, że ozon to za mało, jak skraplacz będzie już solidnie brudny. Wtedy to tylko czyszczenie mechaniczne (wypłukanie pod ciśnieniem lub potraktowanie go "chemią") lub po prostu wymiana. Dodano: 23 mar 2012 - 13:50 Stosujesz zwykły czy węglowy? Nawet nie wiedziałem, że są takie. Jaka jest cena takiego z węglem aktywnym i jak on wygląda? Podobnie jak klasyczny? W zeszłym roku montowałem siakiś markowy (nie pamiętam marki) za 70PLN i był on w środku taki czarny. Przez ten biały materiał filtrujący widać było coś czarnego :lol: Może to był węglowy, a ja nieświadomy tego co zakładam do auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Cena filtra węglowego jest wyższa o około 15-20 złotych od zwykłego :lol: Z tego co opisujesz to właśnie to był filtr węglowy :o Zwykły jest cały bielutki :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 to ozonowanie i odgrzybianie to pewnie na zasadzie "granata"... :o są fajne specyfiki odgrzybiające nieco przewody, z długimi rurkami, choćby znanej i dobrej firmy K2. natomiast nie polecam tanich filtrów do wnętrza, bo to w końcu ważny element dla naszego zdrowia i dla dmuchawy. filtr węglowy HART rozpadł się po ok. 2 tygodniach. masakra :lol: :o :o ostatecznie można zwykłego FILTRONA brać :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Tylko Purflux, Filtron się latwo uszkadza przy zakładaniu bez zdejmowania schowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Kiedyś mechanik mi powiedział że najlepsze filtry są z firmy "Mann Filter". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 tak, ale to wyższa półka no i droższa. osobiście zakładam filtry WF Sędziszów :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moby_76 Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 A mi udało się "wyrwać" Valeo węglowy za 60PLN. Cena dla stałego klienta, jak to powiedział miły Pan w sklepie :lol: Jeśli chodzi o ozonowanie, to mam zamiar na dniach skorzystać z usług firmy z mojego miasta, która ma bardzo wydajne wytwornice ozonu. Są tak małe, że ledwo mieszczą się na dywaniku przed przednim fotelem :o Efekt ponoć rewelacja. Od osób, które korzystały z ich usług, wiem, że przykry zapach nie powraca. Bynajmniej nie w tym sezonie, kiedy pojazd był ozonowany. I tu potwierdza się fakt, że wytwornice te muszą posiadać odpowiednią wydajność, aby uzyskać efekt dezynfekcji układu klimatyzacji. Firma obsługuje m.in. szpitale i inne obiekty użyteczności publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi