Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Programy lojalnościowe na stacjach z paliwem

kacper69

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zastanawiam się nad najlepszą "wydajnością" w programach lojalnościowych koncernów paliwowych.

Chodzi mi o porównanie ile trzeba kupić paliwa w danej sieci, żeby potem odebrać kilka litrów za punkty.

Ja korzystam ze Statoil, gdzie za 2500 punktów można "dostać" paliwo wartości 50 zł.

Z tym , że za zakup 1 litra dostaje się 1 punkt, więc , żeby dostać paliwo za 50 zł ( czyli jakieś 8 litrów z "hakiem") trzeba kupić w tej sieci 2500 litrów paliwa.

Raczej dużo, dla mnie tak dużo, ze ledwo się wyrabiam w ciągu 3 lat, żeby mi się punkty nie przedawniły .

Właściwie, to raz na 3 lata za tankowanie na Statoil dostaje te 8 litrów, chyba troszkę mizernie prawda?

a jakie są Wasze doświadczenia z innymi programami lojalnościowymi?

Wszędzie wychodzi podobnie.

Policz jeszcze, że na Statoil przeważnie paliwo jest droższe o 10 gr od Bliskiej.

Przy tej różnicy w cenie zamiast 2500 + 8 litrów na Statoil masz 2500 + 40 litrów na Bliskiej.

Ja programy lojalnościowe traktuję z przymrużeniem oka. Po prostu dostaję punkty przy tankowaniu, jak się uzbiera konkretna ilość, to wymieniam ja jakiś prezent. W ten sposób zdobyłem bardzo praktyczne torby turystyczne, ciśnieniomierz lekarski, zestaw narzędzi, jakieś zabawki dla dzieciaków itp. Raz w dużą ulewę wziąłem parasol, bo mój właśnie dokonał żywota. Rabaty na paliwo są beznadziejne. Np. Orlen daje 80 zł rabatu za 17700 pkt. ale trzeba zatankować min. za 160 zł, żeby skorzystać z rabatu. Aby zdobyć te punkty trzeba zatankować 2950 litrów paliwa, co przy cenie ok. 6 zł za litr daje 17700 zł. Masakra. Szybciej zbiera się punkty jedząc hot-dogi i pijąc kawę.

Ja mijam miejsca gdzie są karty punkty i lojalność. Jestem i bez kart i tych sztucznych "magnesów" lojalny stacji gdzie już od lat tankuję i jeszcze na paliwie się nie zawiodłem.

Kiedyś nawet mieli akcje promocyjną: "U nas nie dostaniesz punktów, za to mamy tańsze paliwo, a w weekend jeszcze taniej" (czy jakoś tak) Tak było na stacji JET. Od 2007 roku zaczął je podkupywać LUJOIL ale zasada cenowa i weekendowa została.

Ktoś za te suweniry musi zapłacić, nic za darmo. Płacą zazwyczaj kierowcy prywatnych osobówek, w kilka groszy droższym paliwie, a prezenty, gratisy i bonusy zbierają właściciele firm transportowych i spedycyjnych, którzy to szybciej i więcej punktów nazbierają.

Dla porównania w tym samym miejscu gdzie tankuję, po drugiej stronie drogi jest STATOIL i ZAWSZE cena jest tam wyższa jak na LUKOIL-u, przynajmniej o 2-5 groszy/l. To właśnie składowa tych programów lojalnościowych.

Jest jeszcze opcja BLISKIEJ, 123, albo Carrefour-a ale te mam praktycznie po drugiej stronie miasta, więc sam dojazd i powrót zeżre mi te kilka groszy oszczędności.

Do LUK. mam najbliżej z tych tańszych.

Edytowane przez gojgien

Ta,a u mnie w mieście "mafia" paliwowa na każdej stacji ustaliła takie same ceny.

3 stacje. 2 Bliskie i orlen. Na każdej te same ceny. Nawet "prywaciarz" co ma stację LPG taką samą cenę trzyma.

