groochu Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Witam, odkopuje trochę temat. Mam Megane 1,5 DCI 60KW z przebiegiem 234 tyś i padła mi panewka na 3 cylindrze. Mechanik sugeruje mi że lepiej kupić nowy(używany) silnik, niż remontować ten. Twierdzi ze koszt naprawy będzie większy niż kupno całego silnika. Wycenę naprawy dopiero będę mieć ile to wyjdzie. Dodam że auto jest z 2005 roku, i do tej pory nie było żadnych problemów z silnikiem. Doradźcie co robić czy naprawiać czy kupić silnik, lub trzecia opcja sprzedać auto w takim stanie jak jest czyli z uszkodzonym silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 powtarzam po raz kolejny - jak dla robić dla siebie to NAPRAWIAĆ, w sprawdzonym warsztacie. tak, jest kilka takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Ja uważam, że wymiana całego silnika , koniecznie na młodszy , wolny od tej wady konstrukcyjnej jest najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Lub kupić silnik z pewnego źródła , Ja kuiłem silnik i jestem zadowolony , ale jak piszą przedmówcy jest to loteria z używanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 cinas_ a czemu musiałeś wymienić silnik w sceniku III? Jeździłeś na niskim oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Wymieniałem w SII Mam dwa SIII i SII :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliomekki Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 A Panowie powiedzcie mi czy jakieś utrudnienia z przełożeniem silnika z 1.5 82km na 1.6 16v z anglika mogą mnie czekać?? Oczywiście mówie tutaj o 2 kompletnych autkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) No jedne duży problem z dowodem rejestracyjnym, a dokładniej z parametrami silnika jakie masz tam zapisane. Do tego trzeba będzie wymienić całą przednia wiązkę elektryczną, wymienić również skrzynię biegów. Edytowane 28 Marca 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Jest do zrobienia ,a problem z danymi w dowodzie tez jest do pokonania.Tylko musisz jeszcze pamietać o pompce paliwa ze zbiornika bo 1.5 dci jej nie ma. Edytowane 29 Marca 2013 przez p.zyga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliomekki Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Oczywiście cały osprzęt silnika wraz z skrzynką bezpieczników itp rzeczami trzeba przewalić do 2 autka?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewos Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Panowie potrzebuje waszej pomocy. Musze zmienić sinik w swojej megance, bo mój uległ uszkodzeniu i nie ma już, co z niego zbierać. Mam problem z zakupem silnika, bo nie znam dokładnego kodu silnika. Samochód to megane II z 2003r. 1,5 dci 60KW 82KM rozrusznik z tylu. Tylko tyle wiem. Muszę jeszcze sprawdzić jakie mam wtryski bo nie wiem. Kod silnika K9K a co dalej? Z jakich modeli mogę kupić silnik? Oprócz silnika uszkodzeniu mechanicznym uległ też wtryskiwacz oraz świeca żarowa. Czy jeśli kupie goły silnika ale z wtryskami to będę tez musiał je kodować? Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi