Wojtek573 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Witam od niedawna uzytkuje megane2 1,6 16v automatyczna skrzynia biegów pali benzyny 10-11 litrów! Panie i Panowie o co tu chodzi??? Przecież jest to niemożliwe!chce dodać,że komputer i moje dokładne wyliczenia potwierdzają ten fakt 10-11 litrów na 100km macie jakieś podpowiedzi na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Tak. Stan hamulcy, ciśnienie w oponach, zbędny balast w bagażniku, stan silnika (świece, cewki, filtr paliwa i powietrza), jazda z włączona klimą to wszystko wpływa na zużycie paliwa. Do tego dochodzi automat. W ruchu miejskim moja spala w korkach około 8,5-9l/100km czyli twoja według mnie mieści się w normie bo masz automat i pali około 1l więcej. Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Scenik to ciężki samochód, silnik 1,6 16v - wg wielu opini jest za slaby do tego auta, dodatkowo automat, który z reguły zawsze negatywnie wpływa na spalanie, plus ciężka noga i wychodzi nie mało. Wynik wcale nie jest taki dziwny. Napisz coś o Twoim style jazdy, gdzie jeździsz, jakie prędkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek573 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 ciśnienie w oponach prawidłowe,hamulce ok,filtry powymieniane,klima włączona w trasie mieści sie około 9litrów. słyszałem,że automat bierze więcej sle z drugiej strony powinien spalać mniej;automat jeżdzi równomiernie,płynnie,nie zmienia biegów na wysokich obrotach Dodano: 26 sie 2012 - 16:01 A nie da sie czegoś dokręcić,mechanicznie lub w komputerze ,żeby mniej palił ten samochodzik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Po prostu trzeba się do takiego spalania przy automacie przyzwyczaić lub założyć gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Automat pali minimum 1 litr więcej, ale ważny jest też styl jazdy, bo sam piszesz, że użytkujesz megankę od niedawna. Może musisz się jeszcze nią ekonomicznie nauczyć jeździć. Szczególnie automat, jak będzie ostro butowany spali swoje. A swoją drogą to przebieg jakiś skromny jak na auto z tego roku. Co może sugerować dość duże zużycie silnika, jeśli licznik został cofnięty. A wiadomo jak ma się wymęczony motor do spalania. Masz pewność do przebiegu auta? Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez hymmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek573 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 dzięki hymmmen za korekte przebiegu 140 przejechane poprostu cholera mnie bierze jak mam wlać 10litrów i przejechać 100km przesiadłem się z laguny 2 litrowej,która paliła 12 ale komfort jazdy zupełnie inny chyba trzeba załozyć gaz jaki radzicie; stag 300? Dodano: 26 sie 2012 - 20:41 chyba nie ma skrzynia automatyczna żadnego wpływu na instalacje gazową? a co do jazdy,to co jest ekonomiczniejsze;wyrzucac automat z biegu czy puszczać noge z gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawskip Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 a co do jazdy,to co jest ekonomiczniejsze;wyrzucac automat z biegu czy puszczać noge z gazu? puszczać nogę z gazu, gdyż przy ustawieniu skrzyni na luzie nie ma w niej smarowania takiego jak na biegu i szybciej się zużywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYLO Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Moja meganka 1.6 e 8v pali 7/100 l i to przy predkości 140/150km/h trasa koszalin--> Gelsenkirchen (niemcy) 830 km spaliła 59 l nontoper 140 km/h. Dodam jeszcze że na starej sondzie lambda spalanie 7,5l wychodziło mi jadąc z prędkością 90km/h, po zakupie nowej sondy BOSCHA spalanie przy 90km/h wynosi 5,3 l :) Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez SZYLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek573 Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 sonde lambda sprawdzał mechanik-jest ok.Chyba trzeba się przyzwyczaić do takiego spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumiss Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 hej, spoko ja mam 1.9DCI 120KM i pali mi w mieście 10,5l... Poprzednio miałem volvo 200KM i palił mi 11 lit. ale benzyny, ten samochód żre tego paliwa jak czołg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi