Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ogromne spalanie w Megane 1,5 dci (74kW) - 8,9l/100km

davetm

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz dodatkowo odpalam bezproblemowo na zimnym silniku, a na ciepłym wyskakuje kontrolka stop i uruchamiam silnika za 3-4 razem:( Nie mam już pojęcia co to może być. Znacie może jakiegoś magika z CLIPem, który mógłby to spawdzić? W pobliżu Rybnika, Gliwic.

Jak dla mnie to wygląda poprostu na niedołaowanie. Widzę dwie opcje. Albo faktycznie ci ucieka przed chłodnicą (czy też masz ją niedrożną - co może mieć miejsce jak chulałeś na oleju mineralnym). Druga opcja to zapieczona turbina bądź siłownik od sterowania kierownicą niesprawny.

:!: To wywierć w dolocie przed przepustnicą dziurkę,zamontuj zaworek rowerowy czy jakiś tam,kup najtańszy manometr,połącz wężykiem i sprawdź doładowanie czy zgodne z wartością podaną dla Twojego silnika..albo jedź na sprawdzenie tego ciśnienia i wtedy można gdybać dalej jeżeli będzie w normie.

Dodano: 30 gru 2012 - 20:21

Teraz dodatkowo odpalam bezproblemowo na zimnym silniku

Na zimnym odpala bo doładowanie działa chyba w tych silnikach od 1700obr. i nie ma nic do uruchamiania. Turbo jest do jazdy i wyprzedzania.

Dodano: 30 gru 2012 - 20:23

Była mała dziurka, zakleiłem ją u speca, ale niewiele to pomogło

A błąd doładowania skasowany? Może zapisał się ,,długoterminowo'' i albo skasujesz albo pojeździsz kilkadziesiąt km to może sam zniknie. Edytowane przez tom2125

samą kierownicę turbiny łatwo zdiagnozować samemu, poprostu trzeba ruszyć tą dźwigienką od kierownicy i sprawdzić czy się rusza i czy rusza się płynnie i lekko.

To samo z siłownikiem - paszczowo można mu zasymulować pod- i nadciśnienie i sprawdzić czy się wychyla.

Edytowane przez subratri

• 2 tygodnie później...