A pojadę 15km dalej i mam paliwo tańsze średnio o 5-12 groszy taniej na litrze ;] Nie żebym jeździł tam tankować specjalnie,po prostu mam po drodze. I jest to właśnie LUKOIL.

Edytowane przez Cruel

Mnie zawsze namawiają na orlenie (tankuję LPG, bo o dziwo mają najtaniej w okolicy), ale za każdym razem odmawiam.

Dodatkowo jeszcze jakieś chore wymagania początkowe (może już teraz się to zmieniło, nie wiem bo dawno nie czytałem ich regulaminów), że trzeba tankować za ileś tam i musi to być koniecznie benzyna i dopiero później niezależnie co bierzemy (nawet batonik) to lecą punkty.

prezenty, gratisy i bonusy zbierają właściciele firm transportowych i spedycyjnych, którzy to szybciej i więcej punktów nazbierają.

I wszelakiej maści przedstawiciele handlowi, czyli to co najgorsze za kołkiem. Zwykły człowiek, jeszcze tankujący lpg, jak zwykle jest dojony ;)

Obecnie trwa promocja powiązana z zakupami w Lidlu. Chyba min za 50 zł należy zrobić zakupy i wtedy dostaje się kupon rabatowy na paliwo na Shellu,

Jednak jest to promocja dla tych co mają Lidla i Shella po drodze ;)

Jeśli chodzi o Lidla/Shell'a:

Zakupy za minimum 100 zł w Lidlu pomiędzy 04.06. a 01.07. 2012;

odbierz od pracownika kasy Kupon promocyjny z 17-cyfrowym kodem

Zatankuj na stacji Shell, co najmniej 20 litrów paliwa.

Przekaż przy kasie Kupon promocyjny, a otrzymasz:

15 groszy rabatu na każdym litrze przy zakupie paliwa LPG , Shell FuelSave 95, Shell FuelSave Diesel lub

30 groszy rabatu na każdym litrze przy zakupie paliwa Shell V-Power, Shell V-Power Racing oraz Shell V-Power Diesel.

Tankować taniej możesz do 15 lipca 2012.

Punkty zbieram bo i tak tankuję, ale to wielka ściema. Punkty na 150zł zbierałem... kilka lat. Na BP za 2000 punktów bon o wartości 20zł. Co do Shell-a, po wprowadzeniu promocji w Lidlu ceny podnieśli o 10 groszy - teraz ON klasy Ultimate kosztuje tam 6,29!, a na BP 6,19. To samo paliwo pod Częstochową 5,89... niestety od kilku lat mamy zmowę paliwową w mieście ;)

Ja mam karty juz chyba ze wszystkich stacji. Najwięcej punktów zostało mi z Shell'a. Ostatnio ze względu na cenę tankuję jednak na stacji bez programu lojalnościowego (Statoil 123). SP 98 jest tam tańsze (5,75) niż np. FuelSave 95 (5,79) o cenach na BP, Orlen i Statoil a nawet Lukoil nie wspomnę.

Na Bliskiej nie zbierasz punktów, tylko paliwo jest po prostu tańsze.

U mnie Bliska to najdroższa stacja... Pomyśleć,że w mieście obok ceny na Bliskiej są o 5-10groszy niższe niż u mnie. Cholera człowieka trafia...

To chyba najlepiej ten program wygląda na BP, czyli program PAYBACK, bo jeszcze można na niego zbierać punkty z orange , allegro itd.

To chyba najszybciej się nazbiera na jakieś gratisowe paliwko, bo inne gadzety mnie nie interesują.

Ten program z Statoil mnie już troszkę zniesmaczył, bo po 3 latach punkty przepadają, ciężko jest zebrać punkty na coś solidnego w ciągu 3 lat.

Tak więc chyba zmienię stację na BP.

Tym bardziej, że w mojej okolicy ropucha ( na której jeźdżę) na BP jest jakoś wyjątkowo tania , tylko 5,70.