szkutar Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Witam, bardzo proszę o pomoc, silnik w mojej megane II 2004r. k9k722 uległ awarii ostre metaliczne stukanie oraz wytarty wałek - mechanik zaleca wymianę silnika. pytanie czy musi to być taki sam silnik czy może być jakaś jego nowsza odmiana np. 85KM zamiast 82KM. będę wdzięczny za rady. powoli zaczynam się podłamywać tym silnikiem. dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Hmm..nie lepiej poszukać silnika od innego marek? np. od Fiata ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 (edytowane) pytanie czy musi to być taki sam silnik czy może być jakaś jego nowsza odmiana np. 85KM zamiast 82KM. Jeżeli będziesz przekładał swój osprzęt to tylko ważne jest żeby rozrusznik był tam gdzie i u ciebie. Airbites-żartujesz sobie? :D Edytowane 23 Września 2012 przez p.zyga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 I aby był na tych samych wtryskach dephi / siemens Miskę można przełożyć bo są różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak1 Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Patrz, z której strony masz rozrusznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 IMHO lepszym rozwiązaniem byłby remont u rzetelnego i sprawdzonego fachury. wiesz co masz, a silnik jak nowy. przekładka innego, ale o tym samym kodzie to teoretycznie "pesteczka", przy czym o ile stan silnika jest OK, to czasami może się zdarzyć, że coś nie zagra (najczęściej elektronika/komunikacja) i trzeba szukać. przekładka na inna moc wiąże się ze zmianą całego softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkutar Opublikowano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Dzięki za rady, udało mi się znaleźć kilka silników pasującej do mojej megany (rozrusznik z tyłu) 1. świeżo wyjęty z auta ma ok. 130t km 2. bez wiadomego przebiegu ale po remoncie, wymieniony wałek zplanowana głowica tloki na pierwszym szlifie. zastanawiam sie teraz która opcja jest lepsza. od dwóch różnych mechaników którzy potencjalnie będą to wymieniać usłyszałem dwie opcje. że lepiej nie naprawiać albo że lepiej ten po remoncie bo wiadomo że jest zrobione. pytanie tylko czy ja laik w mechanice będę w stanie ocenić czy coś jest rzeczywiście po remoncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 nigdy tego nie dojdziesz. może remont zrobiony, żeby auto sprzedać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m.adam Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) Kolego, mnie dopadło to samo - starta krzywka na wałku. Powód prozaiczny - te 30kkm dla wymiany oleju to jest zabójstwo dla silnika (filtr się zapycha wcześniej i puszcza bypassem bez filtracji). Ja swój wyremontowałem, części ~2500PLN + robocizna u mnie była za free (pewnie z 1000 wyjdzie). Za przekładkę nie zapłacisz mniej a nie wiesz co kupujesz tak do końca... Jestem za naprawą. Daj znać co wybrałeś... Ludziska zmieniajcie olej co 15kkm! Edytowane 16 Października 2012 przez m.adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 A może Twoja awaria byłą z powodu niskiej jakości oleju? Jak się jeździ na dobrym oleju, to te 30 tys km są do zrobienia pomiędzy wymianami. A są takie auta ( u konkurencji) , które w dieslach mają wymianę oleju co 50 tys km i jeżdżą OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 1.5 dCi od Renault w Mercedesie Citan ma wymianę oleju co... 40kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 kurczaczek. nie wiedziałem, że merole też mają te silniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Nowa A klasa też będzie napędzana 1.5 dCi... dziwny ten Mercedes, nie słyszał o panewkach czy jak? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m.adam Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) olej to jedno - ale tak jak napisałem filtr oleju jak się zapcha to puszcza bokiem bez filtracji, żeby ciśnienie oleju nie spadło. Uważam, że jest to głupi "wyścig zbrojeń" producentów kto wytrzyma dłużej między przeglądami - większość samochodów przejedzie na gwarancji a potem niech klient martwi. To widać po trwałości silników dzisiejszych i sprzed 10 lat. Ja już nie popełnię tego błędu - 300zł co 15kkm to nie majątek w porównaniu do pozostałych kosztów eksploatacyjnych lub ewentualnej naprawy... Z resztą Renault się z tego zgrabnie wycofuje zachęcając do wizyt między przeglądami i w książce serisowej też jest napisane że należy zwiększyć częstotliwość w "trudnych warunkach" Edytowane 16 Października 2012 przez m.adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 masz rację - to nie wina oleju lecz częstości jego wymian razem z filtrem. spokojnie można nawet LOTOSowski olej srebrny stosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi