Woytus Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Witam. Mam następujący problem. Jestem w trakcie wygłuszania drzwi do CarAudio w MIII i po odłączeniu silniczka od szyby pasażera na przodzie szyba przestała się automatycznie podnosić i opuszczać. Muszę kilkukrotnie wciskać przycisk aby cała się opuściła lub podniosła. Jednokrotne naciśnięcie przycisku powoduje jej obniżenie/podniesienie o około 5 cm. Inne szyby po odłączeniu silniczka działają prawidłowo (kierowcy i dwie tylne). Została jako ostatnia ta od pasażera i z pojawił się problem. Czytałem w innych tematach do Megane / Scenica II jak to się robi, ale w MIII to nie działa. Macie jakieś pomysły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Wiem, że tego próbowałeś, ale może za krótko przytrzymałeś. Znalazłem taki mini opis na innym forum. "Żeby przyuczyć szybki należy im pokazać 2 pozycje - górę i dół, czyli przytrzymaj przycisk w obydwu skrajnych położeniach po 10 sec." Co prawda jest to opis tyczący się scenica II, ale chyba warto spróbować. U mnie po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora szybu przyuczają się samoczynnie. Może coś nie tak z modułem sterowania szybą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Już mi się udało douczyć moją szybę. Trzeba na około 5 sekund przy zamkniętych wszystkich 4 szybach nacisnąć/pociągnąć wszystkie przyciski do góry i od razu na krótko wszystkie w dół. Ja próbowałem tylko z ta jedną a to trzeba robić zawsze ze wszystkimi obojętnie ile szyb dział/niedziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Bo widzisz byłem ciekaw jak to faktycznie jest z tym przyuczaniem, że aż poszedłem i odłączyłem akumulator. I po ponownym podpięciu szyby chodzą skokowo. Teraz ja mam problem z przyuczeniem szybek. Więc mówisz, pociągamy do góry i trzymamy 5 sekund wszystkie cztery przyciski na raz, oczywiście przy podniesionych do góry szybach i po tym czasie wciskamy wszystkie cztery krótko na dół. Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Wciskami w dół na maksa tak jakbyśmy chcieli aby same zjechały całkowicie do dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Woytus, zostawię info dla Ciebie i dla potomnych. Szyby trzeba uczyć w odpowiedniej kolejności. Inaczej któraś nie będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 U mnie jedna zgubiła pamięć i zadziałał tylko sposób taki o którym pisałem wyżej. Wszystkie w jednym czasie do góry , trzymamy około 5 sek. w górze wszystkie przyciski i nagle wszystkie jednocześnie w dół. U mnie tak zadziałało, bo po tej czynności szyba się przyuczyła. Nic innego nie musiałem robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Kolego Robgold proszę o info na temat kolejności przyuczania szyb, na pewno taka informacja się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Cytat z prywatnej rozmowy[/b]-->Robgold<--' ]Wysłano wczoraj, 14:41 Czesc, Troche stary temat ale info pewnie Ci sie przyda. Szyby uczy sie od tylnej prawej (pasazera) zgodnie z ruchem wskazowek zegara konczac na prawej przedniej pasazera. Inaczej moga sie nie nauczyc prawidlowo pozycji i ktoras nie bedzie dzialac. Pozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2012 przez Woytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Dzięki kolego Woytus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dono Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Żaden z waszych sposobów u mnie nie śmiga MII 2 dzwiowa. Zaczęło się od tego że na parkingu szyba kierowcy sama opuściła się pod moją nieobecność. Rozebrałem drzwi silnik wyrwał się z tego zwijacza i kombinowany moduł. Kupiłem silnik z modułem szyba chodzi pulsacyjnie ale tylko do dołu, odłączałem akumulator na 5 min, przyuczałem i nic tak się bawiłem sterownikiem z drzwi kierowcy że przestała chodzić prawa szyba. Pomocy. Może jakiś elektryk z okolic Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Z tego co słyszałem to w MII jest inny sposób, ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwy19 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 W megane II przed liftem jest tak ze nie trzeba każdej osobno szyby otwierać i przy zamkniętej szybie przyuczać, ja u siebie zrobiłem to w ten sposób ze miałem wszystkie zamknięte tylko od kierowcy uchylona była i zamknąłem ja do końca trzymając przycisk przez 10 sek. i następnie z panelu kierowcy prawa przednia przycisk do samej góry przez 10 sek. trzymam i gotowe i pozostałe tak samo jak są zamknięte to tylko przycisk trzymać do zamknięcia przez 10 sek i są zaprogramowane szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kugler Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Witam Odkopie trochę temat. Ostatnio prawa tylna szyba dziwnie działa z panelu kierowcy. Przyciskiem w konkretnych drzwiach działa prawidłowo, natomiast z panelu kierowcy mogę ja tylko otworzyć. Przycisk na dół i szyba zjeżdża, przycisk do góry i szyba też zjeżdża. W zw. z tym nie mogę jej przyuczyć, ponieważ jak chcę ją zamknąć i przytrzymać pręcisk to ona zjeżdża. Macie może jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ditron Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Ok znamy kolejność w jakiej należy kalibrować szyby ale nikt nie napisał (przynajmniej nie w tym wątku) w jaki sposób wykonać tę kalibrację. (Pomijam sposób Woytusa, bo nie pisał o kalibracji szyb jedna po drugiej tylko o wszystkich na raz - co zostało następnie uznane za sposób nieprawidłowy). Na zakończenie tematu prośba więc o podanie jak skalibrować te szyby - jak dziecku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi