waldek708 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 dziwny ten Mercedes, nie słyszał o panewkach czy jak? :) :) słyszał,slyszał...silniki zostały przez nich przeprojektowane ze względu właśnie na panewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Problem z panewkami jest w silnikach dci 1.5 wyprodukowanych do 2008 roku. więc jak przekładać silnik, to trzeba szukać młodszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Waldek skąd takie informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_1979 Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Witam gdzie najlepiej kupic sinik w polsce na allegro czy sprowadzony z angli.Ja mam silnik 1.5 dci 82 km urwał się korbowód przebieg 207000 tys.Kupowac kompletny z wtryskami pompą i całym tym ustrojstwem czy przełożyc od swojego martwi mnie fakt że po założeniu innego silnika będzie trzeba programowac wtryski a może cos wiecej.Gdzie szukac kodu silnika ja podobno mam k9k 722. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Ja kupiłem goły słupek i robiłem przekładkę osprzętu, silnika najlepiej szukać gdzieś w okolicy, ja mam jednego rozbieracza blisko i znam go trochę więć było trochę prościej z decyzją kupna :( , miałem do wyboru kilka silników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 angielski może kręcić się w przeciwną stronę :( a na poważnie - Michał Ci nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_1979 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Od czego zacząc wymontowanie silnika w scenic 2 1.5 dci 82km będę to robił z dobrym mechanikiem pracującym w dobrym warsztacie.Planuje wymiane silnika w domu mam kanał.Proszę o podpowiedzi co pokoleji trzeba rozebrac.Planowałem wymianę w warsztacie ale cena z kosmosu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Jak dobry mechanik to będzie wiedział od czego zacząć Zacznij o odłączenia wszelkich inastalacji od silnika i skrzyni biegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 ...cena z kosmosu to znaczy ILE ? bo jak zaczniecie oszczędności wyliczać, to nie wróżę długiej jazdy na naprawionym silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Ja wymieniałem silnik w Salonie renault, Wymiana silnika, przekładka miski olejowej bo w nowym była inna, nowe sprzęgło, ustawienie geometrii, nabicie klimy, za robociznę zapłaciłem 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Jak na ASO to nie dużo zapłaciłeś. A co do obracania panewek to Megane III i Laguny III 1,5 dci już to nie dotyczy. Olej oczywiście co 15 tyś km. Nie wiem czy ktoś pamięta ale w Lagunie III 2,0Dci po 100 tyś km jak rozebrali silnik to panewki były w tragicznym stanie - wytarte. Olej wymieniali co 30 tyś km tak jak przewiduje Renault (Auto Świat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Nie były w tragicznym stanie tylko miały już minimalne rysy, co przy przebiegu 100kkm nie powinno mieć miejsca. Skąd wiesz, że już poradzili sobie z tym problemem w LIII/MIII? Edytowane 28 Października 2012 przez kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Silniki 1,5 dci po 2008 roku mają zmodyfikowaną drogę oleju do smarowania panewek. Ja nie słyszałem, żeby w aucie wyprodukowanym po roku 2008 padły panewki , a w starszych autach to była plaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Ja słyszałem od mechaników czy serwisów Renault że powodem padania panewek w 1.5 ,1.9 czy 2.0 jest jazda na zbyt niskich obrotach czyli zmienia bieg przy obroty np. 1200 zamiast 2 tys. obr na wyższy bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 jest już kilka wątków nt. temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi